BBC

Δεν κατέληξε σε συμφωνία ο νέος γύρος συζητήσεων ανάμεσα στην ελληνική αντιπροσωπία και στους Ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες. Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε πως αν και σημειώθηκε «κάποια πρόοδος» την Κυριακή, οι διαφορές που χωρίζουν τις δύο πλευρές είναι μεγάλες.

REUTERS

Σε πτώση οι δείκτες των χρηματιστηρίων της Ασίας μετά την αποτυχία να εξευρεθεί λύση στην χθεσινή συνάντηση Αθήνας-δανειστών στις Βρυξέλλες.

DEUTSCHE WELLE

Αισιόδοξος Γιούνκερ, οργισμένος Γκάμπριελ. Παρά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων για την Ελλάδα ο πρόεδρος της Κομισιόν, δηλώνει «πεπεισμένος» ότι μπορεί να βρεθεί λύση μέχρι το τέλος του μήνα. Η διαδικασία «γελοιοποιείται», υποστηρίζει ο Γερμανός αντικαγκελάριος. 

FINANCIAL TIMES

Αυξάνονται οι φόβοι για ελληνική χρεοκοπία μετά την κατάρρευση των χθεσινών συνομιλιών.

LE FIGARO

Η Ευρώπη δεν αποκλείει πλέον μία έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

BILD

Ο Βαρουφάκης επιμένει στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Ο Έλληνας υπουργός κάνει μία προσφορά στους δανειστές: Η Αθήνα δεν θα ζητήσει περαιτέρω οικονομική βοήθεια, αν οι δανειστές αποδεχθούν μία αναδιάρθρωση του χρέους. «Δεν χρειαζόμαστε άλλα χρήματα», δήλωσε στην Bild.

HURRIYET

Στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης θα δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με δηλώσεις του, ο Τούρκος πρόεδρος σε περίπτωση αποτυχίας του κυβερνώντος κόμματος να σχηματίσει νέα κυβέρνηση,  θα δώσει την σχετική εντολή στον αρχηγό του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ενώ αν αποτύχουν και αυτές οι διαβουλεύσεις τότε ο Ερντογάν θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

THE NEW YORK TIMES

Ένα από τα κορυφαία πρώην στελέχη της Αλ Κάιντα, ο Μοχτάρ Μπελμοχτάρ σκοτώθηκε στην διάρκεια αμερικανικής αεροπορικής επιδρομής στην Λιβύη, ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας. Ωστόσο το Πεντάγωνο δεν επιβεβαιώνει την πληροφορία θανάτου του ισλαμιστή τρομοκράτη, ο οποίος φέρεται να είναι ο υπεύθυνος επίθεσης πριν από δύο χρόνια σε εργοστάσιο παραγωγής φυσικού αερίου στην Αλγερία.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Βήματα αναβάθμισης σχέσεων. Αναστασιάδης και Νετανιάχου συζητούν συνεργασία με στρατηγικό βάθος.

Για την πιο κρίσιμη εβδομάδα στην οποία εισέρχεται πλέον η Ελλάδα κάνουν λόγο τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων χθες στις Βρυξέλλες.

 “Η ανησυχία για χρεοκοπία της Ελλάδας αυξάνεται στο κατακόρυφο καθώς κατέρρευσαν οι συνομιλίες την ύστατη ώρα” αναφέρουν οι FT σε ρεπορτάζ των Peter Spiegel και Kerin Hope. Σημειώνοντας ότι οι συζητήσεις κατέρρευσαν γιατί η πρόταση της Αθήνας κρίθηκε ανεπαρκής για να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις, οι Financial Times τονίζουν ότι αυξάνεται η πιθανότητα να μην εξασφαλίσει η Αθήνα τα 7,2 δισ. του προγράμματος που χρειάζεται για να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της, ανάμεσά τους και η δόση προς το ΔΝΤ σε δύο εβδομάδες. Πολλοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι το Eurogroup είναι η τελευταία ευκαιρία της Αθήνας να εξασφαλίσει συμφωνία σε μία λίστα οικονομικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούν οι δανειστές, ώστε να ξεκλειδώσει η ρευστότητα, πριν εκπνεύσει το πρόγραμμα στα τέλη του μήνα.

