Παγκόσμιο σοκ προκάλεσε η εν ψυχρώ δολοφονική επίθεση σε βάρος του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο σήμερα. Ένας άνδρας έβγαλε το πιστόλι και άρχισε να τον πυροβολεί, τη στιγμή που ο Φίτσο έφευγε από μια κυβερνητική σύσκεψη.

Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για δύσκολη κατάσταση της υγείας του, μετά τον τραυματισμό, αλλά οι τελευταίες πληροφορίες για τον Ρόμπερτ Φίτσο, λένε ότι πλέον δεν απειλείται πλέον η ζωή του. Αυτό ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης στο BBC ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τομάς Ταράμπα.

Ο κ. Ταράμπα, δήλωσε «σοκαρισμένος» από την απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού, ο οποίος μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο της Μπάνσκα Μπίστριτσα και υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση. «Ευτυχώς, εξ όσων γνωρίζω, η χειρουργική επέμβαση πήγε καλά. Εκτιμώ ότι τελικά θα επιζήσει… Δεν είναι απειλητική για τη ζωή του η κατάσταση αυτήν τη στιγμή», τόνισε.

Νωρίτερα, η κατάστασή του χαρακτηριζόταν πολύ κρίσιμη, καθώς δέχθηκε πυροβολισμό στην κοιλιακή χώρα από τον 71χρονο συγγραφέα και πρώην υπάλληλο εταιρείας σεκιούριτι, Γιουράι Τσιντούλα, στην πόλη Χάλντοβα, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός συνομιλούσε με πολίτες ύστερα από κυβερνητική συνεδρίαση.

Ο 59χρονος πρωθυπουργός μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο της Χάντλοβα και από εκεί διεκομίσθη με ελικόπτερο στο μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας Μπάνσκα Μπίστριτσα, όπου μπήκε άμεσα στη χειρουργική αίθουσα. Σύμφωνα με τα σλοβακικά ΜΜΕ, ο πυροβολισμός που δέχθηκε διαπέρασε την κοιλιά του και έφτασε στο ισχίο, ενώ άλλη μία σφαίρα τον βρήκε στον ώμο. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως ο Σλοβάκος πρωθυπουργός είχε ακατάσχετη αιμορραγία στην κοιλιακή χώρα.

  Το σοκαριστικό βίντεο της απόπειρας δολοφονίας


Η στιγμή που φυγαδεύουν τον Σλοβάκο πρωθυπουργό

Υπουργός Άμυνας Σλοβακίας: Εξαιρετικά σοβαρή η κατάσταση του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο παρέμεινε για τρεις ώρες στο χειρουργείο, όπου υποβλήθηκε σε επέμβαση. Η κατάστασή του είναι «εξαιρετικά σοβαρή», είχε πει πριν από λίγη ώρα σε δημοσιογράφους ο υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Κάλινακ.

Σε δηλώσεις που έκανε μπροστά σε δεκάδες δημοσιογράφους, ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας τόνισε πως ο πρωθυπουργός έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

Οι Αρχές θεωρούν ότι ο ένοπλος που πυροβόλησε σήμερα τον Ρόμπερτ Φίτσο είχε πολιτικά κίνητρα, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών της Σλοβακίας, Ματούς Σουτάι Έστοκ.

Ο ίδιος ο δράστης, Γιουράι Τσιντούλα, ομολόγησε σε κάμερα μέσα από τον διάδρομο στο κτίριο όπου κρατείται, πως ο λόγος που προχώρησε στην πράξη αυτή ήταν γιατί διαφωνούσε με την πολιτική του πρωθυπουργού.


Ποιος είναι ο Γιουράι Τσιντούλα

Ο 71χρονος Γιουράι Τσιντούλα είναι Σλοβάκος συγγραφέας και ένας εκ των ιδρυτών της λογοτεχνικής λέσχης DÚHA.

Μέχρι το 2016 ήταν πρόεδρος της λέσχης και έγραψε τρεις ποιητικές συλλογές. Από το 2015 είναι μέλος της Εταιρείας Σλοβάκων συγγραφέων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το 2016 εργαζόταν ως οδηγός σε εμπορικό κέντρο στο Λέβιτσε, τον τόπο καταγωγής του. Ο Τσιντούλα -αριστερών πεποιθήσεων- φέρεται να κατείχε νόμιμα το όπλο, το οποίο έστρεψε κατά του Σλοβάκου πρωθυπουργού.