Η σφαγή που διέπραξαν τον Ιούλιο του 1995 στη Σρεμπρένιτσα οι δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας, σκοτώνοντας περισσότερους από 8.000 Βόσνιους Μουσουλμάνους, είναι το έγκλημα της γενοκτονίας και το γεγονός αποδείχθηκε με δικαστικές αποφάσεις, τόνισε από το Σαράγεβο ο πρόεδρος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), Τέοντορ Μέρον.

Ο τελευταίος συμμετέχει σε διεθνή διάσκεψη με θέμα «Έρευνα, τεκμηρίωση και δίωξη της γενοκτονίας στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη» που διοργανώνουν στο Σαράγεβο η Οργάνωση Θυμάτων και Μαρτύρων της γενοκτονίας και η οργάνωση «Κίνημα Μητέρων των Θυλάκων Σρεμπρένιτσα και Ζεπ», με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την τραγωδία στη Σρεμπρένιτσα.
«Το ICTY διαπίστωσε ότι αυτό που συνέβη στη Σρεμπρένιτσα ήταν γενοκτονία εναντίον των Βόσνιων Μουσουλμάνων. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ήταν γενοκτονία, γιατί οι δράστες προσπάθησαν να καταστρέψουν μια ολόκληρη ομάδα», τόνισε ο κ. Μέρον.

Υπενθύμισε ότι ακριβώς με τέτοιες πράξεις συνδέεται ο όρος γενοκτονία, επειδή μαζί με την μαζική εκτέλεση στη Σρεμπρένιτσα εφαρμόστηκε και απέλαση του πληθυσμού των Βόσνιων Μουσουλμάνων.
«Αυτό που συνέβη στη Σρεμπρένιτσα είναι απερίγραπτο, επειδή έγινε οργανωμένα και συστηματικά», υπογράμισε ο κ. Μέρον.

Ο γενικός εισαγγελέας του ICTY, Σερζ Μπράμερτζ, ο οποίος συμμετέχει επίσης στη διάσκεψη είπε ότι η εισαγγελία του διεθνούς δικαστηρίου έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για να συγκεντρωθούν αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία για το τι ακριβώς συνέβη κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία, συμπεριλαμβανομένης της γενοκτονίας της Σρεμπρένιτσας.
Αυτό, ξεκάθαρα αποδείχθηκε από τις ετυμηγορίες στις δίκες πρώην ανώτατων στρατιωτικών διοικητών των Σέρβων της Βοσνίας, Βούγιαντιν Πόποβιτς και Ζντράβκο Τόλιμιρ.

«Το έγκλημα στη Σρεμπρένιτσα δεν ήταν αυθόρμητο. Υπήρχε ένα σχέδιο και όλα είχαν συμφωνηθεί στο υψηλότατο επίπεδο. Στη γενοκτονία δεν είναι μόνο ζήτημα πόσοι ήταν οι εκτελεσθέντες, αλλά εάν υπήρχε η πρόθεση αφανισμού μιας ολόκληρης ομάδας», δήλωσε ο κ. Μπράμερτζ.

Ο γενικός εισαγγελέας του ICTY είπε ότι από τη σκοπιά αναμφίβολα διαπιστωμένων γεγονότων και τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων είναι ανεπίτρεπτο να λέγεται ότι στη Σρεμπρένιτσα δεν διαπράχθηκε γενοκτονία.