Παγκόσμια είναι η ανησυχία για την επόμενη μέρα μετά το «σφυροκόπημα» του Ιράν με drones και βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ, που μπορεί να οδηγήσει σε ένα «ντόμινο» δυσάρεστων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.
Το Ισραήλ αναχαίτισε τη μεγάλη ιρανική επίθεση, με τη συνδρομή αμερικανικών, βρετανικών και γαλλικών μαχητικών, καθώς και την αεράμυνα της Ιορδανίας. Πώς όμως θα αντιδράσει το Ισραήλ μετά τη πρωτοφανή επίθεση που δέχτηκε στο έδαφός του είναι το ερώτημα που απασχολεί.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0k21h4i1tw9)

Ισραήλ: Τι συζητήθηκε στο Πολεμικό Συμβούλιο του Νετανιάχου - Αποφάσεις τα επόμενα 24ωρα

Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού (IDF) τόνισε πως εγκρίνουν σχέδια για επιθετικές και αμυντικές ενέργειες, με τους συμμάχους να συνιστούν αυτοσυγκράτηση και την Τεχεράνη να προειδοποιεί τόσο το Ισραήλ όσο και τις Ηνωμένες Πολιτείες να μη δώσουν συνέχεια.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0kegp92y3g9)


ΟΗΕ: Έκκληση για αποκλιμάκωση - Αλληλοκατηγορίες μεταξύ Ιράν και Ισραήλ

«Ούτε η περιοχή, ούτε ο κόσμος αντέχουν κι άλλο πόλεμο», είπε στην εισήγηση με την οποία άρχισε η έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Γενικός Γραμματέας του, Αντόνιο Γκουτέρες, αναφερόμενος στην άνευ προηγουμένου ιρανική επίθεση εναντίον της ισραηλινής επικράτειας.

«Η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου. Οι λαοί της περιοχής είναι αντιμέτωποι με αληθινό κίνδυνο πλήρους καταστροφικού πολέμου. Είναι ώρα να τον εξουδετερώσουμε και να αποκλιμακώσουμε. Είναι ώρα να δείξουμε τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση», επέμεινε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Το Ιράν «δεν είχε άλλη επιλογή παρά να ασκήσει το δικαίωμά του στη νόμιμη άμυνα», δήλωσε νωρίτερα ο πρεσβευτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του ΣΑ.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να προχωρήσει στην επιβολή «όλων των πιθανών κυρώσεων» σε βάρος του Ιράν.


Υπέρ της «απάντησης» στο Ιράν το Πολεμικό Συμβούλιο του Ισραήλ

Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις, το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ, τάσσεται υπέρ των αντιποίνων κατά του Ιράν για τη μαζική επίθεση με drones και πυραύλους, αλλά διχάζεται ως προς το χρονοδιάγραμμα και την κλίμακα μιας τέτοιας απάντησης, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, τα σχέδια για επιθετική και αμυντική δράση έχουν εγκριθεί μετά την επίθεση του Ιράν.

«Η Χαμάς και το Ιράν θέλουν να πυροδοτήσουν τη Μέση Ανατολή και να κλιμακώσουν», προσθέτοντας ότι οι IDF παραμένουν «σε υψηλή επιφυλακή», είπε ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

«Τις τελευταίες δύο ώρες, εγκρίναμε επιχειρησιακά σχέδια τόσο για επιθετική όσο και για αμυντική δράση. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε το κράτος του Ισραήλ και μαζί με τους εταίρους μας θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε ένα πιο ασφαλές και σταθερό μέλλον για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή», πρόσθεσε

Το πενταμελές υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να κληθεί εκ νέου για περαιτέρω συζητήσεις, με τη συμμετοχή των Νετανιάχου, υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και του υπουργού Μπένι Γκαντζ.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0k1undy8xgp)


G7: Ομόφωνη καταδίκη της ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ

Οι ηγέτες της G7, καταδίκασαν απερίφραστα και «με τον πιο έντονο τρόπο» την άμεση και πρωτοφανή επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ με εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους. Η επίσημη ανακοίνωση προσθέτει ότι «το Ισραήλ, με τη βοήθεια των εταίρων του, απέκρουσε την επίθεση».

