Την ώρα που έχει ανοίξει η συζήτηση για την αξία της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην αγορά εργασίας, μία περίεργη τάση έχει αρχίσει να εξαπλώνεται στον κλάδο της πληροφορικής. Η έλλειψη προσωπικού σε ορισμένες δεξιότητες έχει γίνει τόσο σοβαρή, ώστε η πανεπιστημιακή εκπαίδευση των εργαζομένων δεν έχει καμία σημασία.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ταχέως αναπτυσσόμενης ειδικότητας των λεγόμενωνDevOps, οι οποίοι έχουν ως στόχο το συντονισμό όλων των λειτουργιών μιας επιχείρησης πληροφορικής, τη δημιουργίας ενός ευκίνητου συστήματος που μπορεί να εκσυγχρονίσει τις λειτουργίες, να επιταχύνει την ανάπτυξη νέου λογισμικού και να ενσωματώσει την ασφάλεια των δεδομένων σε κάθε βήμα .

«Για τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για εργασία ως DevOps, ένα πανεπιστημιακό πτυχίο υπολογιστών ή μηχανικού λογισμικού είναι ωραίο να υπάρχει», σημειώνει ο Alan Shimel, αρχισυντάκτης του DevOps.com. «Αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα σας δώσει τη δουλειά. Η επί του πρακτέου εμπειρία με πραγματικά εργαλεία και σχέδια είναι επί της ουσίας το μόνο που έχει σημασία».

Οι DevOps που διαθέτουν μόνο απολυτήριο λυκείου, αλλά έχουν την κατάλληλη εμπειρία, κερδίζουν αυτή τη στιγμή μισθό 106.734 δολαρίων, σύμφωνα με νέα έρευνα του DevOps.com και της Imperva. Οι κάτοχοι πτυχίου, οι οποίοι αποτελούν το 52%των DevOps κερδίζουν κατά μέσο όρο 105.544 δολάρια. Οι κάτοχοι μεταπτυχιακών- περίπου ένας στους τέσσερις- αμείβονται κατά μέσο όρο με 105.000 δολάρια ετησίως.

Πρόκειται για κλασική περίπτωση κατά την οποία η ακόρεστη ζήτηση κυνηγάει την ανεπαρκή προσφορά. «Παρατηρούμε τέτοια έλλειψη ταλέντου στους DevOps, ώστε μισθοί 200.000 δολαρίων δεν είναι ασυνήθιστοι», αναφέρει ο Rona Borre, Διευθύνων Σύμβουλος τηςInstant Technologies. «Ακόμη και ένα νέο μέλος της ομάδας, με έξι μήνες εμπειρία, να πάρει 80.000- 90.000 το χρόνο. Μερικοί DevOps εργάζονται ως σύμβουλοι λαμβάνοντας πολύ υψηλές αμοιβές».