Συνέντευξη Τύπου πραγματοποίησε η πρωθυπουργός της Δανίας με αφορμή το φονικό χτύπημα στην Κοπεγχάγη που σκόρπισε το θάνατο. 

«Οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε. Τα γεγονότα των τελευταίων 48 ωρών δε θα ξεχαστούν εύκολα στη Δανία. Βιώσαμε τον φόβο που η τρομοκρατία θέλει να σπείρει», είπε η Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ και συμπλήρωσε πως η χώρα θα αποδείξει ότι είναι δυνατή και ισχυρότερη από πριν.

«Δε δεχόμαστε καμία απόπειρα που απειλεί την ελευθερία και τα δικαιώματά μας. Μία επίθεση κατά της εβραϊκής κοινότητας στη Δανία, αποτελεί απειλή κατά όλης της Δανίας», τόνισε η πρωθυπουργός.

Η πρωθυπουργός της Δανίας σχολίασε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου, που κάλεσε όλους τους Εβραίους της Δανίας να μεταβούν στο Ισραήλ.
Όπως είπε η πρωθυπουργός: «Οι Εβραίοι Δανοί ζουν στη χώρα δεκαετίες και η Δανία δε θα ήταν όπως πριν χωρίς την εβραϊκή κοινότητα».

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τους νέους που θέλουν να μεταβούν σε Συρία και Ιράκ για να γίνουν μαχητές και «προσπαθούμε να τους αποτρέψουμε».

Όσο για τον δράστη που έσπειρε το θάνατο και τον πανικό, η Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ δήλωσε πως πρόκειται για έναν 22χρονο που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Δανία και ήταν γνωστός στην αστυνομία για διασυνδέσεις που είχε με συμμορία στην Κοπεγχάγη, αλλά «δε γνωρίζουμε αν ανήκε σε κάποιο κύκλωμα σχετικό με τζιχαντιστές».

Ο αγώνας μας κατά της ριζοσπαστικοποιησης συνεχίζει, τόνισε, και εξήγησε πως μετά το αιματοκύλισμα στο Παρίσι, είχε αυξηθεί η αστυνόμευση στις εβραϊκές συναγωγές.


Μάλιστα, όπως είπε «ήμασταν πολύ τυχεροί. Αν δεν είχαμε ενισχύσει τα μέτρα ασφάλειας θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερο».

Παρ’όλα αυτά, σύμφωνα με δημοσιεύματα ο νεαρός είχε ριζοσπαστικοποιηθεί στη Δανία και, μάλιστα, βρισκόταν στο μικροσκόπιο των αρχών και δη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.