Ο μεγάλος πιανίστας Αλντο Τσικολίνι απεβίωσε την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου σε ηλικία 89 ετών. Μας κληροδοτεί μία εξαιρετικά πλούσια καριέρα, ανάγλυφη στην ιστορία της μουσικής, πλέον, με παραπάνω από 100 ηχογραφήσεις.

"Δεν πάω ποτέ διακοπές. Προτιμώ να μείνω στο σπίτι μου, αν είναι να ξενιτευτώ στην άλλη άκρη του κόσμου και δεν βρω εκεί ένα πιάνο που να μου κάνει", είχε ομολογήσει ο Αλντο Τσικολίνι στον Γάλλο πιανίστα Philippe Cassard στις 20 Νοεμβρίου 2014 στη διάσημη ραδιοφωνική εκπομπή "Notes du traducteur" στο France-Musique. Η φωνή του ήταν τρεμάμενη, αλλά ο Αλντο Τισκολίνι δεν δίστασε να καθήσει στο πιάνο και να ερμηνεύσει τη σονάτα του Εντβαρντ Γκριγκ.

Γεννήθηκε στη Νάπολη το 1925. Ο πατέρας του, που είχε τίτλο μαρκησίου, ήταν τυπογράφος. Μαθητής του Paolo Denza στη Νάπολη, και μετέπειτα, στο Παρίσι της Marguerite Long και του Alfred Cortot, ο Αλντο Τσικολίνι άρχισε την σταδιοδρομία του στο περίφημο Θέατρο Σαν Κάρλο της γενέτειράς του το 1941. Το 1946 αναγκάζεται να παίζει σε μπαρ για να συντηρεί την οικογένειά του. Παρόλα αυτά, η μητέρα του τον εγγράφει στον διεθνή διαγωνισμό Long-Thibaud στον οποίον πρωτεύει μαζί με τον Βούλγαρο πιανίστα Ventsislav Yankoff κι έτσι ο Αλντο Τσικολίνι εγκαταλείπει την Ιταλία το 1949. Το 1955, δίνει το πρώτο του κοντσέρτο στη Σκάλα του Μιλάνου υπό την διεύθυνση του Lorin Maazel, που και για εκείνον επίσης ήταν η πρώτη είσοδος στον περίφημο οίκο μουσικής του Μιλάνου.

Ο Αλντο Τσικολίνι απέκτησε τη γαλλική υπηκοότητα το 1971 και δίδαξε στο Εθνικό Ωδείο του Παρισιού έως το 1981. Υπήρξε δάσκαλος σπουδαίων μουσικών όπως του Yves Thibaudet, της Marie-Joseph Jude, και αργότερα του Nicholas Angelich.

Εξαίρετος ερμηνευτής και υπερασπιστής των Γάλλων συνθετών, όπως των Καμίλ Σαιν-Σανς, Μωρίς Ραβέλ, Κλων Ντεμπυσσύ και Ερίκ Σατί αλλά και λιγότερο διάσημων, ο Αλντο Τσικολίνι διέπρεψε και στην ερμηνεία έργων Ισπανών συνθετών όπως του Αλμπένιθ, Γρανάδος, ντε Φάγια. Ιδιαίτερες ήταν και οι ερμηνείες του σε έργα του Φραντς Λιστ. Η σοπράνο Ελίζαμπεθ Σβάρτσκοπφ είχε πει για τον Τσικολίνι: "Σπάνια συναντά κανείς έναν τόσο υπέροχο πιανίστα και έναν τόσο εξαίρετο συνοδό".

Στις 9 Δεκεμβρίου 1999, ο Τσικολίνι γιόρτασε μία πορεία 50 ετών με ένα μεγάλο ρεσιτάλ στο Θέατρο Champs-Elysees στο Παρίσι.

Είχε μία ευρύτατη δισκογραφία κυρίως με την EMI-Pathe Marconi αλλά και άλλες εταιρείες. Ηχογράφησε όλες τις σονάτες του Μότσαρτ και του Μπετόβεν, όλο το πιανιστικό ρεπερτόριο του Κλωντ Ντεμπυσσύ και του Ερίκ Σατί.

Το 2002, ο Αλντο Τσικολίνι βραβεύτηκε με το Diapason d'Or για την ηχογράφηση των έργων για πιάνο του Γιάνατσεκ (Abeille Music) και του Σούμαν (Cascavelles).

"Ολες τις ημέρες εργάζομαι και καμιά φορά και τις νύχτες", είχε πει σε συνέντευξή του στον Philippe Cassard. "Εχω την εξαίρετη, φρικτή τύχη να υποφέρω από αϋπνία. Για μένα ο ύπνος είναι μία κατάσταση πνεύματος. Περιμένω τον αιώνιο ύπνο, και στη διάρκεια της αναμονής, προτιμώ να εργάζομαι"