Οι ηγέτες της G7 εξέφρασαν σε κοινή δήλωσή τους την πλήρη αλληλεγγύη και υποστήριξή προς το Ισραήλ και το λαό του και επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την ασφάλειά του.

Ανέφεραν επίσης ότι το Ιράν με τις ενέργειές του, έκανε περαιτέρω βήματα προς την αποσταθεροποίηση της περιοχής και κινδυνεύει να προκαλέσει μια ανεξέλεγκτη περιφερειακή κλιμάκωση που πρέπει να αποφευχθεί. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη σταθεροποίηση της κατάστασης και την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης», σημειώνουν οι ηγέτες της G7.

Τέλος, απαίτησαν από το Ιράν και τους πληρεξουσίους του να σταματήσουν τις επιθέσεις τους και «είμαστε έτοιμοι να λάβουμε περαιτέρω μέτρα τώρα και ως απάντηση σε περαιτέρω αποσταθεροποιητικές πρωτοβουλίες».
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0k1ys0md4eh)


Πώς θα αντιδράσει το Ισραήλ - Τα πιθανά σενάρια

  • Ένα σενάριο που εξετάζει το Ισραήλ για να απαντήσει στη Τεχεράνη, είναι μια μεγάλη αντίδραση που θα πλήξει μεγάλες υποδομές του Ιράν.
  • Ένα δεύτερο σενάριο του Ισραήλ είναι να πλήξει σημεία από τα οποία έγινε η εκτόξευση των drones και των πυραύλων από ιρανικής πλευράς.
  • Το τρίτο σενάριο είναι το πιο θετικό, που θέλει το Ισραήλ να τηρεί μια ουδέτερη ή ήπια στάσης έναντι της Τεχεράνης για να αποκλιμακωθεί η ένταση.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, μέρος του ισραηλινού λαού ζητά να βρεθεί μια λύση και να... συνεχιστεί η ζωή ενώ άλλοι λένε ότι δεν μπορούν πια με αυτή την κατάσταση και πρέπει να υπάρξει έντονη αντίδραση.


Ο Μπάιντεν δεν θέλει γενικευμένη σύρραξη

Ο Τζο Μπάιντεν επιχειρεί να αποτρέψει τον κίνδυνο γενικευμένης σύρραξης και θεωρεί ότι μια ισραηλινή απάντηση μπορεί να πυροδοτήσει αλυσιδωτές και απρόβλεπτες εξελίξεις. Τα επιχειρήματά του εξήγησε στον Μπενιαμίν Νετανιάχου τονίζοντας ότι το Ισραήλ έχει βγει ενισχυμένο τόσο σε επίπεδο εντυπώσεων, όσο και ουσίας, αλλά κυρίως σε επίπεδο συμμαχιών.

Οι ΗΠΑ λένε ότι το επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης της επίθεσης του Ιράν, το οποίο είχε διαμορφωθεί πρωτίστως με την καθοδήγηση της αμερικανικής στρατιωτικής ηγεσίας, δούλεψε άριστα και αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει άλλωστε πως η χώρα του δεν θα συμμετάσχει στρατιωτικά σε μια επιχείρηση εναντίον του Ιράν επειδή θα μπορούσε να συμπαρασύρει όλον τον πλανήτη και επειδή προέχει η ασφάλεια των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0k0mlx1gjxd)


Οι ΗΠΑ διαψεύδουν το Ιράν

Το Ιράν ανακοίνωσε την Κυριακή (14/4) ότι είχε γνωστοποιήσει στις ΗΠΑ την πρόθεσή του να διεξαγάγει «περιορισμένη» επιχείρηση κατά του Ισραήλ ως αντίποινα στην επίθεση κατά του ιρανικού προξενείου στην Δαμασκό.

