Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους εξαπέλυσαν σήμερα επίθεση σε μια στρατιωτική βάση στο δυτικό Ιράκ, στην οποία περίπου 300 Αμερικανοί πεζοναύτες εκπαιδεύουν τις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας, όπως ανέφεραν το Πεντάγωνο και ντόπιοι αξιωματούχοι.

Με τη βοήθεια και της αεροπορίας του διεθνούς συνασπισμού που μάχεται τους τζιχαντιστές, οι ιρακινές δυνάμεις απώθησαν την επίθεση εναντίον της αεροπορικής βάσης Αλ ’σαντ, που βρίσκεται στην επαρχία Αλ ’νμπαρ.

"Γύρω στις 7:20 (το πρωί, τοπική ώρα) μια μικρή ομάδα του Ντάες (σ.σ. το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) επιτέθηκε σε ένα κτίριο του ιρακινού στρατού στην αεροπορική βάση Αλ ’σαντ. Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, υποστηριζόμενες από τον Συνασπισμό, απώθησαν την επίθεση και σκότωσαν οκτώ από τους δράστες" ανέφερε σε ανακοίνωση του ο αμερικανικός στρατός.

Ένας Ιρακινός συνταγματάρχης και ένας εκπρόσωπος του υπουργείου ’μυνας της χώρας διευκρίνισαν ότι στην ομάδα των τζιχαντιστών μετείχαν τουλάχιστον επτά καμικάζι που επέβαιναν σε ένα στρατιωτικό όχημα.

Από την πλευρά των ιρακινών δυνάμεων, έχουν σκοτωθεί χθες και σήμερα 18 στρατιώτες στις μάχες που διεξάγονται στην κοντινή πόλη Αλ Μπαγκντάντι, μια πόλη στις όχθες του Ευφράτη και ένα από τα ελάχιστα αστικά κέντρα της Αλ ’νμπαρ που δεν είχε τεθεί μέχρι τώρα υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών. Στο καθημερινό ραδιοφωνικό μήνυμά του το ΙΚ υποστήριξε σήμερα ότι ελέγχει πλέον "μεγάλες ζώνες της Αλ Μπαγκντάντι" και ότι τα αεροσκάφη της συμμαχίας δεν έπληξαν την περιοχή "λόγω της πυκνής ομίχλης". Ωστόσο, η Βαγδάτη διαψεύδει αυτόν τον ισχυρισμό διαβεβαιώνοντας ότι η πόλη παραμένει ακόμη υπό τον έλεγχό της αν και το ΙΚ έχει καταλάβει ορισμένα κτίρια στο κέντρο της.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι, τονίζεται ότι η Αλ ’νμπαρ "είναι η σημαντικότερη επαρχία" στον αγώνα κατά του ΙΚ αλλά ότι οι ιρακινές αρχές δεν χρειάζονται την ανάπτυξη ξένων χερσαίων δυνάμεων "ούτε στην ’νμπαρ ούτε αλλού στο Ιράκ". Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών είχε επίσης επισημάνει ότι η χώρα του "ουδέποτε ζήτησε τη συμβολή χερσαίων δυνάμεων".