Στο Christmas Theater στο Γαλάτσι θα γίνει τελικά η ομιλία του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα.

Πιο συγκεκριμένα, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο κλειστό γήπεδο της περιοχής. Την άδεια την έδωσε η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου και τη συμφωνία έκλεισε ο ιδιώτης που χειρίζεται τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

Υπενθυμίζεται πως ο Αλβανός πρωθυπουργός ερχόταν στις 12 Μαΐου στην Αθήνα για προεκλογική συγκέντρωση ενόψει των εκλογών στη γείτονα, το 2025, με τον τόπο όπου θα γινόταν η εκδήλωση να αποτελεί κυριολεκτικά μυστήριο. Αρχικά, οι πληροφορίες ήθελαν η αλβανική πρεσβεία να έχει έρθει σε επαφή με το Christmas Theater, το οποίο και -όπως αναφέρθηκε- διαχειρίζεται ιδιώτης, προκειμένου να φιλοξενηθεί εκεί η εκδήλωση, ωστόσο με ενέργειες του δημάρχου Γαλατσίου, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ του Big Mouth, Γιώργου Μαρκόπουλου, είχε «ανάψει» κόκκινο στο να γίνει εκεί η εκδήλωση, κατόπιν δικής του επικοινωνίας με την κυβέρνηση.

*Διαβάστε ακόμα: Προεκλογική φιέστα Ράμα στην Αθήνα: Από το "άκυρο" του Δήμου Γαλατσίου, στο "ναι" της Τσιλιγκίρη για το ΣΕΦ

Έτσι, η... προεκλογική φιέστα του Έντι Ράμα φαινόταν να οδεύει προς το ΣΕΦ, με την πρόεδρο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, Χριστίνα Τσιλιγκίρη, να κάνει αποδεκτό, όπως φαινόταν από το σχετικό ρεπορτάζ των προηγουμένων ημερών και όπως είχαν αναδείξει τα parapolitika.gr από το Μεγάλο Σάββατο, το σχετικό αίτημα της αλβανικής πρεσβείας.

Σημειώνεται, δε, πως για το σόου του ο Έντι Ράμα είχε ζητήσει την πλατεία Συντάγματος ή την πλατεία Κοτζιά, με τον δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, να προτρέπει τους υπευθύνους της αλβανικής πρεσβείας να ακολουθήσουν τη νόμιμη διαδικασία, που σημαίνει ότι θα έπρεπε πρώτα να πάρουν την άδεια της Ελληνικής Αστυνομίας.

Την ομιλία στην Αθήνα θα ακολουθήσουν αντίστοιχες επισκέψεις στο Μιλάνο, στις 26 Μαΐου, στο Λονδίνο στις 2 Ιουνίου και στο Ντίσελντορφ στις 16 Ιουνίου. Η περιοδεία ονομάζεται «Περήφανοι για την Αλβανία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη Ράμα επιλέχθηκε στην ημερομηνία της συμπλήρωσης ενός έτους από τη σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη, υποψήφιου τότε δημάρχου Χειμάρρας. Ένα γεγονός που αποτέλεσε αιτία οι σχέσεις Ελλάδας και Αλβανίας να μπουν στον «πάγο», εν μέσω προεκλογικής περιόδου στην Αθήνα.

Η ανάρτηση του Έντι Ράμα για την ομιλία στην Αθήνα

«Υπενθυμίζω σε όσους από εσάς βρίσκεστε στην Ελλάδα ότι στις 12 Μαΐου ξεκινάμε από την Αθήνα το ανοιξιάτικο ταξίδι στη διασπορά... θα ήταν ιδιαίτερη χαρά να συναντηθούμε, εύχομαι σε όλους καλό Σαββατοκύριακο», έγραψε στην ανάρτησή του το Μεγάλο Σάββατο ο Αλβανός πρωθυπουργός, την οποία συνοδεύει με βίντεο από προηγούμενες επισκέψεις του στη χώρα μας.


Παύλος Μαρινάκης: Ενημερωθήκαμε στις 7 Μαΐου για την έλευση Ράμα, αλλά όχι για τον τόπο όπου θα γίνει η εκδήλωση

Το γεγονός ότι μέχρι και αυτήν τη στιγμή -και την ανατροπή που υπήρξε τελικά ως προς το πού θα γίνει η εκδήλωση- δεν είχε ακόμα «κλειδώσει» το μέρος όπου ο Έντι Ράμα θα έδινε την ομιλία του φαίνεται και από τα όσα είπε σχετικά με το θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, δείχνοντας και τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης για το ζήτημα.