Ομως, σημειώνουν οι FT χωρίς την έγκριση των τριών Θεσμών, οι προοπτικές μίας φιλικής συμφωνία την Πέμπτη είναι μακρινό ενδεχόμενο, αυξάνοντας την προοπτική οι διαπραγματευτές της ευρωζώνης να προσφύγουν στη στρατηγική «take it or leave it», που χρησιμοποιήθηκε για την Κύπρο σε μία σύσκεψη Eurogroup πριν από δύο χρόνια. Σε εκείνη την περίπτωση, ένας εκπρόσωπος της ΕΚΤ είχε προειδοποιήσει ότι χωρίς συμφωνία, η κεντρική τράπεζα θα αναγκαστεί να κλείσει την κάνουλα της έκτακτης χρηματοδότησης των κυπριακών τραπεζών. Ανάλογες πιέσεις υπάρχουν τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην ΕΚΤ για να υιοθετήσει την ίδια στάση και απέναντι στην Αθήνα, αναφέρει η εφημερίδα Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι η δήλωση ανώτατου αξιωματούχου, που εμπλέκεται στις συζητήσεις. Όπως είπε στους FT μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός την Πέμπτη αν οι διαπραγματευτές “πάνε στην Αθήνα και πουν ''Σκατά, πρέπει να κάνουμε κάτι!''”.

Ο ίδιος όμως αναγνώρισε ότι μία τέτοια αναστροφή είναι απίθανη. Οι νέες προτάσεις της Αθήνας παραδόθηκαν στις Βρυξέλλες σε συνάντηση ανάμεσα στον Νίκο Παππά και τον Μάρτιν Σέλμαϊρ, τον επικεφαλής του γραφείου του Ζαν Κλοντ Γιουνκερ. Μία συνάντηση την οποία διπλωμάτης της ΕΕ χαρακτήρισε ως δύσκολη. Μάλιστα, ενδεικτικό του πώς έγιναν δεκτές οι νέες προτάσεις είναι αυτό που ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος μιλώντας στους FT. “Η ελληνική ομάδα δεν δείχνει σημάδια ευκινησίας. Νομίζω ότι δεν θέλουν λύση”.

“Η Ελλάδα εισέρχεται στη μοιραία εβδομάδα” αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg.

Η πιο κρίσιμη είναι αυτή η εβδομάδα για την Αθήνα, μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων, την Κυριακή. Τo Eurogroup της Πέμπτης και οι αποφάσεις της ΕΚΤ για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών φέρνουν στο προσκήνιο των αποφάσεων το δίλημμα “λύση ή ρήξη”. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα κληθούν, ουσιαστικά, να αποφασίσουν εάν η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και εάν θα παραμείνει μέλος της ζώνης του ευρώ. Ωστόσο το σχόλιο στο Bloomberg σημειώνει πως μια αποτυχία δεν σημαίνει απαραίτητα το “τέλος του δρόμου για την Ελλάδα”. Τον Ιούλιο, μήνα, θα πρέπει να αποπληρώσει 3,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.

