Οκτώ εκατομμύρια ανθρώπους έχει πλήξει ο καταστροφικός σεισμός των 7,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε το Σάββατο στο Νεπάλ ενώ 1,4 εκατομμύριο άνθρωποι χρειάζονται παροχή τροφής, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.
Η διεθνής βοήθεια έχει αρχίσει να φτάνει αλλά ακόμα υπάρχουν ελλείψεις ιατρικού εξοπλισμού, τροφίμων και σάκων για τις σορούς την ώρα που οι Νεπαλέζοι, καταγγέλλοντας μεγάλη καθυστέρηση στην παροχή βοήθειας, σκάβουν οι ίδιοι με γυμνά χέρια με την ελπίδα να βρουν ζωντανούς στα ερείπια τους δικούς τους ανθρώπους.
Ιστορική πλατεία Basantapur Durbar , εικόνα πριν από το σεισμό 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ( αριστερά ), το οποίο θα μετατραπεί σε ερείπια το Σάββατο ( δεξιά )
Σύμφωνα με στοιχεία εκπροσώπου της κυβέρνησης, ο απολογισμός των νεκρών έχει πια φτάσει τους 4.310 και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 8000.
Ο σεισμός ισοπέδωσε το Κατμαντού και προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε αγροτικά μέρη σε ολόκληρη την περιοχή ενώ οι μετασεισμοί, αισθητοί στο Νεπάλ και όχι μόνο, δεν σταματούν.
Χιλιάδες άνθρωποι κοιμήθηκαν στο ύπαιθρο για τρίτη βραδιά καθώς φοβούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ελλείψεις καταγράφονται στο νερό, τα τρόφιμα και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και εκφράζονται φόβοι για το ξέσπασμα ασθενειών.
O πυλώνας από ένα άγαλμα για ινδική θεότητα στάθηκε ανέπαφος (αριστερά) ενώ το πάνω μέρος με την μορφή του θεού καταστράφηκε ολοσχερώς (δεξιά)
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΗΕ, οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι σε 39 περιοχές έχουν πληγεί από το σεισμό, εξ αυτών τα δύο εκατομμύρια ζουν στις σοβαρά πληγείσες περιοχές.
«Ζούμε εδώ για τρεις μέρες, τρώμε μόνο νουντλς, δεν υπάρχει τίποτα άλλο να φάμε», είπε ένας επιζών στο BBC. Το σπίτι του δεν έχει υποστεί σημαντικές ζημιές αλλά ο ίδιος αρνείται να μπει μέσα. «Έχουμε ακούσει τις φήμες για άλλους σεισμούς και μετασεισμούς, δεν θα φύγουμε από εδώ για κάποιο διάστημα».
Τα νοσοκομεία δεν μπορούν πλέον να διαχειριστούν τους τεράστιους αριθμούς ανθρώπων που χρειάζονται ιατρική φροντίδα και ακούγονται ήδη παράπονα για καθυστέρηση στην παροχή βοήθειας.
Η κυβέρνηση της χώρας, ανήμπορη να ανταποκριθεί στην κατάσταση, έχει απευθύνει έκκληση για βοήθεια ζητώντας τα πάντα, από κουβέρτες μέχρι ελικόπτερα και από γιατρούς μέχρι οδηγούς.
«Καλούμε τις άλλες χώρες να μας στείλουν υλικό παροχής πρώτων βοηθειών και ιατρικά κλιμάκια, ζητάμε απελπισμένα ειδικούς από το εξωτερικό για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτή την κρίση», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
Πολλές χώρες έχουν στείλει βοήθεια, ανάμεσά τους η Ινδία, η Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.