Τρεις άνδρες πρόκειται να δικαστούν στην Τουρκία για τη δολοφονία και απόπειρα βιασμούμίας 20χρονης φοιτήτριας που πυροδότησε διαμαρτυρίες σχετικά με τη βία κατά των γυναικών.

Η αστυνομία ανακάλυψε το καμένο σώμα της Ozgecan Aslan στην κοίτη ενός ποταμού στην πόλη της Μερσίνας, τον Φεβρουάριο.

Ένας οδηγός λεωφορείου, αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης, παράλληλα με δύο φερόμενους ως συνεργούς, τον πατέρα του και ένα φίλο.

Περίπου 1.000 δικηγόροι ζήτησαν να εκπροσωπήσουν το θύμα, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Το δικαστήριο στην Ταρσού δεν ήταν αρκετά μεγάλο για να χωρέσει όσους ήθελαν να παρευρεθούν στη δίκη ενώ εκατοντάδες υποστηρικτών της άτυχης κοπέλας είχαν κατακλύσει το δικαστικό μέγαρο.

Η Ασλάν, μία φοιτήτρια ψυχολογίας, απήχθη μετά την επιβίβαση της σε δημόσιο λεωφορείο την ώρα που πήγαινε για ψώνια.

Ο οδηγός φέρεται να προσπάθησε να την βιάσει. Αυτή φέρεται να τον απομάκρυνε από κοντά της με σπρέι πιπεριού, αλλά στη συνέχεια την μαχαίρωσε μέχρι θανάτου ενώ τη χτύπησε και με ένα σιδερένιο σωλήνα στο κεφάλι.
Η βαρβαρότητα της δολοφονίας προκάλεσε κατακραυγή σε όλη την Τουρκία, με τους ακτιβιστές να διαδηλώνουν σε πολλές πόλεις.

Ο πατέρας του δράστη και ένας φίλος του συνελήφθησαν επίσης και κατηγορούνται ότι βοήθησαν να κρύψει το έγκλημα και αποδεικτικά στοιχεία.
Το καμένο πτώμα της Ασλάν βρέθηκε δύο ημέρες μετά τη δολοφονία της.

Γυναικείες οργανώσεις σε όλη την Τουρκία συνδέουν τη δολοφονία με τον σεξισμό που επικρατεί και "ενθαρρύνεται" από τις επίσημες αρχές της χώρας. Η ραγδαία αύξηση των περιστατικών βίαιων επιθέσεων κατά των γυναικών στην Τουρκία είναι γεγονός.