Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Υφαντής, μίλησε για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και αναφέρθηκε στην επικείμενη ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, που όπως φαίνεται είναι προ των πυλών. Επίσης, αναφέρθηκε στις ελλητουρκικές σχέσεις μετά την ματαίωση της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ.

«Τίποτα δεν αποκλείεται. Φαντάζομαι, όπως και όλοι μας, ότι ο διπλωματικός ακτιβισμός, ο διπλωματικός πυρετός, συνεχίζεται παρά το γεγονός ότι υπάρχει ο πόλεμος και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις. Σήμερα, έτσι όπως είναι τα πράγματα, επιβεβαιώνεται αυτό το οποίο έχουμε πει από την αρχή, ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δεν πρόκειται να σταματήσουν την επιχείρηση αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι και οι όμηροι δεν πρόκειται να απελευθερωθούν εάν με κάποιο τρόπο δεν υπάρξει μία κατάπαυση του πυρός. (…)

Απ’ ότι φαίνεται καμία πλευρά δεν δείχνει διατεθειμένη σε αυτή τη φάση να υποχωρήσει. Υπάρχει μία διπλωματική προσπάθεια από την Αίγυπτο, υπάρχει μία προσφορά στο τραπέζι προς την Χαμάς. (…) Παρά τις διπλωματικές προσπάθειες και είναι απολύτως ειλικρινείς αυτές οι προσπάθειες και από την πλευρά της Αιγύπτου και από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Υφαντής: Κανένας άλλος δεν έχει δυνατότητα να παίξει ρόλο στη Μέση Ανατολή, πέρα από τις ΗΠΑ

Η Ευρώπη δυστυχώς δεν έχει σημαντικό ρόλο να παίξει. Ποτέ δεν είχε και να πω ότι κακώς αξιολογούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα πεδίο όπως στη Μέση Ανατολή. Κανένας άλλος δεν έχει δυνατότητα να παίξει ρόλο στη Μέση Ανατολή, πέρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και μία – δύο χώρες της περιοχής» τόνισε ο κ. Υφαντής αναλύοντας την τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Σχετικά με το αν υπήρξε ευρωπαϊκός στρατός, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων δήλωσε: «Είπατε τη μαγική λέξη, την οποία δεν ξέρω κατά πόσο είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, οχι να δεχτούμε, δηλαδή ευρωπαϊκός στρατός. Που σημαίνει ότι η Ευρώπη θα έπρεπε να είναι έτοιμη να απειλήσει με τη χρήση βίας, έτσι ώστε να είτε να χωρίσει τους τους αντιμαχόμενους είτε εν πάση περιπτώσει να επιβάλει κάτι. Αλλά ας το αφήσουμε αυτό γιατί είναι μια μεγάλη κουβέντα».

«Αυτή τη στιγμή η κατάσταση στη Μέση Ανατολή αντιμετωπίζεται, και έτσι είναιως πλήρες αδιέξοδο. Δεν υπάρχει κάτι άλλο μέχρι το Ισραήλ να θεωρήσει ότι έχει πετύχει το μεγαλύτερο μέρος των στόχων του, που σε αυτούς περιλαμβάνεται και η απελευθέρωση των ομήρων, δεν πρόκειται να δούμε κατάπαυση του πυρός».

Αναφορικά με την επέμβαση του Ισραήλ στη Ράφα, ο κ. Υφαντής ανέφερε: «Νομίζω ότι το Ισραήλ δεν μπλοφάρει, όπως δεν μπλοφάρει όλους τους προηγούμενους μήνες, έτσι και τώρα. Εάν δεν υπάρξει μια διέξοδος η οποία στα μάτια του Τελ Αβίβ είναι η πλήρης υποχώρηση και αποχώρηση της Χαμάς, νομίζω ότι θα δούμε την επέμβαση».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0xnj4nyu1oh)

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την ματαίωση της επίσκεψης Ερντογάν στις ΗΠΑ, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων δήλωσε μεταξύ άλλων: «Προς το παρόν όλα είναι καλά, υπό την έννοια ότι η ελληνοτουρκική προσέγγιση, έτσι όπως εξελίσσεται εδώ και πάνω από ένα χρόνο, με τέσσερεις, πέντε συναντήσεις στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο – δηλαδή σε λιγότερο από ένα χρόνο, έχουν συναντηθεί πέντε φορές και δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος του χρόνου να συναντηθούν τουλάχιστον άλλες δύο, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος.

Και αυτό κάτι δείχνει. Επενδύουν και οι δύο προσωπικά στην ελληνοτουρκική προσέγγιση, αλλά αυτή η διαδικασία προς το παρόν, δείχνει να είναι θωρακισμένη από άλλα προβλήματα ή ζητήματα που απασχολούν ιδιαίτερα την τουρκική εξωτερική πολιτική».