Δράμα για την Ελλάδα η αδυναμία συμφωνίας με την ΕΕ, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNBC. Τόσο ο Γιάνης Βαρουφάκης, όσο και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετέθεσαν τις συζητήσεις για τη Δευτέρα, για το σημείο που όλοι πίστευαν πως θα είναι η κρίσιμη ημερομηνία, ωστόσο η ανάλυση που κάνει το αμερικανικό δίκτυο δείχνει πως μέχρι τη Δευτέρα πολλά μπορούν να έχουν συμβεί «Κατα μία έννοια όσοι βρέθηκαν στο Eurogroup κατάλαβαν πως ζούσαν την Ημέρα της Μαρμότας για άλλη μια φορά», αναφέρει με νόημα ο Τόνι Νας, αντιπρόεδρος της Delta Economic. O νας πιστεύει πως υπάρχει ακόμη έδαφος για μια προσωρινή συμφωνία, όμως, όπως τονίζει: «Ολοένα και περισσότερο αυξάνεται η αίσθηση πως πρέπει να τεθεί στο τραπέζι κάτι περισσότερο διαρκές. Δεν μπορείς να κρατάς τους ανθρώπους για χρόνια κάτω από καθεστώς λιτότητας και δίχως να τους δίνεις τη δυνατότητα να βγουν από αυτό».

Η Ελλάδα έχει περισσότερη δύναμη

Κατά το CNBC ο χρόνος τρέχει και η 28η Φεβρουαρίου πλησιάζει πιο κοντά με ότι αυτό σημαίνει για την Ελλάδα, αλλά και τους εταίρους της. Αίφνης το περιβόητο Grexit εμφανίζεται ξανά στο προσκήνιο, ιδιαιτέρως μετά την μη επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της Τετάρτης. Ο Νας σημειώνει: «Αυτό που κατάφερε να κάνει η νέα κυβέρνηση είναι να προσδώσει μια αίσθηση επείγοντος στις συζητήσεις. Η Ελλάδα συνειδητοποιεί πως έχει περισσότερη δύναμη βλέποντας τους κινδύνους που θα υπάρξουν και στα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης σε περίπτωση ενός Grexit.

To Grexit πιο κοντά

Για μεγάλο διάστημα το Grexit ήταν μια πιθανότητα, αλλά ενείχε τη θέση ακραίου σεναρίου. Τώρα, σημειώνει το CNBC, έχει επιστρέψει στην καθημερινή συζήτηση. Δεν είναι τυχαία η αναφορά του ’λαν Γκρίνσπαν σε αυτό την προηγούμενη Κυριακή μιλώντας στο BBC. Ο Νας συνεχίζει να πιστεύει πως η θέση της Ελλάδας είναι εντός του ευρώ, ωστόσο: «οι διαπραγματεύσεις πρέπει είτε να συνεχιστούν με πακέτα, είτε η Ελλάδα να οδηγηθεί σε δραχμή». Το άρθρο δίνει τον τόνο: «Αρκετοί πιστεύουν πως αν δεν επιτευχθεί μια συμφωνία, τότε το Grexit θα είναι αναπόδραστο. Εάν δεν υπάρξει συμβιβασμός, τότε η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, θα υπάρξει εκροή καταθέσεων, ενώ η ΕΚΤ θα κόψει τη ροή χρημάτων προς τις ελληνικές τράπεζες. Αυτό ήταν το μήνυμα της Societe Generale στην τακτική ενημέρωση που έκανε αμέσως μετά το τέλος του Eurogroup και συνέχισε λέγοντας πως αυτό θα σημαίνει ότι «η Ελλάδα δεν θα είναι de facto μέλος της Ευρωζώνης. Θα εξακολουθήσει να χρησιμοποιεί το ευρώ (όπως το Μαυροβούνιο), αλλά θα αναγκαστεί να χρησιμοποιεί και ένα παράλληλο νόμισμα για τις εσωτερικές υποχρεώσεις της (μισθοί και συντάξεις) – αυτό όλο θα σημαίνει Grexit. Πολιτικά αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να σταθεί καθώς έλαβε εντολή για να βγάλει τη χώρα από τις εκλογές, επομένως είναι πιθανή η προσφυγή σε νέες εκλογές».

Το άλλο νόμισμα

Υπάρχει βέβαια και η προοπτική μιας κάποιας βελτίωσης των οικονομικών όρων της Ελλάδας αν αναγκαστεί να φύγει από το ευρώ και ακολουθήσει το μοναχικό δρόμο άλλου νομίσματος., Ο Τζόναθαν Λόινς της Capital Economics λέει: «Ένα πιο αδύναμο νόμισμα θα βοηθήσουμε να αναστραφεί η βαθιά ύφεση που έχει προκληθεί με την Ελλάδα μέσα στο ευρώ. Αυτή τη στιγμή, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σημάδια ανάπτυξης, εξακολουθεί να είναι κατά 25% μικρότερη σε σχέση με τη θέση της προ κρίσης. Η εναλλακτική που προβάλλεται με τη δραχμή ως εναλλακτικό νόμισμα έχει καθαρή έλξη. Αυτό που μένει τώρα είναι να δει η αγορά τι θα συμβεί τη Δευτέρα. Η Mizuho Bank λέει: «Τα νεύρα θα είναι τεντωμένα μέχρι τη συγκεκριμένη ημέρα. Αν και το ευρώ δεν καταστράφηκε, κανένας δεν μπορεί να κρύψει την απογοήτευσή του από την απουσία συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΕΕ».