Συναντήσεις χωρίς αποτέλεσμα και παράταση της αγωνίας για την Ελλάδα είναι το κλίμα που αποτυπώνουν σήμερα τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου.

«Οι ηγέτες απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για την Ελλάδα» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος των Financial Times που υπογράφει ο Πίτερ Σπίγκελ. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε ένα νέο γύρο συνομιλιών με Μέρκελ και Ολάντ χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις ότι οι δύο πλευρές ήρθαν πιο κοντά για την επίτευξη συμφωνίας. Ο Τσίπρας και εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης χαρακτήρισαν τις συνομιλίες εποικοδομητικές.

Οι συνομιλίες έγιναν καθώς υπάρχουν ολοένα αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι πιστωτές έχουν χάσει την υπομονή τους με την Αθήνα και βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά σε μια πιο σκληρή στάση «take it or leave it».

Σύμφωνα με τρεις ανώτατους αξιωματούχους της Ευρωζώνης, η γερμανική κυβέρνηση πιστεύει ότι η δημόσια απόρριψη της Ελλάδας της συμβιβαστικής πρότασης των πιστωτών που παρουσιάστηκε στον κ. Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα ίσως είναι μια ένδειξη ότι μπορεί τελικά να μην είναι εφικτός ένας συμβιβασμός.

Για να αποφύγει τη χρεοκοπία η Ελλάδα πρέπει να συμφωνήσει έως το τέλος του μήνα. Αξιωματούχοι ελπίζουν να καταλήξουν σε συμφωνία έως το Eurogroup της επόμενης εβδομάδας ώστε να διασφαλιστεί η αποδέσμευση των 7,2 δισ. ευρώ πριν από την αποπληρωμή των 3,5 δισ. στην ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου από την Ελλάδα. Οι ίδιοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι θα χρειαστεί ένας μήνας για να ψηφιστεί από την Βουλή και να εφαρμοστεί το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και μια αθέτηση πληρωμής στις 20 Ιουλίου θα προκαλέσει χάος στη χώρα.

Αν και το τρέχον πρόγραμμα λήγει στις 30 Ιουνίου, μια συμφωνία έως την επόμενη εβδομάδα θα μπορούσε να περιλαμβάνει παράταση του προγράμματος ώστε να πληρωθούν οι υποχρεώσεις της Ελλάδας τον Ιούλιο.

Όπως επισημαίνει ο Οίκος S&P που υποβάθμιση την Ελλάδα, «ακόμα κι αν επιτευχθεί συμφωνία τις επόμενες μέρες, δεν αναμένουμε ότι αυτή η συμφωνία μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για το χρέος πέραν του Σεπτεμβρίου».