Ένα βίντεο με λεζάντα: «Ο πυρηνικός χώρος του Ισφαχάν είναι απολύτως ασφαλής» δημοσίευσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν Tasnim, το οποίο είναι κοντά στο Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC).

Το εν λόγω βίντεο ήρθε στη δημοσιότητα λίγες ώρες μετά την εκτόξευση πυραύλων από αεροσκάφη του Ισραήλ, τα οποία έπληξαν αεροπορική βάση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες, μια αντεπίθεση στα πλήγματα του Ιράν το περασμένο Σάββατο.

Το βίντεο φαίνεται να δείχνει έναν άνδρα να ελέγχει το ρολόι του κοντά στο Κέντρο Πυρηνικής Τεχνολογίας του Ισφαχάν και στη συνέχεια, η κάμερα κάνει ζουμ σε αρκετούς στρατιώτες, που στέκονται γύρω από κάτι που μοιάζει με συστοιχία αεράμυνας.Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ένωση Πυρηνικών, το Κέντρο Πυρηνικής Τεχνολογίας του Ισφαχάν περιλαμβάνει μια εγκατάσταση μετατροπής ουρανίου (UCF), η οποία παράγει εξαφθοριούχο ουράνιο.

Το Ιράν τροφοδοτεί αέριο εξαφθοριούχου ουρανίου σε φυγοκεντρητές για την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή καυσίμων αντιδραστήρων αλλά και πυρηνικών όπλων.

Δίπλα στο UCF υπάρχει μια μονάδα εμπλουτισμένου οξειδίου του ουρανίου σε σκόνη (EUPP), η οποία μετατρέπει το εξαφθοριούχο ουράνιο σε οξείδιο του ουρανίου και μια μονάδα παραγωγής καυσίμων που παράγει καύσιμα για τον ερευνητικό αντιδραστήρα της Τεχεράνης. Το οξείδιο του ουρανίου μπορεί να μετατραπεί σε μέταλλο ουρανίου. Το Ιράν έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μέταλλο ουρανίου για την παραγωγή καυσίμου αντιδραστήρα, αλλά θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του πυρήνα μιας πυρηνικής βόμβας.

Το Κέντρο Πυρηνικής Τεχνολογίας του Ισφαχάν λειτουργεί επίσης τέσσερις μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες έρευνας που παρέχονται από την Κίνα.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως το Ιράν επιμένει, ότι οι πυρηνικές του δραστηριότητες είναι εντελώς ειρηνικές και αρνείται ότι έχει φιλοδοξίες να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Ωστόσο, το Ισραήλ κατηγορεί το Ιράν ότι αναπτύσσει πυρηνική ικανότητα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή ενός όπλου.