FT: Κανένας πανικός στην Αθήνα, μετά το Πάσχα
Ο ήλιος λάμπει, τα εστιατόρια γεμάτα και κανένας πανικός στην Αθήνα
Την εντύπωσή του από το ταξίδι του στην Αθήνα, μόλις την περασμένη εβδομάδα, περιγράφει ρεπόρτερ των Financial Times σε άρθρο του με το χαρακτηριστικό τίτλο «Ο ήλιος λάμπει, τα εστιατόρια γεμάτα και κανένας πανικός στην Αθήνα».
Δείτε το άρθρο εδώ: blogs.ft.com
Όπως γράφει ο βρετανός δημοσιογράφος Τόνι Μπάρμπερ, αυτό που προκαλεί εντύπωση σχετικά με τη διάθεση στην Αθήνα είναι η εξαιρετική ηρεμία. «Ο ήλιος λάμπει και όλοι έχουν επιστρέψει από το αναζωογονητικό διάλειμμα του Πάσχα» αναφέρει και συμπληρώνει:
«Ένας γνωστός μού λέει ότι τα εστιατόρια είναι τόσο γεμάτα -με Έλληνες, όχι μόνο με ξένους τουρίστες- ώστε ο ίδιος δεν μπορούσε να κάνει κράτηση πουθενά τις προάλλες. Όλα αυτά δεν δείχνουν μια κοινωνία που ξέρει, ή φοβάται, ότι βρίσκεται δύο βήματα από το γκρεμό.
»Για να πω την αλήθεια, η κατάσταση στην Αθήνα ήταν πιο τεταμένη τον Ιούνιο του 2012. Ήταν όταν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα, ταρακούνησε το πολιτικό κατεστημένο χάνοντας παρά λίγο τις εκλογές. Όταν τα αποτελέσματα βγήκαν, υπήρχε μια απτή αίσθηση ότι αποφεύχθηκε μία εθνική καταστροφή.
»Τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πράγματι στην εξουσία, και πραγματικά συμπεριφέρεται με τρόπο που εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη, μπορεί κάποιος να ανέμενε από τους πολίτες να είναι ανήσυχοι, απελπισμένοι ή θυμωμένοι. Αλλά δεν είναι. Είναι κουρασμένοι και μοιρολάτρες» αναφέρει ο αρθρογράφος.
Ο ίδιος αναφέρει τη συνεχιζόμενη κατάληψη στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών για να σημειώσει ότι «ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χειρίζεται αυτήν τη διαμαρτυρία, αποκαλύπτει πολλά για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τα καθήκοντα και τους στόχους της στην εξουσία».
Όπως εκτιμά ο βρετανός δημοσιογράφος, για να τερματίσει την κατάληψη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών «η κυβέρνηση θα παραβίαζε βαθύτερα συναισθηματικά ένστικτα του ΣΥΡΙΖΑ».
Γενικεύοντας, ο αρθρογράφος εκτιμά ότι η κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ «βλέπει τον εαυτό της σε μία ηθική, πατριωτική αποστολή, οι στόχοι της οποίας είναι βαθιά χρωματισμένοι από την πορεία της ελληνικής ιστορίας τον 20ό αιώνα».
«Στην Αθήνα, δεν ακούω τίποτα που να δείχνει ότι η κυβέρνηση θα θυσιάσει αυτή την αποστολή, προκειμένου να γίνουν οι παραχωρήσεις προς τους πιστωτές της Ελλάδας που απαιτούνται για να αποφευχθεί η χρεοκοπία και να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη» καταλήγει.