«Θα συνεχίσουμε τις επιθέσεις» είναι η απάντηση του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ αναφορικά με την εντολή του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για κατάπαυση της στρατιωτικής επιχείρησης στη Ράφα.

Ο υπουργός του πολεμικού συμβουλίου, Μπένι Γκαντζ, υπογράμμισε ειδικότερα, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την απόφαση, ότι το Ισραήλ θα κάνει ο,τι είναι απαραίτητο κατά της Χαμάς για να επιστραφούν οι όμηροι και διασφαλίσει την ασφάλειά του.

Τόνισε, δε, ότι ο ισραηλινός στρατός θα λειτουργήσει σε συνεργασία με το Διεθνές Δίκαιο και θα προσπαθήσει να αποφύγει τα χτυπήματα στις τάξεις των αμάχων.

«Το κράτος του Ισραήλ θα συνεχίσει να πολεμά για να επιστραφούν οι όμηροι και για να είναι ασφαλείς οι κάτοικοι, οπουδήποτε βρίσκονται, συμπεριλαμβανομένης και της Ράφα» δήλωσε ο υπουργός σε ειδική ανακοίνωση.

Η εντολή του Δικαστηρίου της Χάγης

Το Διεθνές Δικαστήριο (ICJ), η ανώτατη δικαστική αρχή του ΟΗΕ, διέταξε νωρίτερα την παύση της επίθεσης στη Ράφα της Γάζας, καθώς αυτό συνιστά ευθεία απειλή για τους κατοίκους της Παλαιστίνης.

Μάλιστα, το Διεθνές Δικαστήριο προστάζει το Ισραήλ να παρουσιάσει σε διάστημα ενός μήνα την πρόοδό του όσον αφορά στα μέτρα που του έχουν επιβληθεί για να την αναχαίτιση των επιθετικών ενεργειών.

Η απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Σύμφωνα με το Δικαστήριο, η ανθρωπιστική κρίση στη Ράφα είναι ακόμη πιο έντονη, χειρότερη κι από την προηγούμενη φορά που εκδόθηκε ανάλογη νομική διαταγή. Η τωρινή κατάσταση στη Ράφα χαρακτηρίζεται πλέον καταστροφική.

Ειδικότερα η διαταγή του Διεθνούς Δικαστηρίου περιλαμβάνει τα εξής:

- Αναχαίτιση της στρατιωτικής επιχείρησης στη Ράφα

- Άνοιγμα των συνόρων της Ράφα με την Αίγυπτο για την διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας

- Πρόσβαση σε έρευνες και αποστολές στην περιοχή της Γάζας

- Αναφορά στο Δικαστήριο εντός ενός μήνα για την πρόοδο του Ισραήλ όσον αφορά στα μέτρα που έχουν ζητηθεί

Δείτε εδώ την έκθεση της Χάγης

Οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ για την απόφαση της Χάγης

Ο σκληροπυρηνικός υπουργός Οικονομικών της ισραηλινής κυβέρνησης Μπεζαλέλ Σμότριχ δήλωσε, από την πλευρά του, ότι το Ισραήλ δεν θα αποδεχτεί την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Ο Σμότριχ, ηγέτης ενός από τα εθνικιστικά θρησκευτικά κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού του Νετανιάχου, υποστήριξε ότι η απαίτηση από το Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμο κατά της Χαμάς ισοδυναμεί με απαίτηση από το Ισραήλ να αποφασίσει να πάψει να υπάρχει. «Το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει με αυτή», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαϊρ Λαπίντ καταδίκασε επίσης την απόφαση, υπογραμμίζοντας ότι το Δικαστήριο δεν συνέδεσε την απαίτησή του για τερματισμό των συγκρούσεων με την απαίτηση να απελευθερωθούν οι Ισραηλινοί όμηροι που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Λαπίντ, σφοδρός επικριτής του Νετανιάχου, δήλωσε ότι η αποτυχία του Δικαστηρίου να συνδέσει τα δύο ζητήματα είναι «μια ηθική κατάρρευση και μια ηθική καταστροφή».