Ως καλό φίλο υποδέχθηκε ο πρόεδρος Ομπάμα τον Δαλάι Λάμα
Ισχυρό παράδειγμα συμπόνοιας και έμπνευσης είπε
Ως έναν καλό του φίλο και ως ένα ισχυρό παράδειγμα συμπόνοιας και έμπνευσης χαρακτήρισε τον Δαλάι Λάμα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στην ετήσια προσευχή που έγινε το πρωί στην Ουάσιγκτον.
Στην ομιλία του, που εκφώνησε ενώπιον 3.000 ατόμων και έγινε με φόντο τη δυσφορία του Πεκίνου για την παρουσία του πνευματικού ηγέτη των Θιβετιανών στις ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε: «θέλω να υποδεχθώ ιδιαίτερα τον καλό μου φίλο» δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα στην αρχή της ομιλίας που εκφώνησε ενώπιον περίπου 3.000 ανθρώπων που παρίσταντο σε αυτό το ετήσιο ραντεβού στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα των ΗΠΑ, την Ουάσιγκτον
Ο Δαλάι Λάμα είναι «ένα ισχυρό παράδειγμα του τι σημαίνει η συμπόνια, πρόκειται για μία πηγή έμπνευσης που μας ενθαρρύνει να μιλήσουμε για χάρη της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας όλων των ανθρώπινων όντων» συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Είμαστε πανευτυχής που βρίσκεται ανάμεσά μας σήμερα» προσέθεσε ο ίδιος υπενθυμίζοντας ότι έχει τον έχει υποδεχθεί πολλές φορές στο Λευκό Οίκο.
Λίγο πριν από την έναρξη της ομιλίας του, ο πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ, που είχε καθίσει σε ένα τραπέζι έχοντας στον πλευρό του τη Βάλερι Τζάρετ, τη στενή σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου, χαιρέτισε το πλήθος με μια χαρακτηριστική χειρονομία, ενώνοντας τα δύο του χέρια. Ο Ομπάμα καθόταν σε μία εξέδρα μαζί με τη σύζυγό του Μισέλ και 10 περίπου ομιλητές απάντησε στον Δαλάι Λάμα με την ίδια χειρονομία.
Η επίσκεψη του Δαλάι Λάμα στην Ουάσιγκτον, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Πεκίνου. «Αντιτιθέμεθα σε οποιαδήποτε συνάντηση, οποιαδήποτε μορφή και αν έχει, μεταξύ ενός ξένου ηγέτη και του Δαλάι Λάμα» δήλωσε ο Χονγκ Λέι, εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, καλώντας την Ουάσιγκτον να «ενεργήσει όπως αρμόζει στο θέμα αυτό, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα των διμερών σχέσεων».