Το Ισραήλ βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην απάντηση προς το Ιράν μετά την ολοκλήρωση του σημερινού πολεμικού συμβουλίου.

Σε αυτό αποφασίστηκε το «πως» θα εφαρμοστούν τα αντίποινα, τρανή απόδειξη πως η κυβέρνηση Νετανιάχου είναι αποφασισμένη να αντιδράσει, με όποιους κινδύνους συνεπάγεται κάτι τέτοιο για την συνολικότερη κατάσταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ανοιχτό σε όλα τα ενδεχόμενα παραμένει το «πότε».

Από διαρροές προκύπτει ότι οι προτάσεις για πλήγμα σε ευαίσθητους στόχους του Ιράν απορρίφθηκαν, ενώ διάσταση απόψεων υπήρξε και σχετικά με το αν θα πρέπει να εξασφαλιστεί η αποδοχή του σχεδίου από τους συμμάχους και ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ.

Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ: «Θα αποτύχουν να αποτρέψουν το Ισραήλ»

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, είχε δώσει το στίγμα της αποφασιστικότητας του Ισραήλ να απαντήσει δυναμικά στο Ιράν τονίζοντας σε ομιλία του στο ισραηλινό στράτευμα στα βόρεια της χώρας: «Το Ιράν απέτυχε. Θα αποτύχουν να αποτρέψουν το Ισραήλ. Οι Ιρανοί δεν θα μπορέσουν να εφαρμόσουν μια διαφορετική εξίσωση αποτροπής ενάντια στο κράτος του Ισραήλ. Τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας επιχειρούν παντού, οι ουρανοί της Μέσης Ανατολής είναι ανοιχτοί, όποιος εχθρός πολεμήσει εναντίον μας, θα ξέρουμε πώς να τον χτυπήσουμε όπου κι αν βρίσκεται».

«Χτύπησαν» διοικητή της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Δεύτερη επίθεση στο έδαφος του Λιβάνου, μέσα σε λίγες ώρες, πραγματοποίησε το Ισραήλ, «εξουδετερώνοντας» υψηλόβαθμο διοικητή της Χεζμπολάχ, όπως ανακοίνωσαν οι IDF. Πρόκειται για τον Ismail Yousef Baz, ο οποίος στοχοποιήθηκε ενώ βρισκόταν εν κινήσει με το όχημά του στο παραλιακό μέτωπο του Λιβάνου, στην πόλη Ain Baal.

Οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης:


Οι εκτιμήσεις των ΗΠΑ για την απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν

Η απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν θα είναι περιορισμένης έκτασης εκτιμούν οι ΗΠΑ. Αυτό ανέφεραν πηγές με γνώση της κατάστασης μιλώντας στο CNN.

Συγκεκριμένα ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης και μια άλλη πηγή που γνωρίζει τις πληροφορίες δήλωσαν ότι φαίνεται πως το Ισραήλ εξετάζει ένα «περιορισμένο χτύπημα» στο εσωτερικό του Ιράν. Ακόμη μία από τις πηγές δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει επίσημες πληροφορίες σχετικά με το ποια μπορεί να είναι τα σχέδια.

«Θα ελπίζαμε ότι θα μας έδιναν κάποια προειδοποίηση ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι να προστατεύσουμε το προσωπικό μας, όχι μόνο το στρατιωτικό αλλά και το διπλωματικό σε όλη την περιοχή», δήλωσε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης στο CNN. 

«Αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα μας προειδοποιήσουν και γνωρίζουν ότι όταν μας προειδοποιήσουν είναι πιθανό να δηλώσουμε και πάλι την αντίθεσή μας σε ό,τι πρόκειται να πραγματοποιήσουν» συμπλήρωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος. Σύμφωνα με το στέλεχος της κυβέρνησης Μπάιντεν οι ΗΠΑ είναι «πεπεισμένες ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση» εάν το Ισραήλ δεν απαντήσει. «Αλλά οποιαδήποτε πρόσθετη κίνηση τώρα ανοίγει μια σειρά από άλλες πιθανότητες, μερικές από τις οποίες είναι αρκετά τρομακτικές», συμπλήρωσε.