Γερμανικό στοπ στις συζητήσεις για την κατάργηση της Τρόικα ήρθε από το υπουργείο οικονομικών της Γερμανίας με την εκπρόσωπο του Σόιμπλε, Μαριάνε Κοττέ να υποστηρίζει πως η Τρόικα στην Ελλάδα είναι απαραίτητη για την επιτήρηση του προγράμματος και να απορρίπτει την κατάργησή της.

Μάλιστα η ίδια ξεκαθάρισε πως η γερμανική κυβέρνηση δεν αλλάζει στάση στο θέμα της Τρόικα καθώς ο ρόλος της δεν είναι μόνο η επιτήρηση του προγράμματος αλλά και η προετοιμασία του εδάφους για πολιτικές αποφάσεις. Η κ. Κοττέ επεσήμανε ότι το πλαίσιο που ισχύει αυτή τη στιγμή έχει και την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης. Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων η κυρία Κοτέ ανέφερε πως οι έλεγχοι της Τρόικα είχαν συμφωνηθεί νόμιμα με την Ελλάδα στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης της χώρας και πρόσθεσε πως «οι σχετικές συμφωνίες έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα»

Συγχαρητήρια Σόιμπλε σε Βαρουφάκη

Στην ενημέρωση των δημοσιογράφων έγινε γνωστό πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον Γιάννη Βαρουφάκη στην οποία εκφράζει την επιθυμία του για συζητήσεις. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συγκεκριμένο ραντεβού αλλά γίνονται συνεννοήσεις μεταξύ των δύο επιτελείων ώστε να βρεθεί σύντομα χρόνος για συνάντηση των δύο υπουργών, η οποία δεν αποκλείεται να γίνει και την επόμενη εβδομάδα.

Την ίδια ώρα, η Ανγκέλα Μέρκελ θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον και την Οτάβα, για να συζητήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπάρακ Ομπάμα και τον Καναδό πρωθυπουργό, Στέφεν Χάρπερ. 

Όπως αναφέρει το Reuters,  η συνάντηση θα γίνει στο πλαίσιο της G7 τον Ιούνιο (07-08/06) στη Γερμανία με θέμα τις σχέσεις με την Ρωσία και το ζήτημα της Ουκρανίας, ενώ αναμένεται να γίνει εκτενής κουβέντα και για την Ελλάδα παρότι δεν υπάρχει εντός της επίσημης ανακοίνωσης. Ειδικά μετά την δημόσια παρέμβαση του Ομπάμα υπέρ της Ελλάδας σε συνέντευξη του στο CNN.