Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έφτασε το πρωί της Πέμπτης στο Λονδίνο, που αποτελεί τον πρώτο σταθμό μιας ευρωπαϊκής περιοδείας-εξπρές. Πρόκειται για μία περιοδεία με τον Ζελένσκι να επιδιώκει περαιτέρω υποστήριξη την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Περιοδεία στους βασικούς συμμάχους του, η οποία θα τον οδηγήσει επίσης στη Γαλλία, στην Ιταλία και στη Γερμανία, με στόχο να συγκεντρώσει υποστήριξη μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα πριν τις προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ζελένσκι έγινε δεκτός στην Ντάουνινγκ Στριτ από τον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ. Οι δύο ηγέτες αγκαλιάστηκαν και αντάλλαξαν θερμή χειραψία. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας από τους κύριους υποστηρικτές του Κιέβου από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Παράλληλα ο Ουκρανός πρόεδρος θα έχει συνάντηση με τον νέο γ.γ του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, στο Λονδίνο.

Μετά το Λονδίνο, ο Ζελένσκι αναμένεται να μεταβεί στο Παρίσι, όπου πρόκειται να συναντηθεί το απόγευμα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία. Ακολούθως ο Ουκρανός πρόεδρος θα φτάσει στη Ρώμη για να συναντήσει την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, ενώ αύριο το πρωί θα συναντήσει τον Πάπα Φραγκίσκο. Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Βερολίνο όπου θα συναντήσει τον Καγκελάριο Όλαφ Σολτς.


Αξιοποίηση ευρωπαϊκής περιοδείας

Ο Ζελένσκι θα πρέπει να αξιοποιήσει την ευρωπαϊκή του περιοδεία για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του όσον αφορά τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Το γερμανικό ερευνητικό ινστιτούτο του Κιέλου προειδοποίησε σήμερα για πιθανή μείωση της δυτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

«Από το επόμενο έτος η Ουκρανία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σημαντικό έλλειμμα βοήθειας», γράφει το ινστιτούτο, το οποίο κάνει απογραφή της στρατιωτικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας που υποσχέθηκε και παραδόθηκε στην Ουκρανία.

Η πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο «θα μπορούσε να εμποδίσει τα μελλοντικά σχέδια βοήθειας στο Κογκρέσο», προειδοποιεί το ινστιτούτο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ερευνητικού ινστιτούτου, η στρατιωτική και οικονομική βοήθεια θα ανέλθει σε 59 και 54 δισεκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα το 2025 εάν οι Δυτικοί ηγέτες διατηρήσουν το επίπεδο βοήθειάς τους.

Αντίθετα, αυτή η βοήθεια θα μειωθεί κατά το ήμισυ, στα 29 και 27 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς νέα αμερικανική βοήθεια και εάν οι Ευρωπαίοι δωρητές ευθυγραμμιστούν με τη Γερμανία. Ο πρόεδρος Ζελένσκι, ο οποίος επισκέπτεται τις δυτικές κυβερνήσεις εδώ και περισσότερα από δυόμισι χρόνια, εξέφρασε τη λύπη του τις τελευταίες εβδομάδες για τη βραδύτητα στη λήψη αποφάσεων από τους συμμάχους του. Οι τελευταίοι εξακολουθούν να διστάζουν να παραδώσουν πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς για τον ουκρανικό στρατό.

Εν τω μεταξύ, οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν με αργά βήματα στην περιοχή του Ντονέτσκ προς το Ποκρόφσκ, έναν κόμβο επιμελητείας για τα ουκρανικά στρατεύματα. Ο πρόεδρος του ουκρανικού κράτους πιθανόν να συζητήσει με τους ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας το «σχέδιο νίκης» του, με σκοπό, σύμφωνα με τον ίδιο, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα «δίκαιο τέλος του πολέμου».

Αυτό το σχέδιο, το οποίο παραμένει μάλλον ασαφές σε αυτό το στάδιο, πρέπει να αποκαλυφθεί κατά τη διάρκεια μιας δεύτερης ειρηνευτικής συνόδου, που αναμένεται τον Νοέμβριο, αλλά οι ημερομηνίες της δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί από το Κίεβο, δημιουργώντας αμφιβολίες για τη διοργάνωσή της αυτή τη στιγμή.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος επανέλαβε τις τελευταίες ημέρες ότι θέλει να «αναγκάσει» τη Μόσχα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να αποδεχθεί τους όρους του Κιέβου, δήλωσε την Τετάρτη ότι το σχέδιό του «μπορεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της τρέχουσας κατάστασης και μιας επιτυχημένης ειρηνευτικής συνόδου κορυφής».