Με ένα καθαρόαιμο άλογο περίμενε ο Βίκτορ Όρμπαν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Βουδαπέστη για να του το δωρίσει, όπως έγραψε, από ένα έθνος ιππέων προς ένα άλλο έθνος ιππέων.

Αλλά και ο Τούρκος πρόεδρος δεν εμφανίστηκε με άδεια χέρια: Πήγε με ένα Togg, τουρκικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ιπποδύναμης 100 αλόγων, ως δώρο στον Ούγγρο πρωθυπουργό.

Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος των δύο προέδρων:

Όρμπαν: «Αυτά εδώ είναι από το Ιππικό του στρατού και τα εκπαίδευαν πάντα».

Ερντογάν: «Αυτό είναι από εκεί;».

Όρμπαν: «Mάλιστα, από εκεί».

Ερντογάν: «Αυτό δεν με πλησιάζει».

Τσαγατάι Κιλίτς, διπλωματικός σύμβουλος Ερντογάν: «Επειδή είναι ήρεμο».

Ερντογάν: «Άρα είναι 4 ετών, έτσι;».

Όρμπαν: «Ναι, 4».

Ερντογάν: «Φέτος ανοίξαμε το εργοστάσιο στην Τουρκία. Παρέλαβαν αυτό το αυτοκίνητο οι πρόεδροι του Αζερμπαϊτζάν, του Ουζμπεκιστάν, του Καζακστάν, του Τουρκμενιστάν.

Όρμπαν: «Ε, και της Ουγγαρίας...».

Υπέγραψαν 17 συμφωνίες

Στην έκτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας - Ουγγαρίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη υπό την προεδρία του Ερντογάν και του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν, επανεξετάστηκαν οι σχέσεις Τουρκίας - Ουγγαρίας σε επίπεδο στρατηγικής εταιρικής σχέσης σε όλες τις διαστάσεις τους και συζητήθηκαν τα βήματα που μπορούν να γίνουν για την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Επί τάπητος τέθηκε η συνεργασία των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα, καθώς η Τουρκία αποτελεί ενδιάμεση χώρα για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουγγαρία.

Όρμπαν και Ερντογάν αποφάσισαν να υπογράψουν κεντρική συμφωνία ενίσχυσης των πολυεπίπεδων σχέσεων των δύο κρατών, ενώ οι υπουργοί τους συνυπέγραψαν συνολικά 17 ξεχωριστές συμφωνίες.