Ενας άνδρας, 40 ετών, έπεσε νεκρός κατά την επίθεση με δεκάδες σφαίρες που δέχθηκε στο πολιτιστικό κέντρο της Κοπεγχάγης κτίριο που φιλοξενούσε εκδήλωση για τον ισλαμισμό και την ελευθερία της έκφρασης από τον Σουηδό σκιτσογράφο Λαρκς Βίλκς.

Τρεις αστυνομικοί που ήταν επιφορτισμένη με την ασφάλεια της εκδήλωσης τραυματίσθηκαν. Οι δράστες διέφυγαν με αυτοκίνητο, σύμφωνα με την αστυνομία. Η αστυνομία της Κοπεγχάγης ανακοίνωσε ότι το αυτοκίνητο με το οποίο διέφυγαν οι δύο δράστες βρέθηκε εγκαταλελειμμένο κοντά στον τόπο της επίθεσης. Νωρίτερα, είχε δώσει στη δημοσιότητα την περιγραφή και τον αριθμό κυκλοφορίας του Volkswagen Polo.

Η αστυνομία της Δανίας ανακοίνωσε ότι ένας και μοναδικός ήταν ο δράστης της επίθεσης και έδωσε στη δημοσιότητα μία φωτογραφία του. Στη φωτογραφία εμφανίζεται ένας άνδρας που φορά σκούρο μπουφάν και σκούφο ή κουκούλα και κρατά μαύρο σακίδιο. Ελήφθη αργά το απόγευμα, λίγο πριν πέσει η νύκτα, λίγο αφού ο δράστης εγκατέλειψε το αυτοκίνητο με το οποίο διέφυγε. Φαίνεται ότι βρίσκεται σε πάρκινγκ. "Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες, φαίνεται ότι υπήρχε ένας δράστης", διευκρίνισε η αστυνομία. Λίγο νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι αναζητεί έναν "άνδρα, 25 έως 30 ετών, ύψους περί το 1,85, αθλητικό, με αραβικά χαρακτηριστικά, ίσια μαλλιά, οπλισμένο με μαύρο υποπολυβόλο.

Το κανάλι TV2 δήλωσε ότι διακρίνονται 30 τρύπες από σφαίρες στο παράθυρο του καφέ Krudttoenden, ενώ μάρτυρες τονίζουν πως ακούστηκαν πάνω από 40 ριπές.

"Μας πυροβόλησαν απ΄έξω. Είχαν τις ίδιες προθέσεις με το Charlie Hebdo, αλλά δεν κατόρθωσαν να μπουν", δήλωσε ο γάλλος πρεσβευτής Φρανσουά Ζιμερέ.

«Είμαι ακόμη ζωντανός στην αίθουσα» δήλωσε στο Twitter o Γάλλος πρέσβης στη Κοπεγχάγη.