Έγγραφα που εξήχθησαν λαθραία από τη Συρία έφεραν στο φως της δημοσιότητας επαρκή αποδεικτικά στοιχεία ώστε, μελλοντικά, να καταστεί δυνατή η απαγγελία κατηγοριών εις βάρος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και 24 ανώτερων αξιωματούχων του καθεστώτος του, σύμφωνα με τα ευρήματα διεθνούς ερευνητικής επιτροπής, τα οποία επικαλείται σε σημερινό αποκλειστικό της δημοσίευμα η εφημερίδα Guardian.

Οι υποθέσεις των διώξεων εναντίον μελών της συριακής ηγεσίας επικεντρώνονται στον ρόλο τους στην καταστολή των διαδηλώσεων, οι οποίες πυροδότησαν τον εμφύλιο το 2011. Δεκάδες χιλιάδες θεωρούμενοι αντιφρονούντες είχαν συλληφθεί και πολλοί από αυτούς βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν στις συριακές φυλακές.

Τα αποδεικτικά στοιχεία συγκεντρώθηκαν για λογαριασμό της Επιτροπής για τη Διεθνή Δικαιοσύνη και Απόδοση Ευθυνών (CIJA), που αποτελείται από ερευνητές και νομικούς εμπειρογνώμονες, οι οποίοι στο παρελθόν εργάστηκαν σε δικαστήρια για εγκλήματα πολέμου για την πρώην Γιουγκοσλαβία και την Ρουάντα και για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ).

Η Επιτροπή χρηματοδοτείται από δυτικές χώρες--ανάμεσά τους οι Βρετανία, ΗΠΑ, Γερμανία, Ελβετία, Νορβηγία, Καναδάς και Δανία.

Τα μέλη της συνεργάστηκαν με μία ομάδα από 50 σύρους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι με κίνδυνο τη ζωή τους, έβγαλαν λαθραία από τη χώρα καθεστωτικά έγγραφα. Ένας από αυτούς δολοφονήθηκε, ένας τραυματίστηκε σοβαρά και πολλοί ακόμη συνελήφθησαν και βασανίστηκαν, γράφει η Guardian.