Σοκ προκαλούν οι εικόνες και τα βίντεο που κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου και αποτυπώνουν τις καταστροφικές καταιγίδες με τις οποίες το Ντουμπάι έχει βρεθεί αντιμέτωπο. Ενδεικτικό της βιαιότητας του φαινομένου είναι το ότι μέσα σε μία ημέρα το Ντουμπάι δέχτηκε 1,5 φορές την ποσότητα νερού που κανονικά δέχεται σε ένα ολόκληρο έτος.

Αποτέλεσμα είναι να πλημμυρίσουν λεωφόροι και να προκληθούν τεράστια προβλήματα στο διεθνές αεροδρόμιο, το οποίο αποτελεί κόμβο για ταξιδιώτες μεταξύ Ασίας και Ευρώπης.


Ανάμεσα στο βράδυ της Δευτέρας και το βράδυ της Τρίτης, ημέρα που επιδεινώθηκε η κακοκαιρία, το Ντουμπάι δέχτηκε 142 χιλιοστά βροχόπτωσης, που αντιστοιχούν σε 142 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο, σύμφωνα με δεδομένα που συλλέχθηκαν στον μετεωρολογικό σταθμό του διεθνούς αεροδρομίου. Το μέσο έτος ο συγκεκριμένος σταθμός καταγράφει συνολική βροχόπτωση 94,7 χιλιοστών, όπως μεταδίδει το Associated Press.

Πρόκειται για τις χειρότερες βροχοπτώσεις με τις οποίες έχουν έρθει αντιμέτωπα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τα τελευταία 75 χρόνια. Η κυβέρνηση των ΗΑΕ χαρακτήρισε τη νεροποντή «έκτακτο» κλιματικό γεγονός, ενώ το Εθνικό Κέντρο Μετεωρολογίας απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους «να λάβουν όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα και να μην πλησιάσουν πλημμυρισμένες περιοχές» με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ενώ, όπως αναφέρει, οι «ασταθείς καιρικές συνθήκες» θα συνεχιστούν και σήμερα, Τετάρτη.

Παράλληλα, σχολεία έκλεισαν σε ολόκληρα τα ΗΑΕ και αναμένεται και σήμερα να παραμείνουν κλειστά, ενώ οι Αρχές στο Ντουμπάι παρέτειναν και σήμερα την τηλεργασία για το προσωπικό τους.



Flash flooding in Oman and UAE hit by heaviest rainfall in 75 years

Χάος στο Ντουμπάι: «Ποτάμια» οι δρόμοι, «βάρκες» τα αυτοκίνητα, σε «λίμνη» μετατράπηκε το αεροδρόμιο


Οι καταρρακτώδεις βροχές που πλήττουν το εμιράτο έχουν κυριολεκτικά μετατρέψει τους δρόμους σε «ποτάμια» και σε «βάρκες» τα αυτοκίνητα. Τα βίντεο είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί:



@abcnews On Tuesday, Dubai was hit with severe flooding after two years' worth of rain fell in just 24 hours — over half a foot, according to the Dubai Meteorological Office. Dubai receives only 3.12 inches of rain per year on average. #dubai #flooding #dubaiflooding2024 #abcnews ♬ original sound - ABC News



@hansievandyk Dubai flooding today, it's time for a backwash.💦🕳🪠🤿🌧☔️ Dubai breaking news today 2024. Millionaires Dubai disgusting nightclub. Dubai news update 2024. Dubai rain 2024. Dubai rain today. Dubai floods 2024 today. Uae rain today. #flooding #uae #dubaiflooding #floodingtoday #dubai #flooding2024 #dubaiflooding2024 ♬ original sound - Hansie Van Dyk
Βίντεο που τραβήχτηκαν από το αεροδρόμιο του Ντουμπάι -το πλέον πολυσύχναστο για διεθνή ταξίδια- και κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου δείχνουν ταξιδιώτες να κοιμούνται στο πάτωμα εν αναμονή της αναχώρησής τους, μετά την ακύρωση δεκάδων πτήσεων λόγω της πρωτοφανούς νεροποντής, που μετέτρεψε σε θάλασσα τον διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης.



Το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι (DXB) ανακοίνωσε σήμερα ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας, ενώ η αεροπορική εταιρεία Emirate Airlines ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ότι αναστέλλει το check-in για τους επιβάτες που αναχωρούν από το εν λόγω αεροδρόμιο από τις 8 π.μ. σήμερα (τοπική ώρα, 07:00 ώρα Ελλάδας) μέχρι τα μεσάνυχτα, λόγω των επιχειρησιακών προβλημάτων που προκαλούν η κακοκαιρία και η κατάσταση των δρόμων. Την ίδια ώρα, το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη μετακίνηση πληρωμάτων αεροπορικών εταιρειών προς το αεροδρόμιο.

@islamsherif_ Aeroflot from Dubai airport now! #aviation #dubai #airport #dubaiairport #aviation #aviationlovers #aviationdaily #aviationphotography #aeroflot #emaritesairline #777 #737 #738 ♬ original sound - islam sherif

Να σημειωθεί ότι έως τώρα δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός για νεκρούς ή τραυματίες, αν και υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες αναφορές για τουλάχιστον έναν νεκρό που παρασύρθηκε από ορμητικά νερά. Ισχυρές βροχές έπληξαν και το γειτονικό Ομάν, όπου τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με το AP, ενώ η ασυνήθιστη κακοκαιρία είχε προκαλέσει προηγουμένως πλημμύρες και στο Μπαχρέιν.

Τόσο το Ομάν όσο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που φιλοξένησαν πέρυσι την Cop 28 για το κλίμα, έχουν προειδοποιήσει πως η υπερθέρμανση του πλανήτη πιθανώς να προκαλεί περισσότερες πλημμύρες.