Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή ένα πανεθνικό πρόγραμμα, μέσω διαδικτύου, με το οποίο οι αρχές θα ελέγχουν εάν οι κάτοικοι της χώρας χρησιμοποιούν τουαλέτες, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει η κυβέρνηση για να βελτιώσει τις συνθήκες υγιεινής.

Από τον επόμενο μήνα, αξιωματούχοι εξοπλισμένοι με κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ και iPad θα ξεχυθούν σε όλη τη χώρα και θα αναφέρουν εάν οι κάτοικοι στις αγροτικές περιοχές χρησιμοποιούν τουαλέτες. Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους θα αναρτώνται, σε πραγματικό χρόνο, σε έναν ειδικό ιστότοπο.

Σύμφωνα με μια έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας, η έλλειψη τουαλετών στοιχίζει στην Ινδία περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, κυρίως λόγω των πρόωρων θανάτων και των ασθενειών που σχετίζονται με τις κακές συνθήκες υγιεινής. Σε μια έκθεσή του, το 2012, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε διαπιστώσει ότι περίπου 626 εκατομμύρια Ινδοί αφοδεύουν στο ύπαιθρο, αριθμός υπερπολλαπλάσιος σε σύγκριση με τα 14 εκατομμύρια των Κινέζων που δεν διαθέτουν τουαλέτες.

Αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, τον περασμένο Μάιο, ο Μόντι έχει κατ’ επανάληψη επικρίνει τις άθλιες συνθήκες υγιεινής και καθαριότητας στη χώρα και έχει υποσχεθεί ότι θα λύσει το πρόβλημα μέσα στην επόμενη πενταετία. Η κυβέρνηση έχει διπλασιάσει το ποσό που διατίθεται στο πρόγραμμα κατασκευής τουαλετών και έχει ζητήσει την οικονομική συνεισφορά ορισμένων από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας. Τον Οκτώβριο ο πρωθυπουργός εξόργισε πολλούς κυβερνητικούς αξιωματούχους όταν τους διέταξε, σε μέρα εθνικής αργίας, να πάνε στη δουλειά τους για να καθαρίσουν τις τουαλέτες.

«Μέχρι σήμερα ελέγχαμε μόνο εάν κατασκευάζονται τουαλέτες, όμως πλέον θα εξακριβώσουμε εάν χρησιμοποιούνται» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση.

Δείτε ακόμα:

Και όμως υπάρχει η παγκόσμια ημέρα τουαλέτας (VIDEO)