Επίτιμος Μέγας Τελετάρχης ανακηρύχθηκε ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρης, από την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης κατά τη διάρκεια της σημερινής παρέλασης στην 5η Λεωφόρο για τον εορτασμό της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, όπως ανακοίνωσε ο Προεδρος της Επιτροπής της Παρέλασης Φίλιπ Κρίστοφερ

Με αυτή την πρωτοβουλία, οι Έλληνες της Αμερικής στέλνουν ηχηρό μήνυμα προς την Αλβανία αλλά και την αμερικανική Κυβέρνηση πως βρίσκονται στο πλευρό του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, καθώς και στο πλευρό όλων των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου.

Η ενοχή του Μπελέρη από το ειδικό δικαστήριο SPAK

Όπως είναι γνωστό, τον Μάιο 2023, δύο ημέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου ήταν υποψήφιος Δήμαρχος Χειμάρρας, ο Μπελέρης συνελήφθη με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων. Το δικαστήριο του Αυλώνα, όπου παραπέμφθηκε από τον περιφερειακό εισαγγελέα, δήλωσε αναρμόδιο για την υπόθεση και την παρέπεμψε στην Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, με τον Μπελέρη να παραμένει προφυλακισμένος. Ωστόσο, στις 14 Μαΐου, εκλέχθηκε δήμαρχος Χειμάρρας, παρότι φυλακισμένος.

Στις 5 Μαρτίου 2024, το ειδικό δικαστήριο SPAK έκρινε ένοχο τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας και τον συνεργάτη του Παντελή Κοκαβέση. Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο χρόνων με κράτηση για τον Φρέντι Μπελέρη και 18 μήνες με τριετή αναστολή στον Κοκαβέση. Σύμφωνα με τους κατοίκους της Χειμάρρας, η απόφαση ήταν προδιαγεγραμμένη, με μοναδικό στόχο να μην ορκιστεί δήμαρχος ο Φρέντι Μπελέρης και με στόχο την αρπαγή των περιουσιών των Βορειοηπειρωτών και την εκδίωξη τους από τον τόπο τους.

Τον Μάιο 2023, ο Ιλί Μανιάνι, υπουργός Δικαιοσύνης της Αλβανίας κατά την περίοδο 2015-2017, κατήγγειλε την κυβέρνηση του Έντι Ράμα για τη σύλληψη του Μπελέρη, κάνοντας λόγο για «φιάσκο» και «παρέμβαση στις ελεύθερες εκλογές». Η Ελληνική Κυβέρνηση στάθηκε εξ αρχής στο πλευρό του Μπελέρη και καταδίκασε ποικιλοτρόπως την κυβέρνηση Ράμα για την φυλάκιση του Μπελέρη, ενώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε την σύλληψή του.