Η πρώτη συνάντηση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όταν έφτασε στην Ουάσιγκτον χθες, Τρίτη, ήταν με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, του οποίου η χώρα ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ από την 1η Ιουλίου. Η συνάντησή τους πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας, ο Ερντογάν είπε στον Ορμπάν ότι η Τουρκία είναι προσανατολισμένη να συνεχίσει τις ειρηνευτικές της προσπάθειες για τον τερματισμό των πολέμων στην Ουκρανία και τη Γάζα.

Διαβάστε ακόμα: Βέμπερ: Εάν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποτύχει, διακινδυνεύουμε να καταλήξουμε σε μια Ευρώπη με πολλή αστάθεια

Παράλληλα, ζήτησε από τον Όρμπαν στήριξη για την αναβίωση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην ΕΕ κατά τη διάρκεια της ουγγρικής προεδρίας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που έγιναν γνωστές σήμερα, η Ουγγαρία σχεδιάζει να συγκαλέσει το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας κατά τη διάρκεια της φετινής περιόδου της προεδρίας της.

Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο από το 2019 και λέγεται ότι στόχος της Ουγγαρίας, εκτός από την αναβίωση της συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης-Τουρκίας, είναι και να σημειωθεί πρόοδος στο θέμα της βίζας για τους Τούρκους πολίτες στην ΕΕ. Να σημειώσουμε, επίσης, ότι οι ιστορικά στενές σχέσεις Τουρκίας-Ουγγαρίας αναβαθμίστηκαν το 2013 σε επίπεδο στρατηγικής εταιρικής σχέσης μετά τη σύσταση Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο οι δύο χώρες γιόρτασαν την 100ή επέτειο από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων.

Πηγή: Deutsche Welle