Το Ιράν φέρεται να έχει καταθέσει μια πρόταση προκειμένου να λυθεί το ζήτημα της διέλευσης των πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ. Πρόκειται για μια πρόταση, κατά την οποία η Τεχεράνη θα μπορούσε να εξετάσει την πιθανότητα να επιτρέπει την ελεύθερη διέλευση των πλοίων από την πλευρά του Ομάν, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να δεχθούν επίθεση, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Διαβάστε: Ιράν και Ομάν συντάσσουν ένα πρωτόκολλο για τη ναυσιπλοΐα στο Ορμούζ

Ιράν: Νέα πρόταση για ελεύθερη διέλευση πλοίων από την πλευρά του Ομάν

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η πρόταση αυτή συμπεριλαμβάνεται, στο ιρανικό σχέδιο που έχει καταθέσει η Τεχεράνη στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, και θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί εφόσον επιτευχθεί συμφωνία για να αποτραπεί η αναζωπύρωση της σύγκρουσης, ανέφερε την Τετάρτη (15/04), μια πηγή που έχει ενημερωθεί σχετικά.

Η πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή το θέμα είναι «ευαίσθητο», ανέφερε ότι το Ιράν θα ήταν πρόθυμο να επιτρέψει στα πλοία να χρησιμοποιούν την άλλη πλευρά του στενού, στα ύδατα του Ομάν, χωρίς να παρεμποδίζονται από την Τεχεράνη.

Αναπάντητα κρίσιμα ερωτήματα

Επισημαίνεται βέβαια, πως η ίδια πηγή άφησε αναπάντητά δύο κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με την φερόμενη νέα πρόταση του Ιράν σχετικά με τα Στενά του Ορμούζ. Πρώτον, αν το Ιράν θα συμφωνούσε να απομακρύνει νάρκες που ενδεχομένως έχει τοποθετήσει σε αυτό το τμήμα της θάλασσας. Δεύτερον, αν θα επιτρεπόταν σε όλα τα πλοία -ακόμη και σε εκείνα που συνδέονται με το Ισραήλ- να διέρχονται ελεύθερα.

Ωστόσο, σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, η πηγή πρόσθεσε ότι η πρόταση εξαρτάται από το εάν η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να ικανοποιήσει τα αιτήματα της Τεχεράνης. Η πληροφορία αυτή έρχεται την ίδια στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν τον ναυτικό αποκλεισμό τον οποίο εφάρμοσαν για περίπου δύο ημέρες, ενώ παράλληλα η «Wall Street Journal» έγραψε πως υπάρχει συμφωνία για παράταση της εκεχειρίας.

Σημειώνεται πως, ο πόλεμος οδήγησε στη μεγαλύτερη διακοπή που έχει σημειωθεί ποτέ στον παγκόσμιο εφοδιασμό πετρελαίου και φυσικού αερίου, επειδή σταμάτησαν οι θαλάσσιες μεταφορές στο Ορμούζ, απ’ όπου περνά περίπου το 20% των παγκόσμιων ροών πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου. Εκατοντάδες δεξαμενόπλοια και άλλα πλοία, καθώς και 20.000 ναυτικοί, παραμένουν εγκλωβισμένοι εντός του Κόλπου από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, στις 28 Φεβρουαρίου.