H ιταλική κυβέρνηση απέτυχε να βελτιώσει την ποιότητα του πόσιμου νερού της χώρας, αφήνοντας τους πολίτες εκτεθειμένους σε ενδεχόμενους κινδύνους για την υγεία τους από τα υψηλά επίπεδα αρσενικού και φθορίου, υπογράμμισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Πέμπτη.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι το πόσιμο νερό της Ιταλίας δεν τηρεί τις προδιαγραφές παρά τα εννέα χρόνια και πλέον ελέγχων.

 Η περιοχή Λάτσιο γύρω από την πρωτεύουσα Ρώμη αντιμετωπίζει ιδιαίτερα πιεστικό πρόβλημα.

«Η μόλυνση του νερού από αρσενικό ή φθόριο αποτελεί χρόνιο πρόβλημα στην Ιταλία» επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

Τον Φεβρουάριο, οι τοπικές αρχές στη Ρώμη, τα σιντριβάνια και οι κρήνες της οποίας τροφοδοτούνται από αρχαία υδραγωγεία και προσελκύουν ορδές τουριστών, επέβαλαν προσωρινή απαγόρευση στους πολίτες να πίνουν νερό από το δημόσιο δίκτυο σε ορισμένα σημεία της πόλης.

Το αρσενικό είναι άγευστο και άοσμο και μπορεί να καταλήξει στο δίκτυο πόσιμου νερού από φυσικά κοιτάσματα στο έδαφος. Υψηλά ποσοστά της ουσίας αυτής στο νερό ενδέχεται να προκαλέσουν βλάβες στο δέρμα, κυκλοφορικά προβλήματα και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Όταν υψηλά ποσοστά ρυπαντικών ουσιών εντοπιστούν στο πόσιμο νερό μιας χώρας, η Επιτροπή δίνει το πολύ τρεις περιόδους χάριτος διάρκειας τριών ετών η κάθε μία προκειμένου η χώρα να βρει λύση. Η εννιάχρονη περίοδος χάριτος της Ιταλίας έληξε πριν ένα χρόνο και πλέον.