Το σχέδιο αυτό μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι μοναδικό στον κόσμο

Το φράγμα ολοκληρώθηκε στις 7 Μαρτίου, 2014, και με υποθαλάσσιο αγωγό που φτάνει τα 22 χιλιόμετρα μήκος (14 μίλια) θα μεταφέρει 75 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό από το του φράγμα Alaköprü, και θα το μεταφέρει στην δεξαμενή του φράγματος Geçitköy που βρίσκεται κοντά στην πόλη της Κερύνειας, στην κατεχόμενη πλευρά της Κύπρου.

Το συνολικό επενδυτικό κόστος του έργου προϋπολογίζεται σε περίπου 432.000.000 δολάρια, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Η Κύπρος είναι μικρή χώρα στη μέση της μεσογείου, και στερείται υπογείων υδάτων ώστε να αντλούνται στην επιφάνεια του νησιού, αλλά και λόγω της ανεπαρκούς βροχόπτωσης. Το έργο έχει ως στόχο να παράσχει στη Βόρεια κατεχόμενη Κύπρο νερό από την Τουρκία για χρονικό διάστημα 50 ετών. Το νερό που φθάνει τα 75 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, σχεδόν το μισό από αυτό (50,3%) θα χρησιμοποιηθεί για σκοπούς ύδρευσης και το υπόλοιπο (49,7%) θα διατεθεί για άρδευση.

Τέλος, να επισημάνουμε ότι μετά την υλοποίηση του έργου, οι αρδευόμενες καλλιέργειες που φτάνουν σε έκταση τα 4.824 εκτάρια (11.920 στρεμμάτων) στην πεδιάδα της Meseria που είναι μια από τις μεγαλύτερες πεδιάδες του νησιού, και θα συμβάλει στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου στην περιοχή των αγροτών της περιοχής.

Δείτε το Video: