* Αποστολή στις Βρυξέλλες

Οι πέντε κορυφαίοι υποψήφιοι που διεκδικούν την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμμετείχαν στο ντιμπέιτ που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Μαΐου στις Βρυξέλλες. Τα βασικά θέματα πάνω στα οποία διατύπωσαν τις θέσεις τους ήταν η οικονομία και η απασχόληση, η άμυνα και η ασφάλεια η μετανάστευση και το κλίμα.

Σε μια ζωντανή συζήτηση που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Τύπου αλλά και Ευρωπαίων πολιτών, οι υποψήφιοι είχαν την ευκαιρία να απευθυνθούν στους Ευρωπαίους ψηφοφόρους λίγες μόλις ημέρες πριν τις εκλογές του Ιουνίου.


Για τις μετεκλογικές συνεργασίες

Οι μετεκλογικές συνεργασίες ήταν ένα θέμα διαμάχης μεταξύ των υποψηφίων με την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τα κόμματα τις ευρύτερης δεξιάς, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των Σοσιαλιστών και των Ευρωπαίων Πρασίνων οι οποίοι την κατηγόρησαν για συνεργασία με τα κόμματα της ακροδεξιάς τα οποία όπως είπαν εκφράζουν αντιευρωπαϊκές θέσεις και απόψεις.

Η κυρία Φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι θα πρέπει να περιμένουμε το αποτέλεσμα των εκλογών και μετά να μιλήσουμε για συνεργασίες. Μίλησε με θετικά λόγια για την Τζόρτζια Μελόνι λέγοντας πως «η πρωθυπουργός της Ιταλίας αν και ήρθε στην εξουσία το 2022 με μια σθεναρά ευρωσκεπτικιστική πλατφόρμα είναι είναι υπέρ της ΕΕ, κατά του Πούτιν και υπέρ του κράτους δικαίου και ως εκ τούτου πληροί τις προϋποθέσεις ως πιθανός εταίρος για το κεντροδεξιό κόμμα του ΕΛΚ στο μελλοντικό νομοθετικό σώμα», είπε η Φον ντερ Λάιεν.

Αρνήθηκε όμως κατηγορηματικά ότι επιδιώκει να συνεργαστεί με το ECR, λέγοντας ότι αντ 'αυτού επιδιώκει να συνεργαστεί με ορισμένες εθνικές αντιπροσωπείες εντός του κοινοβουλίου. Η ECR περιλαμβάνει σκληροπυρηνικά κόμματα, όπως το πολωνικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), οι Σουηδοί Δημοκράτες, το ισπανικό Vox και το Κόμμα των Φινλανδών.


Τι είπαν για τη μετανάστευση

Ο εκπρόσωπος της Αριστεράς Βάλτερ Μπάιερ αναφέρθηκε στο Σύμφωνο για τη μετανάστευση, λέγοντας ότι επιτρέπει στις χώρες της ΕΕ να πληρώσουν για να ξεφύγουν από τις ευθύνες τους.

«Αντιτίθεμαι στο σύμφωνο μετανάστευσης επειδή είναι ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και επειδή επιτρέπει στα κράτη μέλη που δεν είναι έτοιμα να δεχτούν πρόσφυγες να πληρώσουν χρήματα για να βγουν από μια κοινή ευρωπαϊκή, αλληλέγγυα λύση», δήλωσε ο Μπάιερ.

«Αυτό δεν είναι Ευρώπη» ανέφερε ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Νίκολας Σμιτ κατηγορώντας την Φον ντερ Λάιεν για αμφιλεγόμενες συμφωνίες μετανάστευσης με τρίτες χώρες όπως η Τυνησία.

«Όταν κοιτάζω την κατάσταση στην Τυνησία, και υποθέτω ότι γνωρίζετε τι συμβαίνει στην Τυνησία, τι συμβαίνει με τους πρόσφυγες που ωθούνται στην έρημο, οι οποίοι πραγματικά ξυλοκοπούνται, μερικοί από αυτούς σκοτώνονται» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν που έδειξε να υιοθετεί πιο συντηρητικές πολιτικές, απαντώντας σε ερώτηση της Ελλάδας σχετικά με τα προτεινόμενα μέτρα για την καλύτερη ενσωμάτωση των μεταναστών στην ευρωπαϊκή κοινωνία, ανέφερε ότι «εμείς είμαστε αυτοί στην Ευρώπη που αποφασίζουμε ποιος έρχεται στην ΕΕ και υπό ποιες συνθήκες και όχι οι λαθρέμποροι και οι διακινητές. Αυτό είναι υψίστης σημασίας». «Όσοι βρίσκονται εδώ παράτυπα και δεν ζητούν άσυλο πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους», πρόσθεσε.


