Στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται πανευρωπαϊκά να εμποδιστούν επίδοξοι τζιχαντιστές να ταξιδέψουν στα μέτωπα του Ιράκ και της Συρίας, η οποία αποκτά ακόμη πιο επείγον χαρακτήρα μετά το μακελειό στο Charlie Hebdo, η Γερμανία πρόκειται να εισάγει νομοθεσία βάσει του οποίας θα κατάσχονται για τρία χρόνια τα δελτία ταυτότητας υπόπτων.

Η Βρετανία την ίδια στιγμή θα ενισχύσει τις προσπάθειες καταπολέμησης του διασυνοριακού λαθρεμπορίου όπλων, όπως ανακοινώθηκε από το Νο. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ κατόπιν σύσκεψης των επικεφαλής υπηρεσιών ασφαλείας υπό τον Ντέιβιντ Κάμερον για την αποτίμηση της τρομοκρατικής απειλής για τη Βρετανία μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Στη χώρα έχει αυξηθεί ήδη από τον περασμένο Αύγουστο ο συναγερμός για την τρομοκρατική απειλή στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο, γεγονός που σημαίνει ότι οι αρχές εκτιμούν ότι μία επίθεση «είναι πολύ πιθανή».

Στο Βερολίνο, το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει την Τετάρτη νόμο για την κατάσχεση των δελτίων αστυνομικής ταυτότητας ύποπτων τζιχαντιστών για περίοδο τριετίας, διπλάσιο διάστημα από τον αρχικό σχεδιασμό.

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, η Γερμανία μπορεί να κατάσχει διαβατήρια για να αποτρέψει την έξοδο από τη χώρα, αλλά όχι τις ταυτότητες τις οποίες οι πολίτες υποχρεούνται να φέρουν μαζί τους διαρκώς.

Όμως, το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας αρκεί για τα ταξίδια Γερμανών σε ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως την Τουρκία από όπου επίδοξοι τζιχαντιστές μπορούν να περάσουν εύκολα από τα σύνορα στο έδαφος της Συρίας.

Σύμφωνα με την προτεινόμενη νομοθεσία σε όσους αφαιρεθεί το δελτίο ταυτότητας θα δίδεται νέο έγγραφο στο οποίο θα καταγράφεται ότι απαγορεύεται να ταξιδέψουν.

Περίπου 550 Γερμανοί υπήκοοι εκτιμάται ότι έχουν προσχωρήσει στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους (IS) στο Ιράκ και τη Συρία, και 180 έχουν επιστρέψει από τα μέτωπα της Μέσης Ανατολής.