Ανάμεσα στους νεκρούς του μακελειού στο Σίδνεϊ που σόκαρε την Αυστραλία αλλά και όλο τον κόσμο,  είναι και μια 38χρονη μητέρα, η Ας Γκουντ, η οποία στην προσπάθειά της να προστατεύσει το μόλις 9 μηνών μωρό της, μαχαιρώθηκε θανάσιμα.

Η ίδια άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο ενώ το μωρό της δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή και νοσηλεύεται σοβαρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η 38χρονη είχε την κόρη της αγκαλιά όταν επιτέθηκε ο άνδρας. Στην προσπάθεια να το προστατεύσει δέχθηκε χτυπήματα με το μαχαίρι που κρατούσε ο δράστης. Μάρτυρες, λένε, ότι όταν η ίδια - βαριά τραυματισμένη πια - έδωσε το μωράκι της στα χέρια ανθρώπων που βρίσκονταν στο σημείο ώστε να βγουν και να σώσουν το παιδί. Η ίδια είχε υποστεί βαρύ τραυματισμό και εξέπνευσε λίγη ώρα αργότερα.


Μακελειό στο Σίδνεϊ: "Ήταν η καλύτερη μαμά του κόσμου"

Τη φωτογραφία της 38χρονης μητέρας που μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου στο εμπορικό κέντρο του Σίδνεϊ δημοσίευσε η Daily Mail βυθίζοντας στη θλίψη το κοινό που παρακολουθεί εμβρόντητο τα όσα γίνονται γνωστά για το μακελειό με τους έξι νεκρούς πολίτες. Είχε γίνει για πρώτη φορά μαμά πριν από λίγους μήνες στην κόρη της και όπως περιγράφουν άνθρωποι που την γνώριζαν καλά, ήταν χαρούμενη για αυτή την εξέλιξη στην ζωή της. Φίλης της μιλώντας σε αυστραλιανά Μέσα την περιέγραψε ως έναν «απλό και όμορφος άνθρωπο». «Ήταν η καλύτερη μαμά του κόσμου», είπε.

Μακελειό στο Σίδνεϊ: Το χρονικό του αιματοκυλίσματος στο εμπορικό κέντρο

Την ίδια ώρα, η κοινωνία του Σίδνεϊ βρίσκεται σε σοκ μετά από το αιματηρό περιστατικό που σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου (τοπική ώρα) στο μεγάλο εμπορικό κέντρο Bondi Junction Westfield, όταν ο 40χρονος εισέβαλε σε αυτό και με απόλυτη ψυχραιμία, έβγαλε ένα μαχαίρι και άρχισε να επιτίθεται αδιάκριτα σε κόσμο που είχε βγει για τα ψώνια του. Από την επίθεση αυτή, πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εντός του εμπορικού κέντρου, ενώ μια 38χρονη μητέρα ξεψύχησε λίγη ώρα αργότερα στο νοσοκομείο, προσπαθώντας να προστατεύσει το 9 μηνών μωρό της από τη δολοφονική μανία του 40χρονου.



Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Αστυνομίας και με τις έρευνες να βρίσκονται σε εξέλιξη, δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να αποδεικνύει πως ο δράστης, που φορούσε μια πράσινη μπλούζα μπέιζμπολ και ένα πράσινο σορτσάκι, είχε τρομοκρατικά κίνητρα ή ριζοσπαστική ιδεολογία. Ο άνδρας, ο οποίος είναι γνωστός στις αστυνομικές αρχές, σκοτώθηκε από μια γυναίκα αστυνομικό στον τόπο του εγκλήματος. Η αστυνομία είναι βέβαιη ότι ενεργούσε μόνος του. «Δεν πρόκειται για τρομοκρατικό περιστατικό. Είμαστε βέβαιοι ότι δεν υπάρχει κίνδυνος σε εξέλιξη» ανέφερε η εκπρόσωπος της Αστυνομίας. «Αν είναι το πρόσωπο που πιστεύουμε, τότε δεν έχει κάποια ιδεοληψία. Με άλλα λόγια, δεν πρόκειται για τρομοκρατικό περιστατικό», πρόσθεσε η εκπρόσωπος, σημειώνοτνας πως είναι νωρίς ακόμα για να γίνει κάποιο σχόλιο για την ψυχολογική του κατάσταση.



