Η Καναδή Γκιλ Ρόζενμπεργκ, η πρώτη ξένη που εντάχθηκε στις τάξεις των Κούρδων για να πολεμήσει ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (IS), φέρεται να απήχθη στη Συρία μαζί με αρκετές κούρδισσες που μάχονταν επίσης στο μέτωπο, σύμφωνα με μπλογκ και δικτυακούς τόπους που πρόσκεινται στους ισλαμιστές.

Η καναδική κυβέρνηση είναι ενήμερη για τις πληροφορίες και κινείται «μέσω όλων των κατάλληλων καναλιών» προκειμένου να τις διασταυρώσει, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του καναδικού υπουργείου Εξωτερικών. Η Γκιλ Ρόζενμπεργκ φέρει και την ισραηλινή υπηκοότητα.

Στην ηλεκτρονική της πύλη η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz αναφέρει πως μπλογκ, το οποίο θεωρείται ως ένας από τους επικοινωνιακούς βραχίονες του Ισλαμικού Κράτους, έγραψε ότι απήχθησαν αρκετές γυναίκες που πολεμούσαν με τους κούρδους, μεταξύ τους η Γκιλ Ρόζενμπεργκ.

Βάσει των συγκεκριμένων -ανεπιβεβαίωτων επί του παρόντος- πληροφοριών, τζιχαντιστές πραγματοποίησαν τρεις επιθέσεις αυτοκτονίας κατά φυλακίων των κούρδων πριν την απαγωγή των γυναικών. Σύμφωνα πάντως με το Israel Radio, πηγές προσκείμενες στους κούρδους δήλωσαν ότι η Ρόζενμπεργκ δεν βρισκόταν στην περιοχή τη στιγμή της επίθεσης.

Η ηλικίας 31 ετών Γκιλ Ρόζενμπεργκ, κάτοικος Τελ Αβίβ, άρχισε να πολεμά νωρίτερα τον Νοέμβριο με τους κούρδους εναντίον των τζιχαντιστών στη βόρεια Συρία. Η ίδια έχει δηλώσει ότι ήλθε σε επαφή μέσω Διαδικτύου με τους κούρδους μαχητές και στη συνέχεια ταξίδεψε στο Ιράκ για να εκπαιδευτεί σε ένα από στρατόπεδά τους στη μεθόριο με τη Συρία. Είναι η πρώτη ξένη που πολεμά με τους κούρδους της Συρίας κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Μετανάστευσε στο Ισραήλ το 2006 έχοντας εργαστεί ως πιλότος της Πολιτικής Αεροπορίας του Καναδά και υπηρέτησε για δύο χρόνια στις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ. Το 2009 εκδόθηκε στις ΗΠΑ και φυλακίστηκε σχετικά με τηλεφωνική απάτη διεθνούς κλίμακας.