Η Ρωσία δεν έχει την δυνατότητα να στηρίξει οικονομικά την Ελλάδα, ενώ η Κίνα δεν έχει κάποιο λόγο να το κάνει, δήλωσε στο CNN Money ο οικονομολόγος της Berenberg, Rob Wood.

H οικονομία της Ρωσίας έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα, καθώς η βουτιά στην τιμή του αργού και οι δυτικές κυρώσεις έχουν υπονομεύσει την ανάπτυξη.

Και αν η Ελλάδα γύριζε την πλάτη στην Ευρώπη, ο τραπεζικός της τομέας θα δεχόταν ακόμα μεγαλύτερη πίεση, ανέφερε ο κ. Wood. Η Ρωσία δεν έχει τους πόρους για να κρατήσει τις τράπεζες της στην επιφάνεια, πρόσθεσε.



Όσον αφορά την Κίνα, ο κ. Wood υποστηρίζει πως έχει επενδύσει πολλά στα ελληνικά λιμάνια και στις εμπορικές συναλλαγές με την χώρα. Επίσης έχει μεγάλα συναλλαγματικά αποθέματα ύψους 4 τρισ. δολαρίων, τα οποία εύκολα θα μπορούσαν να σβήσουν τα ελληνικά χρέη.

Ωστόσο, η Κίνα δεν έχει κάποιο σοβαρό λόγο για να αναμειχθεί στα εσωτερικά προβλήματα της ευρωζώνης. «Για την Ρωσία υπάρχει το θετικό της αποσταθεροποίησης του αντιπάλου, αλλά για την Κίνα, δεν μπορώ να δω κάποιο θετικό, είτε οικονομικά είτε πολιτικά» τόνισε.