Συγκρούσεις και συνεργασίες

Η εκπρόσωπος των Ευρωπαίων Πράσινων Τέρι Ρέιντκε συγκρούστηκε με τον εκπρόσωπο των Φιλελευθέρων και εκπρόσωπο του κινήματος «Renew Europe Now» Σάντρο Γκότζι για τη συμφωνία συνασπισμού του ολλανδικού φιλελεύθερου κόμματος με την ακροδεξιά του Βίλντερς στην Ολλάνδία.

Απαντώντας σε ερώτηση της Σλοβακίας, η οποία συγκλονίστηκε την περασμένη εβδομάδα από την απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο, σχετικά με το πώς οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις μπορούν να αντιμετωπίσουν ένα αυξανόμενο κύμα λαϊκισμού και εθνικισμού, ο Γκότζι ζήτησε μεταρρυθμίσεις για να διασφαλιστεί ότι το μπλοκ στέκεται στο πλευρό των πολιτών της ΕΕ,των οποίων οι κυβερνήσεις παραβιάζουν το κράτος δικαίου.

Η Τέρι Ρέιντκε εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να επικρίνει το κόμμα μέλος του Renew Europe Now, και την απόφασή του να εισέλθει σε κυβέρνηση συνασπισμού με τον ακροδεξιό Βίλντερς, επισημαίνοντας ότι το ακροδεξιό PVV του Βίλντερς είδε την υποστήριξή του στις δημοσκοπήσεις να κορυφώνεται περαιτέρω μετά τη συμφωνία συνασπισμού.

«Διώξτε το VVD από την ομάδα σας», είπε ο Ρέιντκε στον Γκότζι. «Γνωρίζω ότι η Renew Europe Now είναι αφοσιωμένη στο ευρωπαϊκό εγχείρημα, οπότε στείλτε ένα σαφές μήνυμα τώρα και κάντε πραγματικότητα και πείτε ότι έχει συνέπειες όταν τα κόμματα μέλη των ομάδων μας πηγαίνουν σε συνασπισμούς με την ακροδεξιά» συμπλήρωσε.


Για το κλίμα

Η Τέρι Ρέιντκε μιλώντας για μια πιθανή συμμαχία ΕΛΚ-ECR την χαρακτήρισε «καταστροφή». Εάν το κεντροδεξιό ΕΛΚ της Φον ντερ Λάιεν δημιουργήσει νέους δεσμούς με τις υπερσυντηρητικές δυνάμεις, «ολόκληρη η Πράσινη Συμφωνία θα αντιστραφεί», δήλωσε η Τέρι Ράιντκε των Πρασίνων.

«Αυτό θα είναι καταστροφή για το κλίμα, θα είναι καταστροφή για τη φύση, για τις μελλοντικές γενιές αλλά και για την οικονομία», είπε. Ωστόσο, οι Πράσινοι υποχωρούν στις δημοσκοπήσεις, σε μια ένδειξη ότι οι προεκλογικές τους δεσμεύσεις δεν έχουν απήχηση στους πολίτες με τον ίδιο τρόπο όπως το 2019.


Για την άμυνα και την εξωτερική πολιτική

Ο Σάντρο Γκότζι ανέφερε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να κερδίσει τον πόλεμο με την Ρωσία γιατί διαφορετικά ο Πούτιν θα παραμείνει απειλή για την Ευρώπη. Τάχθηκε υπέρ μια κοινής ευρωπαϊκής άμυνας και της δημιουργίας ευρωομολόγου για την χρηματοδότηση της. Η Τέρι Ρέιντκε τάχθηκε υπέρ ενός ευρωπαϊκού ταμείου για την άμυνα και ζήτησε την κατάργηση της ομοφωνίας στο Συμβούλιο. Ο Νίκολας Σμίτ ανέφερε ότι «δεν επιλέξαμε εμείς τον πόλεμο, δεν θα θέλαμε να ξοδεύουμε τόσα πολλά χρήματα για βοήθεια στην Ουκρανία αλλά δεν γίνεται αλλιώς».


Η Φον ντερ Λάιεν συμφωνεί με Μητσοτάκη για Iron Dome

Η Ούρσουλα Φον ντερ Λαιεν τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας μέσα από εθνικές συνεισφορές αλλά και με ευρωπαϊκούς πόρους και υπεραμύνθηκε της πρότασης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ασπίδας αεράμυνας.


Για τον πόλεμο στο Ισραήλ

Η Φον ντερ Λάιεν έκανε εκ νέου έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Σε ότι αφορά την θέση της Ευρώπης υπέρ του Ισραήλ στον πόλεμο με την Χαμάς την χαρακτήρισε σωστή καθώς δέχθηκε επίθεση από την παλαιστινιακή οργάνωση αλλά παράλληλα τάχθηκε υπέρ της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους λέγοντας πως η δημιουργία δυο κρατών θα ήταν η καλύτερη λύση για όλη την περιοχή.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:

debate_euroekloges_vrixelles005
debate_euroekloges_vrixelles004
debate_euroekloges_vrixelles001
debate_euroekloges_vrixelles002
debate_euroekloges_vrixelles003
debate_euroekloges_vrixelles005