Mία Ιρανή που δραπέτευσε στις ΗΠΑ για να αποφύγει την καταπίεση, μιλά στην κόρη της, αμερικανίδα δημοσιογράφο για τη ζωή στο Ιράν.

«Το Ιράν ήταν μία χώρα γεμάτη πολιτισμό, ελευθερία και τέχνες, οι γυναίκες φορούσαν ό,τι ήθελαν, αυτές οι μνήμες του Ιράν είναι που έχουν πολλοί Αμερικανοί και Ιρανοί εδώ στο Σαν Ντιέγκο, όπως και η μητέρα μου που μοιράζεται τις μνήμες της. Από ένα ελεύθερο Ιράν».

«Το πιστεύετε ή όχι αυτές είναι φωτογραφίες από την οικογένειά μου στο Ιράν στην Κασπία, έφυγε κατά την επανάσταση του 1979, πίστευε πως δε θα κρατήσει πολύ. Όταν έφυγε πίστεψε πως θα γυρίσει».



Το σήμερα στο Ιράν

Οι εικόνες του σήμερα, μία χώρα που αν δει κανείς μόνο καρέ από την καθημερινότητά της θα μπορούσε να την μπερδέψει ίσως για κάποια δυτική χώρα, όμως στον δρόμο η πραγματικότητα είναι άλλη, μία χώρα φτωχή και καταπιεστική για τις γυναίκες που συχνά πυκνά διεκδικούν δικαιώματα αλλά λίγα καταφέρνουν.

Στα πλάνα της ιστορίας περιλαμβάνεται η 16χρονη που κατέληξε εγκεφαλικά νεκρή, η Αρμίτα Χεραβάντ, η οποία έπεσε σε κώμα μετά από φερόμενη επίθεση αστυνομικών για παραβίαση του νόμου περί χιτζάμπ. Ο θάνατος της Μάχσα Αμίνι σε αστυνομικό τμήμα ξεσήκωσε αντιδράσεις.

Με πληθυσμό σχεδόν 85 εκατομμύρια κατοίκους και στρατηγική θέση, έχει μεγάλα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και είναι μέλος του ΟΠΕΚ και του ΟΗΕ. Είναι από τις περιοχές του κόσμου όπου αναπτύχθηκαν σημαντικοί πολιτισμοί, στο έδαφος του σήμερα κατοικούν Πέρσες, Αζέροι, Κούρδοι και Λουρ.

Η ισλαμική επανάσταση ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1978. Αποτέλεσμα ήταν ο σάχης να εγκαταλείψει το Ιράν τον Ιανουάριο του 1979. Ο Αγιατολάχ Χομεϊνί επέστρεψε στην Τεχεράνη από την εξορία και λίγους μήνες μετά η χώρα ενέκρινε ένα θεοκρατικό σύνταγμα, με το οποίο ο Χομεϊνί έγινε ανώτατος αρχηγός.

Το Ιράν σταδιακά απομονώθηκε από τον ανεπτυγμένο κόσμο και ήρθε σε ρήξη με τις ΗΠΑ καθώς στις 4 Νοεμβρίου του 1979 μία ομάδα Ιρανών φοιτητών κατέλαβαν την αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη. Το προσωπικό της πρεσβείας κρατήθηκε όμηροι, για συνολικά 444 ημέρες. H ομηρεία τους έγινε ταινία.

Τα πυρηνικά του Ιράν είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα. Αναλυτές θα πουν πως αν ήδη δεν είναι πολύ κοντά στο να τα αποκτήσει, θα είναι πολύ σύντομα. Λίγους μήνες πριν είχε γραφτεί πως είχε εμπλουτίσει ουράνιο σε καθαρότητα 84%, λίγο χαμηλότερα από το 90% το οποίο απαιτείται για ένα πυρηνικό όπλο.

Εκείνο το διάστημα το Ιράν παρουσίαζε και εικόνες από τα υπόγεια αεροδρόμια, των drones που τα είδε όλος ο πλανήτης σε φάση μάχης στο Ισραήλ.