Η κυβέρνηση λέει ότι έχει αρκετά χρήματα για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις τον Ιούνιο και η οικονομία μπορεί να επιβιώσει. Αλλά οι επόμενοι μήνες είναι γεμάτοι αποπληρωμές δόσεων. Η σύνοδος της Πέμπτης αποτελεί σημείο-κλειδί για λύση, με αδιανόητο κόστος για την Ελλάδα αλλά και την Ευρωζώνη αν τα σπάσουν στις συνομιλίες καταλήγει το σχόλιο στο Bloomberg. Μετά από τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων ο Αλέξης Τσίπρας αρνήθηκε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των θεσμών και των εκπροσώπων του ΔΝΤ. Τα βασικά σημεία της έριδος είναι οι περικοπές συντάξεων, η αύξηση του ΦΠΑ και οι στόχοι για το πλεόνασμα του προϋπολογισμού, που είναι γνωστή ως πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο κ. Τσίπρας είχε στείλει αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες με προτάσεις για τη μείωση των διαφορών. Η Επιτροπή δήλωσε ότι οι συνομιλίες του Σαββατοκύριακου ήταν “τελευταία προσπάθεια”, για την επίτευξη συμβιβασμού. “Οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ελλιπείς” ανέφερε η Επιτροπή μετά τη συνεδρία της Κυριακής. Το χάσμα μεταξύ των μερών σχετικά με τα φορολογικά μέτρα που χρειάζεται ανέρχονται σε 2 δισ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με την ΕΕ. Η ελληνική κυβέρνηση κατηγόρησε τη ζώνη του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων χαρακτηρίζοντας τις απαιτήσεις παράλογες και πολιτικά απαράδεκτες.

“Καμία συμφωνία για την Ελλάδα καθώς οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν” αναφέρει το BBC.

Ο τελευταίος γύρος των συνομιλιών μεταξύ των αξιωματούχων Ελλάδας και Ε.Ε κατέληξε σε αποτυχία να επιτευχθεί συμφωνία. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι ενώ σημειώθηκε πρόοδος την Κυριακή, παραμένουν όμως “σημαντικά κενά”. Η Ευρώπη θέλει η Ελλάδα να προχωρήσει σε περικοπές δαπανών ύψους 2 δισ ευρώ προκειμένου να εξασφαλιστεί μια συμφωνία ώστε να ξεκλειδώσουν τα απαραίτητα χρήματα. Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης δήλωσε ότι η Αθήνα ήταν έτοιμη να διαπραγματευθεί με τους δανειστές. Είπε ότι οι ελληνικές προτάσεις που κατατέθηκαν την Κυριακή ανταποκρίνονταν στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.

Ο κ. Δραγασάκης, ωστόσο, προσέθεσε ότι η Ε.Ε και το ΔΝΤ απαιτούν ακόμα από την Ελλάδα να προχωρήσει σε περικοπές συντάξεων, κάτι που η Αθήνα έχει πει πως δεν θα δεχθεί. Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ δήλωσε σε ανάρτησή του στο προσωπικό του ιστολόγιο ότι “μια συμφωνία χρειάζεται δύσκολες αποφάσεις, αλλά σκληρές επιλογές και σκληρές δεσμεύσεις θα πρέπει να γίνουν και από τις δύο πλευρές”. Η χώρα που προσπαθεί να φθάσει σε μια συμφωνία με την Ε.Ε και το ΔΝΤ έως τα τέλη Ιουνίου για να αποφευχθεί μια χρεοκοπία. Οι υπουργοί της Ευρωζώνης θα συζητήσουν εκ νέου για την Ελλάδα όταν θα συναντηθούν την Πέμπτη. Η συνάντηση του Eurogroup θεωρείται ως η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα για να επιτευχθεί συμφωνία.

Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι η Κομισιόν απέρριψε ως ατελή την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, με την απόφαση να περνά τώρα στα χέρια των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

“Αισιόδοξος Γιούνκερ, οργισμένος Γκάμπριελ” αναφέρει η DW. Παρά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων για την Ελλάδα ο πρόεδρος της Κομισιόν δηλώνει “πεπεισμένος” ότι μπορεί να βρεθεί λύση μέχρι το τέλος του μήνα. Η διαδικασία “γελοιοποιείται”, λέει ο γερμανός αντικαγκελάριος.Το βράδυ της Κυριακής εκπρόσωπος της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα τερματίστηκαν χωρίς συμφωνία, καθώς “υπάρχουν σημαντικές διαφορές απόψεων” ανάμεσα στις δύο πλευρές, ενώ οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης “παραμένουν ατελείς”. Σύμφωνα πάντως με τον εκπρόσωπο, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ είναι πεπεισμένος ότι μπορεί να βρεθεί λύση μέχρι τα τέλη Ιουνίου, εφόσον υπάρξουν “ενισχυμένες προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις από την ελληνική πλευρά και πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές”.

