Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή με τον πρόεδρο του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι, να προειδοποιεί σήμερα Τετάρτη ότι και η «παραμικρή εισβολή» του Ισραήλ θα επιφέρει «μαζική και σκληρή» απάντηση.  

Οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν μεν καταλήξει ότι θα απαντήσουν στο Ιράν, αλλά δεν έχει λάβει την οριστική απόφαση για τον χρόνο, ανέφερε η Jerusalem Post. Πρόκειται για μια απόφαση, η οποία μπορεί να αλλάξει ακόμη και την τελευταία στιγμή, ωστόσο ο επικεφαλής των IDF, Χερτζ Χαλεβί, άφησε να εννοηθεί ότι το χτύπημα μπορεί να μη γίνει άμεσα, με δεδομένο ότι πλησιάζει και το εβραϊκό Πάσχα, η εβδομάδα του οποίου αρχίζει από τις 22 Απριλίου. Την ίδια ώρα το Ιράν προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο της απάντησης από το Ισραήλ, σε χρόνο και με τρόπο που ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί.

Οι επιλογές του Ισραήλ

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ έχουν αρκετές και κλιμακούμενης βαρύτητας επιλογές. Ένα μεγάλο χτύπημα θα μπορούσε να αφορά τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, ενώ ένα μεσαίας βαρύτητας τις εγκαταστάσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών ή βαλλιστικών πυραύλων που εμπλέκονται άμεσα στο χτύπημα του Ιράν.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, μια περιορισμένης κλίμακας επιλογή είναι η δολοφονία αξιωματούχων των Φρουρών της Επανάστασης ή ακόμη και μια μεγάλη κυβερνοεπίθεση, ενώ την ίδια ώρα, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία είναι έτοιμη για όλα, με τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκαλάντ να δηλώνει την Τρίτη ότι «οι ουρανοί της Μέσης Ανατολής είναι ορθάνοιχτοι για την [ισραηλινή] πολεμική αεροπορία».

Το Ιράν έτοιμο να απαντήσει

Σε ετοιμότητα και η Τεχεράνη μετά την επίθεση της Κυριακής, με τον πρόεδρο του Ιράν Ραΐσι  να δηλώνει την Τετάρτη κατά την ετήσια στρατιωτική παρέλαση κοντά στην Τεχεράνη ότι: «Αυτή η επιχείρηση έδειξε ότι οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι έτοιμες».

Κατά τη διάρκεια της παρέλασης οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις παρουσίαζαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη και βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, ενώ μεταξύ των οπλικών συστημάτων που παρουσιάστηκαν ήταν και εκδόσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Ababil, Arash και Mohajer, ο βαλλιστικός πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς Dezful και το ρωσικόι σύστημα πυραύλων αεράμυνας S-300.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι η παρέλαση της Τετάρτης είχε μεταφερθεί σε στρατώνα βόρεια της Τεχεράνης, από τον συνήθη χώρο διεξαγωγής της σε αυτοκινητόδρομο στα νότια προάστια της πόλης, καθώς επίσης και το ότι δε δόθηκε καμία εξήγηση για τη μεταφορά της εκδήλωσης, ισενώ η κρατική τηλεόραση δεν τη μετέδωσε ζωντανά, όπως έκανε τα προηγούμενα χρόνια.