To Ισραήλ καλεί τον κόσμο να μεταβεί στα καταφύγια, την ώρα που οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας ετοιμάζονται να αποκρούσουν την επίθεση που έχει εξαπολύσει το Ιράν.

Οι IDF σκοπεύουν να αναχαιτίσουν ή και να καταρρίψουν τα περίπου 100 drones-καμικάζι, τα οποία πετούν σε πολύ χαμηλό ύψος κατευθυνόμενα προς το ισραηλινό έδαφος για να αποφύγουν τα ραντάρ.

Πριν από λίγο έγινε γνωστό από το Ιράν ότι εκτόξευσε και δεκάδες πυραύλους κρουζ αλλά και βαλλιστικούς πυραύλους με στόχο το Ισραήλ.

IDF: Έχουμε προετοιμαστεί εκ των προτέρων για διάφορα σενάρια

Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας, υποναύαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί, αφού ανέφερε ότι θα χρειαστούν «αρκετές ώρες» για να φτάσουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον ισραηλινό εναέριο χώρο, τόνισε ότι θα επιχειρήσουν να αποκρούσουν τις επιθέσεις σε διάφορα επίπεδα, όχι μόνο με το Iron Dome, αλλά και με αεροσκάφη και πολεμικά πλοία. «Έχουμε προετοιμαστεί εκ των προτέρων για διάφορα σενάρια. Προκειμένου να αναχαιτίσουμε αυτές τις εκτοξεύσεις, έχουμε τους κύκλους προστασίας τόσο από το ναυτικό όσο και από την αεροπορία σε διάφορα επίπεδα», ανέφερε.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν προ ολίγου ότι έχουν εντοπίσει το πρώτο κύμα των drones και των πυραύλων που κατευθύνονται προς τη χώρα. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για να τα αντιμετωπίσει οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν ενεργοποιήσει GPS scramblers τα οποία παρεμβαίνουν στις επικοινωνίες και στα συστήματα γεωεντοπισμού των drones και των πυραύλων, επιχειρώντας να τα «τυφλώσουν» και είτε να τα καταρρίψουν, είτε να τα οδηγήσουν μακριά από τους στόχους τους προς συντριβή.

«Έχουμε μια πολύ ισχυρή αμυντική στάση προκειμένου να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε πετάει προς το Ισραήλ», πρόσθεταν οι ίδιοι αξιωματούχοι.

Ιράν: Έτοιμο να εξαπολύσει νέα κύματα επιθέσεων 

Το Ισραήλ αναμένει ότι το Ιράν ενδέχεται να εκτοξεύσει και άλλες επιθέσεις απόψε με νέα «κύματα» drones-καμικάζι, αλλά και ένα μπαράζ με βαλλιστικούς πυραύλους και κρουζ– το πρώτο κύμα «δεκάδων» εκ των οποίων έχουν ήδη εκτοξευθεί.

Γι’ αυτό το λόγο επιτηρεί τις ιρανικές δυνάμεις –οι οποίες έχουν κινητοποιηθεί- για επιθέσεις και με άλλα μέσα, όπως ανέφερε εκπρόσωπος των IDF.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας του Ιράν, ταξίαρχος Μοχάμαντ Ρεζά Αστιάνι απειλεί ανοιχτά ότι η χώρα θα στοχεύσει οποιονδήποτε εμπλακεί με οποιονδήποτε τρόπο στη σύρραξη. Απόψε απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς οποιαδήποτε χώρα επιτρέψει στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο ή το έδαφός του για να επιτεθεί στο Ιράν, λέγοντας ότι θα αντιμετωπίσει μια «αποφασιστική απάντηση» από το Ιράν.

«Οποιαδήποτε χώρα ανοίξει τον εναέριο χώρο ή το έδαφός της στο Ισραήλ για να επιτεθεί στο Ιράν θα λάβει την αποφασιστική μας απάντηση», μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA, επικαλούμενο τον Αστιάνι.