Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και οι σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι είναι στο επίκεντρο της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ο Guardian σε ανάλυσή του επιχειρεί να σκιαγραφήσει τόσο το τι συμβαίνει στη διπλωματική σκακιέρα αλλά και στο ίδιο το πεδίο.

Τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια;

Ένας Ιρανός αξιωματούχος ανέφερε ότι δεν έχει «άμεσο» σχέδιο για αντίποινα, και οι εκκλήσεις αυξάνονται διεθνώς προς το Ισραήλ και το Ιράν να αποκλιμακώσουν την αντιπαράθεσή τους.

Ωστόσο, οι κανόνες αντιπαράθεσης που υπήρχαν επί μακρόν μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ -μια σύγκρουση που παραδοσιακά διεξάγεται έμμεσα- έχουν όλο και περισσότερο ξηλωθεί κατά τους έξι μήνες από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, και ορισμένοι παρατηρητές φοβούνται ότι η τελευταία δραστηριότητα είναι απλώς άλλο ένα μήνυμα ότι η διευρυνόμενη σύγκρουση έχει γίνει πιο δυναμική.

iran-xartis__1_

Διεθνής ανησυχία - "Είμαστε προσηλωμένοι στην ασφάλεια του Ισραήλ", λένε οι ΗΠΑ

Οι παγκόσμιοι ηγέτες κάλεσαν σε ψυχραιμία την Παρασκευή, μιας και πλέον η άλλοτε κόκκινη γραμμή έχει ξεπεραστεί κατά πολύ μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν και την απάντηση του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος μίλησε αργότερα την Παρασκευή, οι ΗΠΑ δήλωσαν στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G7 στο Κάπρι ότι έλαβαν πληροφορίες της "τελευταίας στιγμής" από το Ισραήλ σχετικά με μια δράση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο Ιράν. Το ειδησεογραφικό κανάλι N12 του Ισραήλ μετέδωσε ότι το Ισραήλ είχε επίσης πλήξει στόχους στο Ιράκ και τη Συρία και αναφέρθηκαν εκρήξεις και στις δύο αυτές χώρες.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, δήλωσε ότι η επίθεση στο Ισφαχάν αφορούσε μικροσκοπικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και δεν είχε προκαλέσει ζημιές ή θύματα.

«Είμαστε προσηλωμένοι στην ασφάλεια του Ισραήλ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στη συνάντηση της G7. «Είμαστε επίσης δεσμευμένοι για την αποκλιμάκωση». Ο Μπλίνκεν πρόσθεσε ότι παρά την αντιπαράθεση, οι ΗΠΑ παραμένουν "έντονα επικεντρωμένες στη Γάζα", όπου τουλάχιστον 34.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς και πολύ περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Τόσο η G7 όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυναν εκκλήσεις για την εκτόνωση της υποβόσκουσας σύγκρουσης. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σε δική του παρέμβαση, δήλωσε ότι είναι "καιρός να σταματήσει ο επικίνδυνος κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή".

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούσαν ότι το σπάσιμο του ταμπού για άμεσες επιθέσεις μεταξύ των δύο δυνάμεων άφησε την περιοχή σε πολύ πιο επισφαλή θέση τους επόμενους μήνες και χρόνια, καθώς το Ισραήλ σχεδιάζει να συνεχίσει την αδυσώπητη εκστρατεία του στη Γάζα, βαθαίνοντας την ανθρωπιστική καταστροφή εκεί, και ζυγίζει ανοιχτά έναν πόλεμο στο Λίβανο με τη Χεζμπολάχ, στενό σύμμαχο του Ιράν.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρξαν ζημιές στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν στην επαρχία Ισφαχάν. Κάτοικοι της περιοχής έστειλαν στο BBC Persian πλάνα στα οποία ακούγεται έκρηξη και φαίνονται λάμψεις στον νυχτερινό ουρανό.

Explosion and flashes in sky over Isfahan as Israel strikes in Iran

Ιράν: Ενεργοποιούνται τα συστήματα αεράμυνας

Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης και αξιωματούχοι αναφέρθηκαν στο περιστατικό ως επίθεση από «διεισδυτές» και όχι από το Ισραήλ, αποφεύγοντας την ανάγκη για αντίποινα. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν πλάνα από συστήματα αεράμυνας στο Ισφαχάν την Παρασκευή σε μια εκπομπή που τόνισε την έλλειψη ζημιών από την επίθεση.

Τα συστήματα αεράμυνας ενεργοποιήθηκαν επίσης πάνω από πολλές άλλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Ταμπρίζ στα βόρεια.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν δημοσίως, αλλά αρκετοί που αναφέρθηκαν ανεπίσημα δήλωσαν ότι το Ισραήλ ήταν υπεύθυνο.

Το Reuters επικαλέστηκε πηγή που γνωρίζει τις εκτιμήσεις των δυτικών μυστικών υπηρεσιών, η οποία συμφωνεί με τον ιρανικό ισχυρισμό ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είχαν απογειωθεί εντός του ιρανικού εδάφους, γεγονός που υποδηλώνει ότι εμπλέκονται είτε ειδικές δυνάμεις είτε μια ιρανική παράταξη που έχει συμμαχήσει με το Ισραήλ. Η περιορισμένη ισραηλινή δράση και ο υποτονικός χαρακτήρας της απάντησης του Ιράν μπορεί να υποδηλώνουν μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης και από τις δύο πλευρές.

Τι συμβαίνει στο Ισφαχάν;

Το Ισφαχάν είναι σημαντικό για τις στρατιωτικοβιομηχανικές εγκαταστάσεις του, τις τοποθεσίες που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και μια μεγάλη αεροπορική βάση που φιλοξενεί τον γερασμένο στόλο των F-14 Tomcats της χώρας.

iran-xartis__2_


Μεταξύ των πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ισφαχάν είναι ο υπόγειος χώρος εμπλουτισμού Νατάνζ, ο οποίος έχει επανειλημμένα αποτελέσει στόχο ύποπτων ισραηλινών επιθέσεων δολιοφθοράς. Αυτή η δορυφορική εικόνα από την Planet Labs δείχνει το πολιτικό αεροδρόμιο διπλής χρήσης και την αεροπορική βάση στο Ισφαχάν την Πέμπτη.

Τα κρατικά μέσα της κυβέρνησης της Τεχεράνης, όπως και τα social media, έδειχναν φωτογραφίες από μία ήρεμη και ειρηνική πόλη με την ιρανική κυβέρνηση να προσπαθεί να υποβαθμίσει την επίθεση του Ισραήλ.

Το Ισφαχάν βρίσκεται περίπου 350 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας του Ιράν, σχεδόν στο κέντρο της χώρας και σε ίση σχεδόν απόσταση από την Κασπία Θάλασσα και τον Περσικό Κόλπο.

Είναι η τρίτη παλαιότερη πόλη της χώρας, στην οποία μια εβραϊκή αποικία εγκαταστάθηκε πριν από περίπου 2.500 - 2.700 χρόνια.

Μετά την Τεχεράνη και το Μασχάντ, είναι η τρίτη σε πληθυσμό πόλη του Ιράν. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, ο πληθυσμός της φθάνει ξεπερνά τα 1,9 εκατομμύρια.