Πριν ακόμη γίνει γνωστή η διακοπή των διαπραγματεύσεων, ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είχε ασκήσει κριτική στην ελληνική κυβέρνηση, σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους, με άρθρο του στην Bild, που δημοσιεύεται σήμερα. Ο Γκάμπριελ αναφέρει χαρακτηριστικά: “Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και να την κρατήσουμε στο ευρώ. Ωστόσο δεν εξαντλείται μόνο ο χρόνος, αλλά και υπομονή, παντού στην Ευρώπη. Παντού στην Ευρώπη αρχίζουν να λένε φτάνει πια”. Σύμφωνα με τον Γερμανό πολιτικό, “οι συνεχείς νέες, δήθεν τελευταίες προσπάθειες για συμφωνία, αρχίζουν να γελοιοποιούν την όλη διαδικασία. Όλο και περισσότεροι αισθάνονται ότι η ελληνική κυβέρνηση τους περιπαίζει”. Συνοψίζοντας ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ υποστηρίζει ότι “η Ευρώπη και η Γερμανία δεν θα δεχθούν εκβιασμούς. Και δεν θα αφήσουμε να πληρώσουν οι γερμανοί εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους τις υπέρμετρες υποσχέσεις μίας, εν μέρει, κομμουνιστικής κυβέρνησης”.

Προηγουμένως, τη δική του παρέμβαση είχε κάνει ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, διαψεύδοντας δημοσίευμα στην Frankfurter Allgemeine, σύμφωνα με το οποίο οι πιστωτές είναι διχασμένοι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τορπιλίζει συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν για την επίτευξη συμφωνίας. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα η συμβιβαστική πρόταση των Βρυξελλών την οποία δεν αποδέχθηκε το ΔΝΤ προέβλεπε αναβολή περικοπών για τους χαμηλοσυνταξιούχους στην Ελλάδα, εάν, σε αντάλλαγμα, μειώνονταν ισόποσα οι αμυντικές δαπάνες, με στόχο να εξοικονομηθούν τελικά 400 εκ. ευρώ.

Οι συζητήσεις για την Ελλάδα εκ πρώτης όψεως απέτυχαν”, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, ενώ η Die Welt σε πιο απαισιόδοξο τόνο σχολιάζει ότι τα κενά παραμένουν και ότι οι συζητήσεις απέτυχαν και πάλι.

Η Die Zeit, κάνει ουσιαστικά λόγο για ματαίωση των συνομιλιών από την πλευρά της Κομισιόν, η οποία χαρακτήρισε ανεπαρκή την πρόταση της Ελλάδας και σχολίασε ότι οι διαφορές είναι ακόμα μεγάλες.

Ξεφεύγοντας, λίγο, από τις υπόλοιπες εφημερίδες, η Stuttgarter Zeitung υπογραμμίζει ότι η πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές θα μπορούσε να οδηγήσει σε λύση έως το τέλος του μήνα, που άλλωστε αποτελεί και την πραγματική προθεσμία λήξης του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης για την Ελλάδα.

“Ο Jean-Claude Juncker έβαλε ένα γρήγορο τέλος στο ελληνικό δράμα, διέκοψε τις συνομιλίες μόλις σε 45 λεπτά”, σχολιάζει παράλληλα, η Die Welt.