«Η επιχείρηση είχε στόχο την τιμωρία του ισραηλινού καθεστώτος», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι η Τεχεράνη ενημέρωσε τις γειτονικές χώρες για το σχέδιό της «72 ώρες πριν από την επιχείρηση» και πως το Ιράν δεν επιδιώκει να βάλει στο «στόχαστρο τον αμερικανικό λαό ή τις αμερικανικές βάσεις στην περιοχή».

Ωστόσο, οι ΗΠΑ διέψευσαν το Ιράν, τονίζοντας πως «δεν υπήρξε ενημέρωση 72 ώρες πριν από την επίθεση» και ότι «ήθελαν θύματα».

«Δεν έδωσαν ειδοποίηση…Ξεκάθαρη πρόθεσή τους ήταν να καταστρέψουν και να προκαλέσουν θύματα», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος των ΗΠΑ, τόνισε πως το Ιράν έστειλε ιδιωτικό μήνυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώνοντας ότι τα αντίποινα κατά του Ισραήλ ολοκληρώθηκαν.


Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών της ΕΕ την Τρίτη (16/4)

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, συγκάλεσε για την ερχόμενη Τρίτη, 16 Απριλίου, έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ, ώστε να σταλεί σαφές μήνυμα για αποφυγή περαιτέρω περιφερειακής κλιμάκωσης.

Δεν παρέληψε εκ μέρους της ΕΕ να καταδικάσει «με τον πιο έντονο τρόπο τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους του Ιράν κατά του Ισραήλ» και ότι «πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση και απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια». Σημειώνει πως η περαιτέρω κλιμάκωση δεν μπορεί να είναι συμφέρον κανενός και κάλεσε όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση».


H σημαντική συνδρομή των βρετανικών μαχητικών στην αναχαίτιση των Ιρανών

Ο Ρίσι Σούνακ, αφότου επιβεβαίωσε ότι η Βασιλική Αεροπορία συνέδραμε στην κατάρριψη αριθμού drones που εκτόξευσε το Ιράν προς το Ισραήλ, καλεί στο να επικρατήσει ηρεμία. Όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, η επίθεση είχε σχεδιαστεί από την Παρασκευή σε έκτακτο συμβούλιο Cobra. Να σημειωθεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο σήκωσε Typhoon ως επέκταση των μακροχρόνιων αποστολών κατά του ισλαμικού κράτους, ενημέρωσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας και έστειλε και σκάφη για εναέριο ανεφοδιασμό.


Υπουργός πολέμου του Ισραήλ: «Το Ισραήλ θα απαιτήσει το τίμημα από το Ιράν την κατάλληλη στιγμή»

Ο υπουργός πολέμου του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ είχε δηλώσει ότι «το Ισραήλ θα απαιτήσει το τίμημα από το Ιράν όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή για εμάς».

«Θα οικοδομήσουμε έναν περιφερειακό συνασπισμό και θα απαιτήσουμε το τίμημα από το Ιράν με τον τρόπο και τη στιγμή που είναι κατάλληλος για εμάς», δήλωσε ο Γκαντζ,

Η ιρανική κυβέρνηση χαιρέτισε ως επιτυχία το πρωτοφανές άμεσο χτύπημά της κατά του Ισραήλ και δήλωσε ότι σε ό,τι την αφορά η στρατιωτική επιχείρηση έχει πλέον τελειώσει, λέγοντας ότι έπληξε τους περισσότερους στρατιωτικούς στόχους που σκόπευε να πλήξει ως αντίποινα για την ισραηλινή επίθεση στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό την 1η Απριλίου.

Εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων δήλωσε ότι το 99% των περισσότερων από 300 πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών αναχαιτίστηκαν από την επίθεση του Ιράν το Σάββατο.