«Ενημερωθήκαμε στις 7 Μαΐου για την έλευση του Έντι Ράμα αλλά όχι για τον τόπο όπου θα γίνει η εκδήλωση», είπε συγκεκριμένα ο Παύλος Μαρινάκης ερωτηθείς σχετικά.

Γεραπετρίτης: "Άκαιρη η επίσκεψη Ράμα στην Αθήνα"

Νωρίτερα κληθείς να σχολιάσει την επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, στην Αθήνα, ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης τη χαρακτήρισε άκαιρη, προσθέτοντας ότι δεν θα την εμποδίσουμε, αλλά θα παράσχουμε την ασφάλεια που απαιτείται.

Επισήμανε ταυτόχρονα ότι το ζήτημα με τον Φρέντι Μπελέρη και της διαχείρισης που έτυχε, συνδέεται με το κατά πόσο το ευρωπαϊκό κεκτημένο βρίσκεται σε συμπόρευση με το τι συμβαίνει στην Αλβανία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας χθες στο protothema.gr και αναφερόμενος στην επικείμενη έλευση του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, στην Ελλάδα, επισήμανε ότι δεν είναι προσκεκλημένος της κυβέρνησης, έρχεται να μιλήσει σε ομοεθνείς του. «Είναι δικαίωμά του, μια επιλογή που μάλλον περιττή μου φαίνεται, γι’ αυτό και είπα ότι είναι μια αχρείαστη επιλογή. Έχουμε ζητήματα με τις ελληνοαλβανικές σχέσεις», είπε και πρόσθεσε ότι το θέμα της κράτησης του Φρέντι Μπελέρη είναι ευρωπαϊκό, δεν είναι διμερές. Σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση στην οποία θα είναι ομιλητής ο Εντι Ράμα, είπε πως «τη συνάθροιση δεν θα την απαγορεύσουμε, δεν θα τη διευκολύνουμε».

Η έκπληξη Ράμα για τις αντιδράσεις για την επίσκεψή του

Σημειώνεται πως χθες ο Έντι Ράμα, σε ανάρτησή του για το ζήτημα, εξέφρασε την «έκπληξή» του για τις αντιδράσεις γύρω από τον ερχομό του στην Αθήνα, ενώ σημείωσε πως δεν έχει καμία σχέση ούτε με «εσωτερικά θέματα της Ελλάδας», ούτε με τις επικείμενες ευρωεκλογές.

«Μου προκαλεί έκπληξη να ακούω τις δηλώσεις της ελληνικής αντιπολίτευσης, ενώ μπορώ να κατανοήσω πλήρως την οπτική που μεταφέρει ο Έλληνας πρωθυπουργός. Η έντονη αντίθεση στις απόψεις για το ίδιο θέμα ρίχνει φως στο γιατί κάποιοι είναι στην αντιπολίτευση ενώ σε άλλους ανατίθεται η διακυβέρνηση από τον λαό.

Ωστόσο, όπως σωστά τόνισε ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης, η Ελλάδα παραμένει μια δημοκρατική χώρα όπου ηγέτες από άλλα δημοκρατικά έθνη μπορούν να επισκεφθούν, να συναντηθούν με συμπατριώτες τους και να τους επαινέσουν για τη σκληρή δουλειά τους και την πολύτιμη συνεισφορά τους όχι μόνο στη χώρα που κατοικούν αλλά και στην πατρίδα τους.

Η επικείμενη επίσκεψή μου στην Αθήνα την Κυριακή, 12/5, δεν σχετίζεται με τα εσωτερικά θέματα της Ελλάδας, τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Ελλάδα ή οποιεσδήποτε συγκεκριμένες αφηγήσεις που μπορεί να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των Ελλήνων πολιτικών αλλά δεν περιλαμβάνονται στην κυβερνητική ατζέντα της Αλβανίας.

Αυτή η επίσκεψη είναι μέρος μιας από καιρό προγραμματισμένης σειράς επισκέψεων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας όπου ζει μια τεράστια κοινότητα Αλβανών, για να συνεργαστώ με τους συμπολίτες μου στο εξωτερικό και να μοιραστώ το όραμα για την Αλβανία του 2030. Αυτά είναι όλα για την επίσκεψή μου στη φίλη και γείτονα Ελλάδα».