Βαρουφάκης στην Bild: 

Η συμφωνία θα έκλεινε σε μία νύχτα με την Μέρκελ παρούσα. Ο υπουργός Οικονομικών απέκλεισε το ενδεχόμενο Grexit, ως μη συνετή λύση, σημειώνοντας ωστόσο ότι “δεν μπορώ να αποκλείσω κάτι, όπως δεν μπορώ να αποκλείσω πως μια μέρα ένας κομήτης θα πέσει στη Γη”. Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι μια συμφωνία είναι δυνατή και πως θα μπορούσε “να επιτευχθεί μέσα σε μια νύχτα”, αρκεί να συμμετέχει και η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.

Μιλώντας στην Bild, σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θέλει να αποφύγει ένα Grexit σημειώνοντας ότι “θεωρώ πως το Grexit δεν είναι μία συνετή λύση, όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα, όπως δεν μπορώ να αποκλείσω πως μια μέρα ένας κομήτης θα πέσει στη Γη”. Ο κ. Βαρουφάκης ζήτησε για μία ακόμη φορά να γίνει μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. “Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την πληρωμή ενός τόσο σημαντικού χρέους” ανέφερε. Ο ίδιος παραδέχθηκε πως υπάρχουν προβλήματα στην ελληνική φορολογική διοίκηση, ιδίως για το θέμα του ΦΠΑ. “Ξέρετε ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά μας με τον ΦΠΑ; Ότι δεν μπορούμε να τον εισπράξουμε” δήλωσε.

Η Monde αναφέρει πως “απέτυχαν για ακόμα μια φορά οι συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών της”. Η Μonde αναφέρει πως οι επόμενες συναντήσεις θα είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα, προκειμένου να αποφύγει την χρεοκοπία με απρόβλεπτες συνέπειες. Πάντως, όπως σημειώνει, η προοπτική μιας σωστής συμφωνίας απομακρύνεται. Οι συζητήσεις δεν κατέρρευσαν, επιβεβαιώνουν όλες οι πηγές από την πλευρά των πιστωτών αλλά το “μπαλάκι είναι στο γήπεδο της Αθήνας”. Πάντως, η απαισιοδοξία έχει κυριαρχήσει και στις δύο πλευρές.

“Η τελευταία προσπάθεια της Ελλάδας να πετύχει συμφωνία με τους δανειστές της απέτυχε” αναφέρει ο Guardian.

Η έξοδος από το ευρώ είναι ένα βήμα πιο κοντά καθώς Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απορρίπτουν τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα ως ατελείς, ενώ οι συνομιλίες διήρκεσαν χθες λιγότερο από μια ώρα. Το άρθρο υπενθυμίζει την πρόσφατη αποχώρηση του ΔΝΤ από τις συνομιλίες και στην αποτυχία των συζητήσεων μέσα στο Σαββατοκύριακο. Όλα αυτά όμως οδηγούν στο συμπέρασμα, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, πως η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στο χείλος του γκρεμού και κάπως έτσι γεννάται το ερώτημα πώς φτάσαμε ως εδώ. Όλο αυτό το διάστημα, σημειώνει το άρθρο “ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης ξόδεψαν πολύ χρόνο με το εμμένουν στη θέση τους, να γράφουν αιχμηρά άρθρα στο διεθνή Τύπο και να κουβεντιάζουν με τον Πούτιν, τη στιγμή που έπρεπε να τεχνικά κλιμάκια να συζητούν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας. Ο Σόιμπλε πολλές φορές φάνηκε να αμφισβητεί την αξιοπιστία των Ελλήνων συνομιλητών”. “Θα ήταν κατανοητό -αν και επικίνδυνο- αν η Αθήνα αποφάσιζε να πει πως δεν μπορεί να αντέξει άλλο και πως δίχως διαγραφή χρεών δεν θα μπορούσε να αντέξει.

