Ο φόβος για τις αράχνες είναι στο DNA
Σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες
Φοβάστε τις αράχνες; Ο φόβος για τις αράχνες είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα επιβίωσης που έχει «γραφτεί» στο DNA μας εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν ακαδημαϊκοί από τις ΗΠΑ, το αίσθημα του φόβου και το ένστικτο αποφυγής των αραχνοειδών αναπτύχθηκε ως εξελικτική απάντηση σε μια επικίνδυνη απειλή.
Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η αραχνοφοβία, μία από τις πιο κοινές φοβίες στους ανθρώπους, αντιπροσωπεύει ένα λεπτά συντονισμένο ένστικτο επιβίωσης. Και θα μπορούσε να χρονολογείται πίσω στα πρώτα στάδια της ανθρώπινης εξέλιξης στην Αφρική, όπου υπήρχαν αράχνες με πολύ ισχυρό δηλητήριο πριν από εκατομμύρια χρόνια.
Ο επικεφαλής της μελέτης από το πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, Joshua New, δήλωσε σχετικά στους Sunday Times: «Αρκετά είδη αράχνης με πολύ ισχυρό δηλητήριο κατοικούσαν στην Αφρική, πολύ πριν την εμφάνιση των ανθρωποειδών και συνυπήρχαν για πολλές δεκάδες εκατομμύρια χρόνια. Οι πρόγονοι του ανθρώπου αντιμετώπιζαν ιδιαίτερα μεγάλο κίνδυνο από τις δηλητηριώδεις αράχνες.
Ακόμη κι αν το τσίμπημά της δεν ήταν θανατηφόρο, ο πρόγονος της ‘μαύρης χήρας’ (είδος αράχνης) θα μπορούσε να αφήσει κάποιον ανίκανο για μέρες ή και εβδομάδες, αφήνοντάς τον τρομερά εκτεθειμένο σε πιθανούς κινδύνους».
Η ερευνητική ομάδα διεξήγαγε ένα πείραμα με 252 εθελοντές, από τους οποίους ζητήθηκε να μελετήσουν οθόνες υπολογιστών, στις οποίες φαίνονταν αφηρημένα σχήματα και εικόνες.
Οι αντιδράσεις τους στις εικόνες των αραχνών ήταν πολύ γρήγορες, ακόμη κι αν το σχήμα δεν ήταν καθαρό σε σχέση με πολύ πιο καθαρές εικόνες από άλλα αντικείμενα που προκαλούν επίσης φόβο ή αίσθημα αηδίας, όπως οι βελόνες και οι μύγες.