Σύμφωνα με μια νέα έρευνα η κατανάλωση μιας μερίδας σπανάκι, ή κάποιου άλλου πράσινου φυλλώδους λαχανικού, μπορεί να επιβραδύνει τη φθίνουσα πορεία της νοητικής λειτουργίας του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ηλικία και ο λόγος είναι η βιταμίνη Κ.

Ομάδα επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο Rush στο Σικάγο. Ανέλυσε τις διατροφικές συνήθειες και την νοητική λειτουργία 954 ανθρώπων που διανύουν την τρίτη ηλικία, με μέσο όρο ηλικία τα 81 χρόνια, για 5 χρόνια και διαπίστωσε ότι εκείνοι που είχαν πράσινα λαχανικά στη διατροφή τους είχαν και μεγαλύτερη νοητική οξύτητα.

Οι ερευνητές, βρήκαν ότι όσοι είχαν στην καθημερινή τους διατροφή μία με δύο μερίδες πράσινα φυλλώδη λαχανικά την ημέρα, είχαν αντίστοιχη νοητική λειτουργία με άτομα 11 χρόνια νεότερα που δεν κατανάλωναν ποτέ λαχανικά.