Οι, δε, κόκκινες γραμμές δεν γίνεται να ξεπεραστούν καθώς θα προκαλούσαν τοξικές αντιδράσεις” αναφέρει. Ο Guardian σημειώνει πως αν η Ελλάδα περάσει στη δραχμή θα αντιμετωπίσει δυσκολίες, αλλά από την άλλη θα αποκτήσει μια ώθηση στο εμπόριο και τον τουρισμό. Αν χρεοκοπήσει, όμως, εντός του ευρώ η έννοια της αλληλεγγύης θα έχει ξεχαστεί εντός της Ευρωζώνης. “Δεν θα ήταν έκπληξη αν, τελικά, οι Έλληνες αποφάσιζαν να αποχωρήσουν από το κοινό νόμισμα – και στη συνέχεια και άλλες χώρες με προβλήματα – και να αναζητήσει τις ευκαιρίες της μόνη της στο σκληρό κόσμο των παγκόσμιων αγορών”.

O Guardian έχει επίσης γελοιογραφία, που δείχνει ένα περιπολικό της ΕΕ στο οποίο επιβαίνουν ο Γιούνκερ, η Μέρκελ και ένας ευτραφής αστυνομικός που μάλλον παραπέμπει στο ΔΝΤ που κυνηγούν ένα... σαραβαλάκι το οποίο θυμίζει... Ελλάδα και οδηγός του είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Το τανκ της ΕΕ σπρώχνει το αυτοκίνητο της Ελλάδας προς το Grexit.

Η ιταλική Repubblica παραμένει θετική σχολιάζοντας ότι “ο Jean-Claude Juncker παραμένει αισιόδοξος” και υποστηρίζοντας ότι “μπορεί να υπάρξει συμφωνία Ελλάδας- δανειστών έως τις 18 Ιουνίου”.

Από την πλευρά της, η El Pais αναφέρει πως “η Ελλάδα απορρίπτει μια συμφωνία που θέλει περαιτέρω περικοπές”. Η Κομισιόν παραμένει αισιόδοξη, αναφέρει η ισπανική εφημερίδα, για να επιτευχθεί συμφωνία προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφή έως τα τέλη του μήνα. Στο βασικό της άρθρο σήμερα η ισπανική εφημερίδα πάντως κάνει λόγο για “D- day”. Όπως αναφέρει πάντως “τα τελευταία βήματα κάθε διαπραγμάτευσης είναι τα πιο δύσκολα και απαιτούν θεατρικές συμπεριφορές προκειμένου να πειστεί η άλλη πλευρά ότι έχουν εξαντληθεί τα όρια. Το να δραματοποιείται μια κατάσταση εάν είναι για καλό είναι μια σωστή μέθοδος. Αν όχι, τότε θα πρέπει να βρεθεί η θεραπεία πολύ νωρίτερα”.

“Η Ευρωζώνη βάζει την ελληνική χρεοκοπία στο τραπέζι” αναφέρει χαρακτηριστικά η WSJ.

H σχετική συζήτηση έγινε την περασμένη Πέμπτη και οι αξιωματούχοι των 19 χωρών της Ευρωζώνης εξέτασαν την πιθανότητα μιας ελληνικής χρεοκοπίας και εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ για πρώτη φορά, σε μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι η πίεση αυξάνεται για την Ελλάδα. Παράλληλα, σε ξεχωριστό ρεπορτάζ ανέφερε ότι η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ελλάδα αλλά και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι..

Επικαλούμενη πηγές από τη διαπραγμάτευση, από αύριο Δευτέρα τα ηνία του ελληνικού δράματος θα αναλάβει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος την ίδια περίοδο θα βρεθεί ενώπιον του Ανώτατου Ευρωπαϊκού Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο, το οποίο θα αποφανθεί για το εάν η πολιτική του “big bazooka” που ακολούθησε το 2012 και οδήγησε στην μεγάλη εξάπλωση της ευρωπαϊκής κρίσης, ήταν νόμιμη ή όχι. Αναφερόμενο στην Ελλάδα, το δημοσίευμα σχολιάζει την άκαρπη μέχρι στιγμής διαπραγματευτική πορεία της Ελλάδας με τους δανειστές γεγονός που θα καθορίσει σημαντικά την ορθή ή όχι πορεία της χώρας.