Η Αίγυπτος έχει στενή συνεργασία με το Πακιστάν για ένα πλαίσιο που στοχεύει στη διασφάλιση μιας διαρκούς ειρήνης ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν, όπως δήλωσε σήμερα (18/4) ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μπαντρ Αμπντελάτι.

Διαβάστε: Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν άνοιξε πυρ κατά πλοίων που προσπάθησαν να περάσουν - Σε λεπτή ισορροπία η εκεχειρία, νέο μήνυμα Χαμενεΐ (Ηχητικά ντοκουμέντα)

ΥΠΕΞ Αιγύπτου: Συνεργασία με το Πακιστάν 

Ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας σημείωσε πως η Αίγυπτος, η Τουρκία, το Πακιστάν και η Σαουδική Αραβία συντονίζουν μια περιφερειακή προσπάθεια για την αποτροπή μιας νέας κλιμάκωσης και την προετοιμασία μιας μεταπολεμικής ρύθμισης ασφαλείας, τονίζοντας τη σημασία της προστασίας των κρατών του Κόλπου και της σταθεροποίησης των ενεργειακών αγορών, των αλυσίδων εφοδιασμού και της επισιτιστικής ασφάλειας.

Τεχεράνη: Το μήνυμα για τις συνομιλίες στο Ισλαμαμπάντ

Την ίδια ώρα, το Ιράν αναφέρει πως δεν έχει συμφωνήσει σε δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Tasnim, ενώ η Τεχεράνη θέτει σαφείς όρους για τη συνέχιση του διαλόγου. Όπως αναφέρεται, η ιρανική πλευρά εκτιμά ότι οι ΗΠΑ διατύπωσαν «υπερβολικές απαιτήσεις» κατά την ανταλλαγή μηνυμάτων, θέτοντας ως προϋπόθεση για την επανέναρξη των συνομιλιών την απόσυρσή τους.


Η ίδια πηγή σημείωσε ότι η Τεχεράνη έχει ήδη διαβιβάσει τις θέσεις της στην Ουάσινγκτον μέσω Πακιστανού μεσολαβητή, επισημαίνοντας: «Ενημερώσαμε την αμερικανική πλευρά για τη μη συμφωνία μας σε δεύτερο γύρο μέσω του Πακιστανού μεσολαβητή». Παράλληλα, το Ιράν ξεκαθαρίζει ότι δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

 

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, τόνισε ότι δεν μπορεί να οριστεί ημερομηνία για νέο γύρο συνομιλιών, εφόσον δεν υπάρξει πρώτα συμφωνία σε ένα κοινό πλαίσιο. «Μέχρι να συμφωνήσουμε στο πλαίσιο, δεν μπορούμε να ορίσουμε ημερομηνία», ανέφερε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε επίσης ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να διασφαλίζει τα δικαιώματα του Ιράν βάσει του διεθνούς δικαίου, τονίζοντας πως «το Ιράν δεν θα δεχτεί να αποτελεί εξαίρεση από το διεθνές δίκαιο» ούτε να «εγκαταλείψει τα δικαιώματά του».