Η ένταση στις σχέσεις της Ελλάδας με την Γερμανία, μετά και το δεύτερο Eurogroup, κυριαρχεί στα σημερινά δημοσιεύματα των εξειδικευμένων στα ευρωπαϊκά θέματα μέσων ενημέρωσης. Σε άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα και η Γερμανία ανταλλάσσουν πικρά λόγια για τη διάσωση», ο Eurobserver επισημαίνει ότι η Ελλάδα και η Γερμανία έχουν ξεκινήσει ένα «πικρό πόλεμο λέξεων» για το αν η Αθήνα χρειάζεται να παρατείνει το πρόγραμμα διάσωσης, καθώς η προθεσμία της Παρασκευής πλησιάζει.

Στη συνέχεια αναφέρει ότι οι δυο πλευρές έχουν παραβεί όλους τους «άγραφους κανόνες» των ευρωπαϊκών συνεδριάσεων και της διπλωματίας, είτε διαρρέοντας έγγραφα, ενώ οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, είτε τασσόμενοι ο ένας κατά του άλλου σε συνεντεύξεις Τύπου.

Το δημοσίευμα αναφέρεται σε δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού ο οποίος κατηγόρησε το Γερμανό υπουργό Οικονομικών ότι «έχει χάσει την ψυχραιμία του» με την Ελλάδα, καθώς και ότι υποστήριξε τη θέση του Έλληνα υπουργού σχετικά με την κυκλοφορία διαφόρων προσχεδίων πριν το Eurogroup. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε το τελικό έγγραφο του  Eurogroup «προκλητικό» και δήλωσε ότι δείχνει ότι «ορισμένοι κύκλοι» της ευρωζώνης - σαφής αναφορά στη Γερμανία - θέλησαν να υπονομεύσουν την ελληνική κυβέρνηση, σημειώνει ο Euobserver, αναφέροντας ταυτόχρονα ότι από την πλευρά του, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση παίζει «πόκερ» και τόνισε ότι κέρδισε τις εκλογές μετά από μια εξαιρετικά «ασυνήθιστη εκστρατεία».

Στο ίδιο κλίμα κινείται δημοσίευμα στη διαδικτυακή πύλη ευρωπαϊκής ενημέρωσης Euractiv, με τίτλο «Πόλεμος λέξεων μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου».

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις πιέσεις του Eurogroup ως «εκβιασμό», ενώ μιλώντας στο ελληνικό Κοινοβούλιο, δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίζεται πλέον ως αποικία, ως ο παρίας της Ευρώπης. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μίλησε από την πλευρά του ειρωνικά, σημειώνει το δημοσίευμα, διερωτώμενος αν ο κ. Τσίπρας και ο «διάσημος οικονομολόγος» του ξέρουν τι θέλουν και αν κάνουν τις σωστές επιλογές για τον ελληνικό λαό.

Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρει τα εξής: «Σύμφωνα με ευρωκράτες, ο Αλέξης Τσίπρας και η ομάδα του μοιάζουν απροετοίμαστοι, μη ρεαλιστές, ενώ φαίνεται να αγνοούν τους κινδύνους των κινήσεων τους. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν είναι βέβαιοι αν η τολμηρή ρητορική Τσίπρα στοχεύει στη στήριξη εντός της χώρας προκειμένου να αποφύγει σπασμωδικές κινήσεις στην περίπτωση ενός συμβιβασμού ή αν δείχνει ότι απομακρύνεται από την πιθανότητα μιας συμφωνίας. Ορισμένοι Υπουργοί Οικονομικών δήλωσαν πως η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν φαίνεται να κατανοεί τη βαρύτητα της κατάστασης, ούτε να καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις εγγράφως. Μια ενδεχόμενη αποτυχία των συνομιλιών μπορεί να οδηγήσει σε έλεγχο κεφαλαίων, όπως συνέβη στην Κύπρο το 2013, επισημαίνεται. Η διακοπή των συνομιλιών αύξησε, σύμφωνα με τη Barclays, τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και τις πιθανότητες πραγματοποίησης δημοψηφίσματος στη χώρα».

Στο θέμα της Ελλάδας αναφέρεται και άρθρο στο Europolitics με τίτλο «Ελλάδα: συνεχίζονται οι έντονες διπλωματικές προσπάθειες» όπου επισημαίνεται ότι την επομένη του αποτυχημένου Eurogroup, υπήρξαν ορισμένες συμφιλιωτικές δηλώσεις. Το Europolitics τονίζει ότι σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές και χάρη στις διπλωματικές προσπάθειες, οι αποκλίσεις μεταξύ των δυο πλευρών έχουν αρχίσει να μειώνονται. Τα μέλη της ευρωζώνης είναι έτοιμα να μελετήσουν τις επιθυμίες της Αθήνας αλλά επιμένουν ότι η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της, σημειώνεται.

Τέλος, στην πορεία των διαπραγματεύσεων Ελλάδας - ευρωζώνης αναφέρεται και δημοσίευμα στην Agence Europe με τίτλο «Ελλάδα: η κάθε πλευρά εμμένει στη θέση της για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης». Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι φοβούνται τη λήψη μονομερών μέτρων από την Ελλάδα, κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο την εύθραυστη οικονομία της χώρας. Η Επιτροπή εργάζεται στο παρασκήνιο προκειμένου να βρεθεί μια αποδεκτή λύση από όλους: να επιτραπεί στην Ελλάδα να λάβει ορισμένα κοινωνικά μέτρα για τα οποία εξελέγη, ενώ ταυτόχρονα να δοθούν εγγυήσεις στην ευρωζώνη όσον αφορά τον προϋπολογισμό και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Επίσης, γίνεται αναφορά στο ζήτημα των «αντιφατικών» πληροφοριών σχετικά με τα διάφορα προσχέδια που κυκλοφόρησαν πριν το Eurogroup. Ο Λουξεμβούργιος Υπουργός δήλωσε σχετικά ότι η Επιτροπή δεν παρουσίασε κάτι, γιατί επρόκειτο για μια συζήτηση χωρίς έγγραφα. Ο ίδιος δήλωσε πως κατά τη διάρκεια του Eurogroup, ο Έλληνας Υπουργός δεν είπε στους Ευρωπαίους Υπουργός αυτά που είπε στη συνέχεια στον Τύπο και πως δεν υποσχέθηκε – πάντα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης - ότι δεν θα ληφθούν μονομερή μέτρα ούτε αναφέρθηκε σε έγγραφο της Επιτροπής επί του οποίου θα μπορούσε να έχει συμφωνήσει.