Πρωτοφανείς εικόνες έκαναν χθες τον γύρω του κόσμου από τη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε την πόλη του Ντουμπάι και τη μετέτρεψε σε μια απέραντη λιμνοθάλασσα.

Η κακοκαιρία προκάλεσε 19 θανάτους στο Ομάν και τουλάχιστον έναν στο Ντουμπάι. Οι εικόνες που καταγράφηκαν, είναι εικόνες αποκάλυψης. Υπερπολυτελή αυτοκίνητα καλύφθηκαν από τόνους νερού, δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, λεωφόροι υποχώρησαν, ενώ αρκετά σπίτια πλημμύρισαν και δεν είναι πλέον κατοικήσιμα.

Προς το παρόν οι τοπικές αρχές δεν έχουν ακόμα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με το συνολικό μέγεθος των ζημιών που προκάλεσε η κακοκαιρία. Βυτιοφόρα είναι από χθες στους δρόμους και αντλούν νερά και λάσπη από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο.

Ντουμπάι: Τα αίτια της κακοκαιρίας

Μετά την κακοκαιρία έντονη είναι η συζήτηση για το αν ο «βομβαρδισμός» των νεφών με αλάτι, ή αλλιώς «σπορά νεφών», ευθύνεται για την ιστορική καταιγίδα.

Μία νέα θεωρία αναφέρει πως οι σφοδρές καταιγίδες μπορεί να είναι και αποτέλεσμα λάθους χειρισμού και της γνωστής πρακτικής στη χώρα – από τη δεκαετία του ’90 – με την ονομασία «σπορά των νεφών».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily mail, λίγες ώρες πριν από τον κατακλυσμό προηγήθηκε η τεχνική της σποράς νεφών για την πρόκληση βροχής. Πρόκειται για μια τακτική όπου ειδικές πτήσεις μικρών αεροσκαφών πετούν μέσα από σύννεφα, ρίχνοντας ειδικές φωτοβολίδες αλατιού.

Ρεπορτάζ του Associated Press επικαλούμενο μετεωρολόγους του Εθνικού Κέντρου Μετεωρολογίας ανέφερε πως πραγματοποίησαν έξι ή επτά πτήσεις σποράς νεφών πριν από τις βροχές. Τα δεδομένα παρακολούθησης πτήσεων που αναλύθηκαν από το Associated Press έδειξαν ότι σε όλη τη χώρα πέταξε τη Δευτέρα ένα αεροσκάφος που συνδέεται με τις προσπάθειες σποράς νεφών των ΗΑΕ.

Videos show Dubai streets flooded after record rainfall inundates UAE

Ωστόσο, το Εθνικό Κέντρο Μετεωρολογίας (NCM), που είναι υπεύθυνο για αποστολές σποράς νεφών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, διέψευσε τις αναφορές ότι πραγματοποίησε την τεχνική τροποποίησης του καιρού πριν από τις ισχυρές καταιγίδες σε ολόκληρη τη χώρα.

Εκπρόσωπός του, μιλώντας στο CNBC, σημείωσε πως δεν έστειλε πιλότους για επιχειρήσεις σποράς πριν ή κατά τη διάρκεια της καταιγίδας της Τρίτης. Ωστόσο, επιβεβαίωσε πως σημειώθηκε τέτοια επέμβαση την Κυριακή προς τη Δευτέρα.

Μετεωρολόγοι του Εθνικού Κέντρου Μετεωρολογίας του Ντουμπάι διέψευσαν ότι υπάρχει οποιαδήποτε σύνδεση της «σποράς νεφών» με την πρωτοφανή καταιγίδα που μετέτρεψε την πόλη σε λίμνη, τονίζοντας ότι θα ήταν αδύνατον να προκαλέσει τέτοιον κατακλυσμό. Όπως εξήγησαν, η συγκεκριμένη τεχνική μπορεί να αυξήσει τις βροχοπτώσεις μόνο κατά 10 με 30%.

Αντίθετα επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι ολοένα και υψηλότερες θερμοκρασίες στο Ντουμπάι και την ευρύτερη περιοχή, συντέλεσαν στην κακοκαιρία και θα το κάνουν και συχνότερα στο μέλλον. Όπως εξηγούν, ο θερμός αέρας μπορεί να συγκρατήσει περισσότερη υγρασία, κάτι που μπορεί να μεγαλώσει την ένταση της βροχόπτωσης.

Dubai airport diverts arrival flights amid heavy rain and floods

Το πρόβλημα στο Ντουμπάι επιδεινώθηκε από το γεγονός ότι το αποχετευτικό σύστημα της πόλης είναι ελλιπές. Οι δρόμοι δεν έχουν αποχετεύσεις, με αποτέλεσμα τα νερά της βροχής να καταλήγουν στα σπίτια ή να λιμνάζουν σε αυτούς.

Επίσης, ένας ακόμα παράγοντας που οδήγησε στις πρωτόγνωρες πλημμύρες είναι η έλλειψη πρασίνου, που θα μπορούσε να απορροφήσει μέρος της υγρασίας.

Αυτό που υπογραμμίζουν τώρα οι ειδικοί είναι ότι η πόλη θα πρέπει να προσαρμόσει τις υποδομές της στις νέες κλιματικές συνθήκες, ώστε να προστατευτεί από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Όπως σημειώνουν εκτός από τα μεγάλα διαστήματα ξηρασίας και ζέστης αναμένονται και έντονες βροχοπτώσεις, ικανές να προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα, όπως τα χθεσινά.

Η χθεσινή βροχή ονομάστηκε η «κακοκαιρία του αιώνα» και ήταν η ισχυρότερη των τελευταίων 75 ετών. Τώρα οι επιστήμονες προειδοποιούν τους κατοίκους και τις αρχές ότι τέτοια φαινόμενα θα πρέπει να αναμένονται πιο συχνά, επομένως θα πρέπει να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα που θα προστατεύσουν την πόλη και τους κατοίκους της.