Τα έσοδα από τις πωλήσεις ψηφιακής μουσικής και τις υπηρεσίες streaming ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα έσοδα από τα CD, αναφέρει για το 2014 η βιομηχανία μουσικής, και αυτό μπορεί να θεωρηθεί το τελειωτικό χτύπημα στα δισκοπωλεία.

Έτσι, σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Φωνογραφικής Βιομηχανίας (IFPI), οι πωλήσεις CD και άλλων φυσικών μέσων μειώθηκαν πέρυσι κατά 8% στα 6,82 δισ. δολάρια, ενώ τα έσοδα από τις ψηφιακές πωλήσεις και τις διαδικτυακές υπηρεσίες ροής αυξήθηκαν κατά σχεδόν 7% στα 6,82 δισ.

Όπως επισημαίνει η Wall Street Journal, καθεμία από αυτές τις αγορές αντιστοιχεί στο 46% των συνολικών εσόδων για τη βιομηχανία μουσικής. Το υπόλοιπο 8% αντιστοιχεί σε έσοδα από άλλες πηγές όπως η χρήση ραδιοφωνικών σταθμών σε επαγγελματικούς χώρους και η αδειοδότηση τραγουδιών στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Οι υπηρεσίες ροής (streaming) όπως το Spotify και το Beats Music της Apple, οι οποίες κατηγορούνται από ορισμένους καλλιτέχνες ότι δεν αποδίδουν επαρκείς αμοιβές στους δημιουργούς, δείχνουν να αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία για τη βιομηχανία.

Οι online υπηρεσίες που προσφέρουν δωρεάν μουσική συνοδευόμενη από ηχητικές διαφημίσεις, μαζί με τις συνδρομητικές online υπηρεσίες μουσικής, αυξήθηκαν πέρυσι κατά 39% σε ετήσια βάση και έφτασαν το 32% του συνόλου των ψηφιακών πωλήσεων.

Οι συνδρομητικές υπηρεσίες απέφεραν έσοδα 1,57 δισ., ή 23% των ψηφιακών πωλήσεων, ενώ οι υπηρεσίες με διαφημίσεις περιορίστηκαν στο 9%.

Σχολιάζοντας την έκθεση της IFPI, ο διευθύνων σύμβουλος της Sony Music International υποστήριξε ότι «οι πληρωμένες συνδρομές θα γίνουν αναμφισβήτητα η κυρίαρχη πλατφόρμα.

Πτώση κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες καταγράφηκε ωστόσο στις πωλήσεις αρχείων μουσικής (downloads), οι οποίες όμως αντιστοιχούν στο 52% των εσόδων της ψηφιακής μουσικής το 2014.

Στη Σουηδία, τη Νότιο Κορέα και 35 ακόμα αγορές, οι υπηρεσίες streaming ξεπέρασαν σε έσοδα τα downloads.

Οι διαφορές που παρατηρούνται από χώρα σε χώρα είναι σημαντικές. Στην Ιαπωνία, τα CD αντιστοιχούν ακόμα στο 78% των εσόδων, ποσοστό που πέφτει στο 70% στη Γερμανία και το 57% στη Γαλλία.

Η IFPI και εκπρόσωποι της βιομηχανίας σχολίασαν επίσης ότι η αγορά μουσικής δείχνει να έχει σταθεροποιείται, καθώς μειώθηκε πέρυσι κατά μόλις 0,4% στα 14,97 δισ. δολάρια.

Συγκριτικά, τα έσοδα είχαν φτάσει τα 40 δισ. δολάρια στο ιστορικό υψηλό του 1999.