Ο άνδρας, ο οποίος είναι γνωστός στις αστυνομικές αρχές, σκοτώθηκε από μια γυναίκα αστυνομικό στον τόπο του εγκλήματος. Η αστυνομία είναι βέβαιη ότι ενεργούσε μόνος του. «Δεν πρόκειται για τρομοκρατικό περιστατικό. Είμαστε βέβαιοι ότι δεν υπάρχει κίνδυνος σε εξέλιξη» ανέφερε η εκπρόσωπος της Αστυνομίας. «Αν είναι το πρόσωπο που πιστεύουμε, τότε δεν έχει κάποια ιδεοληψία. Με άλλα λόγια, δεν πρόκειται για τρομοκρατικό περιστατικό», πρόσθεσε η εκπρόσωπος, σημειώνοτνας πως είναι νωρίς ακόμα για να γίνει κάποιο σχόλιο για την ψυχολογική του κατάσταση.

Η σημερινή είναι η χειρότερη μαζική δολοφονία στην πολιτεία του Σίδνεϊ μετά τον εμπρησμό στο γηροκομείο Quakers Hill το 2011, από τον οποίο έχασαν τη ζωή τους 11 άνθρωποι.

Σίδνεϊ: Έτσι αφόπλισε τον μακελάρη η αστυνομικός που βρισκόταν κοντά στο εμπορικό κέντρο

Τον ρόλο που έπαιξε μια αστυνομικός, η οποία έτυχε να βρίσκεται κοντά στο εμπορικο κέντρο του Σίδνεϊ την ώρα της επίθεσης κατά πολιτών, περιέγραψε στην ενημέρωσή του ο εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας στην ενημέρωση που παρείχε στους δημοσιογράφους.

Σε αυτήν, ανέφερε πως ο δράστης, τα κίνητρα του οποίου δεν έχουν προσδιοριστεί, βρέθηκε αρχικά στο εμπορικό κέντρο γύρω στις 3 το μεσημέρι (τοπική ώρα), έφυγε και επέστρεψε μετά από 20 λεπτά, ξεκινώντας να μαχαιρώνει κόσμο αδιάκριτα. Μια αστυνομικός, που έτυχε να βρίσκεται στο σημείο, κυνήγησε τον δράστη και όταν τον έφτασε, εκείνος πήγε να της επιτεθεί με το μαχαίρι που κρατούσε. Τότε, εκείνη τον πυροβόλησε και τον έριξε στο έδαφος, περιμένοντας ενισχύσεις.

Στην ίδια ενημέρωση, αναφέρθηκε πως, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο δράστης κινήθηκε μόνος του.

Για το τραγικό περιστατικό ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζι, ο οποίος ανέφερε στο Twitter: «Πρόκειται για τραγωδία. Έχουν αναφερθεί πολλαπλά θύματα και οι πρώτες σκέψεις όλων των Αυστραλών είναι με τους πληγέντες και τους αγαπημένους τους. Οι καρδιές μας συμπονούν τους τραυματίες και προσφέρουμε τις ευχαριστίες μας σε όσους τους φροντίζουν, καθώς και στους γενναίους αστυνομικούς και τους πρώτους ανταποκριτές μας».



Η Αυστραλία έχει μια από τις αυστηρότερες νομοθεσίες για την κατοχή όπλων και μαχαιριών. Επιθέσεις όπως η σημερινή είναι εξαιρετικά σπάνιες στη χώρα. Τον Νοέμβριο του 2018 ένα άτομο οπλισμένο με μαχαίρι σκότωσε έναν άνθρωπο και τραυμάτισε άλλους δύο σε δρόμο της Μελβούρνης πριν πέσει νεκρό από τα πυρά της αστυνομίας. Την ευθύνη για το έγκλημα αυτό ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.