Σε μια κίνηση μεγάλου συμβολισμού, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν αποφάσισε να δώσει το παρών στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη σοβιετική νίκη επί της Γερμανίας κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο που θα πραγματοποιηθούν το Μάιο στη Ρωσία.

Το ταξίδι αυτό θα είναι η πρώτη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Κιμ στο εξωτερικό αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2011 διαδεχόμενος τον πατέρα του, τον Κιμ Γιονγκ Ιλ, και είναι πιθανό να την πραγματοποιήσει πριν επισκεφθεί την Κίνα, τον βασικό σύμμαχο της Βόρειας Κορέας.

"Περίπου 20 ηγέτες κρατών έχουν επιβεβαιώσει πως θα παρευρεθούν και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας είναι μεταξύ αυτών", μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap ότι ανακοινώθηκε από το γραφείο του εκπροσώπου του Κρεμλίνου σε απάντηση σε σχετική ερώτησή του.

Η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία επιδιώκουν την ενίσχυση των σχέσεών τους.

Από την άλλη πλευρά, οι σχέσεις της Βόρειας Κορέας με την Κίνα έχουν ψυχρανθεί αφότου ανέλαβε ο Κιμ και στη συνέχεια, το 2013, αψήφησε τις διεθνείς προειδοποιήσεις και τις κυρώσεις του ΟΗΕ και πραγματοποίησε μια τρίτη πυρηνική δοκιμή.

"Δεν υπάρχει κανόνας που να λέει ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν πρέπει να πάει πρώτα στην Κίνα", λέει ο Τσέονγκ Σέονγκ-Τσανγκ του νοτιοκορεατικού Ινστιτούτου Σετζόνγκ.

"Σε ό,τι αφορά την Κίνα, πρέπει να υπάρξει κάποια ένδειξη δέσμευσης για αποπυρηνικοποίηση εκ μέρους της Βόρειας Κορέας πριν καταστεί δυνατή μια σύνοδος κορυφής και είναι δύσκολο να κάνει κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή ο Κιμ Γιονγκ Ουν".
Τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία ψήφισαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υπέρ της επιβολής κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα για τις πυρηνικές δοκιμές και τις δοκιμές πυραύλων που πραγματοποιεί.

Όμως η Κίνα υιοθέτησε αυστηρότερη στάση έναντι των πυρηνικών φιλοδοξιών της γείτονός της.

Ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε με την πρόεδρο της Νότιας Κορέας Παρκ Τσουνγκ-Χε έξι φορές από το 2012 που ανέλαβαν αμφότεροι την εξουσία, υπογραμμίζοντας την ενίσχυση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεών τους. Ο Σι δεν έχει συναντηθεί με τον Κιμ της Βόρειας Κορέας.