Την απαγόρευση κυκλοφορίας για τα παιδιά κάτω των 13 ετών καθιέρωσε ο δήμαρχος του Μπεζιέρ, στη νότια Γαλλία.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος αυτής της πόλης της Γαλλίας, ένας πρώην στενός συνεργάτης της επικεφαλής της Εθνικής Συσπείρωσης Μαρίν Λεπέν, υπέγραψε διάταγμα που ορίζει ότι «κάθε ανήλικος ηλικίας κάτω των 13 ετών δεν θα μπορεί, χωρίς να συνοδεύεται από έναν ενήλικο, να κυκλοφορεί από τις 23.00 έως τις 06.00 σε δημόσιους δρόμους» σε τρεις «κατά προτεραιότητα συνοικίες», δηλαδή το ιστορικό κέντρο και δύο φτωχές συνοικίες.

Σύμφωνα με το διάταγμα του δημάρχου Ρομπέρ Μενάρ: «Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή άμεσου κινδύνου για τον ίδιο ή κάποιο άλλο πρόσωπο», αυτοί οι ανήλικοι θα μπορούν να «οδηγηθούν στην οικία τους ή στο αστυνομικό τμήμα» από τη δημοτική ή την εθνική αστυνομία. Ο ίδιος δικαιολογεί την απόφασή του με αφορμή τον «αυξανόμενο αριθμό των ανηλίκων που αφήνονται στην τύχη τους εν μέσω της νύχτας».

Σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, ο Μενάρ δεν ανέφερε συγκεκριμένα στοιχεία, όμως επισήμανε πως η εγκληματικότητα των κάτω των 13 ετών συνιστά ένα «τυφλό σημείο» στις στατιστικές μελέτες εξαιτίας της απουσίας ανάληψης νομικής δράσης.


Η εγκληματικότητα στους ανήλικους

Το Υπουργείο Εσωτερικών δημοσίευσε στις αρχές του 2024 τα στοιχεία της πρώτης καταγραφής «της εγκληματικότητας και έλλειψης ασφάλειας το 2023», και με βάση αυτά, οι κάτω των 13 ετών αντιπροσωπεύουν το 2% των υπόπτων στις επιθέσεις εναντίον προσώπων (έναντι 36% για τους 30 έως 44 ετών) και 1% για τους υπόπτους για βίαιες κλοπές (έναντι 44% για τους 18 έως 29 ετών).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2018, το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε ένα παρόμοιο διάταγμα που είχε υπογράψει το 2014 ο Ρομπέρ Μενάρ, επισημαίνοντας την απουσία «συγκεκριμένων στοιχείων που πιθανόν στηρίζουν την ύπαρξη συγκεκριμένων κινδύνων οι οποίοι σχετίζονται με τους ανήλικους κάτω των 13 ετών».


Σκέψεις για παρόμοια μέτρα και στην Νις

Σκέψεις για παρόμοια μέτρα κάνει και ο δήμαρχος της Νις, Κριστιάν Εστροζί, που τάσσεται στο πλευρό του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Ο ίδιος εκτίμησε σε δηλώσεις του στο BFMTV ότι «ο δήμαρχος του Μπεζιέρ έχει δίκιο» κι ότι ο ίδιος θα ήθελε να «ανανεώσει» ένα διάταγμα σχετικό με τους ανηλίκους κάτω των 13 ετών, που είχε τεθεί σε ισχύ μεταξύ 2009 και 2020.

Υπενθυμίζεται ότι και άλλες πόλεις στη Γαλλία εφάρμοσαν παρόμοια διατάγματα για τους ανήλικους για περιορισμένα χρονικά διαστήματα. Ένα «κύμα εξουσίας» απέναντι στους ανηλίκους αναδείχθηκε σε προτεραιότητα από τον πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Ατάλ την περασμένη εβδομάδα με την ευκαιρία των 100 πρώτων ημερών του ως επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης.

Έπειτα από σειρά περιστατικών βίαιων επιθέσεων με πρωταγωνιστές νέους, ο Ατάλ κατήγγειλε «τον εθισμό στη βία» εκ μέρους μιας μερίδας της νεολαίας. Ανακοινώνοντας μέτρα, που αφορούσαν κυρίως το σχολείο, ο Γάλλος πρωθυπουργός είπε: «Ο αριθμός των ανηλίκων που εμπλέκονται σε περιστατικά σωματικής βίας έχει διπλασιαστεί, έχει τετραπλασιαστεί ο αριθμός των νέων που εμπλέκονται σε διακίνηση ναρκωτικών κι έχει επταπλασιαστεί ο αριθμός των ανηλίκων που εμπλέκονται σε ένοπλες ληστείες σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό».


Στο ίδιο μήκος κύματος και η Γουαδελούπη

Απαγόρευση κυκλοφορίας που αφορά τους ανηλίκους κάτω των 18 ετών επιβλήθηκε χθες το βράδυ στο Πουάντ α Πιτρ, την οικονομική πρωτεύουσα της Γουαδελούπης, στις γαλλικές Αντίλλες.

Το μέτρο ελήφθη τη φορά έπειτα από απόφαση του υπουργού Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλ Νταρμανέν και στοχεύει στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης νεανικής παραβατικότητας. Ο δήμαρχος του Πουάντ α Πιτρ, που προέρχεται από τους Οικολόγους Πράσινους, Χαρί Ντιριμέλ, χαιρέτισε το μέτρο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ποσοστό των ανηλίκων στη διάπραξη αξιόποινων πράξεων αυξήθηκε από το 12% στο 38%.