«Ευρώ, χωρίς πρόγραμμα δεν γίνεται», είναι το νέο μήνυμα που στέλνει προς την Ελλάδα ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε, με συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repoublicca.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κάνει παράλληλα αυστηρή κριτική απέναντι στους οικονομολόγους που επιμένουν ότι πρέπει να χαλαρώσουν τα μέτρα για την Ελλάδα, σημειώνοντας πως πρέπει να περιοριστούν στο ρόλο του «συμβούλου», κι ότι οι πολιτικοί πρέπει να είναι αυτοί που θα παίρνουν τις αποφάσεις. Με τον τρόπο αυτό ο Σόιμπλε φωτογραφίζει όχι μόνο τους οικονομολόγους που αρθρογραφούν κατά καιρούς ή κάνουν δημόσιες παρεμβάσεις για το θέμα της Ελλάδας, αλλά, εκτιμάται ότι αφήνει αιχμές και για τον Γιάννη Βαρουφάκη.

Να σημειωθεί ότι για τις ανάγκες τις συνέντευξης στην ιταλική εφημερίδα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «αντιπαρατέθηκε» με τον οικονομολόγο του Χάρβαρντ, Κένεθ Ρόγκοφ.
Σε αυτή τη «συζήτηση» το ελληνικό ζήτημα, όπως ήταν αναμενόμενο, κυριάρχησε, με τους δύο άνδρες να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για το τι πρέπει να γίνει στο άμεσο μέλλον. Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ απέκρουσε τις αιτιάσεις του διάσημου οικονομολόγου για χαλάρωση προς την ελληνική πλευρά, λέγοντας: «Οι οικονομολόγοι μπορούν να σας δώσουν καλές συμβουλές, όμως, εμείς οι πολιτικοί πρέπει να λαμβάνουμε αποφάσεις και σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για τα χρήματα όλων μας».

Ο Κέινς

Με έμμεσο τρόπο, ο Σόιμπλε απάντησε και σε όσους επικαλούνται τον οικονομολόγο Tζον Μάιναρντ Κέινς (ανάμεσα σε αυτούς και αρκετά μέλη της ελληνικής κυβέρνησης) και ζητούν από τη Γερμανία να δαπανήσει περισσότερα για να στηρίξει την οικονομία της Ευρώπης. «Στην αρχή της κρίσης που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, η Γερμανία είχε το μεγαλύτερο έλλειμμα στον προϋπολογισμό της, από την εποχή του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Κάναμε ό,τι ακριβώς προτείνουν οι διεθνείς οικονομολόγοι. Στηρίξαμε τη ζήτηση και τώρα η οικονομία μας πάει καλύτερα, έτσι ώστε να μειωθεί το έλλειμμα. Εμείς κάναμε αυτό ακριβώς που ζήτησε ο Κέινς. Τουλάχιστον εγώ διαβάσει όλο το βιβλίο και όχι μόνο τις πρώτες σελίδες».

Τι κάναμε για την Ελλάδα

Ο Σόιμπλε εξήγησε τι ακριβώς έχει κάνει η Γερμανία για την Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια. «Σε αντίθεση με το τι λένε οι οικονομολόγοι, εγώ είμαι πολιτικός και πρέπει να προσέχω τα λόγια μου για να μην παρεξηγηθώ. Θα ήθελα, όμως, να υπενθυμίσω ότι το 2012 έγινε κούρεμα του χρέους της έναντι των ιδιωτών επενδυτών. Εκείνο τον καιρό πάλεψα προσωπικά για τη μείωση του χρέους – παρά την αντίθετη άποψη της ΕΚΤ, των συμβουλών του ΔΝΤ και πολλών οικονομολόγων που μάλλον είχαν αξιολογήσει την κατάσταση με λάθος τρόπο».

Και συνεχίζει: «Από οικονομικής άποψης έχουμε κάνει το δεύτερο βήμα για την Ελλάδα. Έχει επιτόκιο χαμηλότερο της Γερμανίας, έχουμε μειώσει τις επιστροφές τόκων και των αναβαλλόμενων προθεσμίες. Αυτή τη στιγμή η χώρα έχει πιο επείγοντα προβλήματα από το χρέος της και έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι δεν είναι ανταγωνιστική. Η φιλοσοφία του προγράμματος διάσωσης ήταν να βοηθήσουμε την Ελλάδα και στη συνέχεια να σταθεί στα πόδια της και να κινηθεί οικονομικά με τις δικές της δυνάμεις. Η κυβέρνηση λέει πως θέλει να μείνει στο ευρώ, χωρίς πρόγραμμα. Αυτά τα δύο δεν πάνε μαζί».

Ο Σόιμπλε ανέφερε στη συνέχεια πως η Ελλάδα αντί για τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί από το 2012, έχει -κατ' αναλογίαν- τους περισσότερους δημόσιους υπάλληλους σε σχέση με τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης και τώρα θέλει να αυξήσει και τον κατώτατο μισθό και παράλληλα καλεί τα κράτη να της προσφέρουν μια νέα οικονομική βοήθεια. Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε κάτι νέο και να ξεπεράσουμε τις παλιές αντιπαλότητες. Η Ελλάδα θα πρέπει να πείσει τη Γερμανία και τους υπόλοιπους. Αν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, δεν θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε από κοινού. Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συμμορφωθεί με τις ρήτρες της συμφωνίας».

Η ηχογράφηση και ο Βαρουφάκης

Ο κ. Σόιμπλε κλήθηκε να απαντήσει και σε μια ιντριγκαδόρικη ερώτηση: αν θα ηχογραφήσει την επόμενη συνάντηση που θα έχει με τον κ. Βαρουφάκη και απάντησε: «Και βέβαια όχι. Ξέρετε, αυτό ήταν το λιγότερο που με σόκαρε. Στο παρελθόν είχα αναγκαστεί να συνεργαστώ με τον αντίστοιχο υπουργό Εσωτερικών της πρώην Αν. Γερμανίας. Δεν μπορείς να επιλέγεις με ποιους θα δουλέψεις».

Ο Γερμανός αρνήθηκε κατηγορηματικά να απαντήσει την ερώτηση αν η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει διπλό νόμισμα («άλλη ερώτηση, είπε χαρακτηριστικά), ενώ για τον έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων τόνισε πως ανήκει εξ ολοκλήρου στη δικαιοδοσία των κρατών-μελών.