Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,4 βαθμών έπληξε τη βόρεια Ιαπωνία τη Δευτέρα, με τις προειδοποιήσεις για τσουνάμι σε παράκτιες περιοχές να εκδίδονται μετά τη δόνηση - «μαμούθ». Αγωνία επικρατεί για τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν περισσότερο από τη δόνηση τη στιγμή που αναμένεται μία εκτίμηση ζημιών. Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, η δόνηση καταγράφηκε σε βάθος περίπου 13 χιλιομέτρων (8,1 μιλίων) κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Οι Αρχές προειδοποίησαν ότι κύματα ύψους έως και 3 μέτρων ενδέχεται να πλήξουν τμήματα της περιφέρειας Ιουάτε και του Χοκάιντο, καλώντας τους κατοίκους να μετακινηθούν σε υψηλότερα σημεία. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής, καθώς οι αρμόδιοι φορείς εκτιμούν τις πιθανές ζημιές και παρακολουθούν την εξέλιξη της κατάστασης.

Η Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σανάε Τακαΐτσι, κάλεσε τους πολίτες στις περιοχές που έχουν πληγεί από τον σεισμό να μετακινηθούν σε υψηλότερα σημεία. Σύμφωνα με το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της χώρας, NHK, έχει παρατηρηθεί τσουνάμι περίπου 50 χιλιόμετρα (31 μίλια) από τις ακτές της επαρχίας Αομόρι, στο βόρειο τμήμα του κύριου νησιού της Ιαπωνίας. Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι τα πρώτα κύματα του τσουνάμι φτάνουν πλέον στην επαρχία Ιουάτε, με κύμα ύψους έως και 40 εκατοστών να έχει καταγραφεί στο λιμάνι της Μιγιάκο. Η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει προβλέψει κύματα τσουνάμι ύψους έως και 3 μέτρων (10 ποδιών), τα οποία ενδέχεται να πλήξουν τις ακτές του Ειρηνικού στις επαρχίες Χοκάιντο και Ιουάτε.


ed84fbf8-0ed5-4cec-872a-8e0b8ac702a9


Σεισμός στην Ιαπωνία: Aγωνία για ενδεχόμενα κύματα-τσουνάμι

Στην προειδοποιήσεις τους, οι ιαπωνικές Αρχές ανέφεραν ότι τα κύματα τσουνάμι ήδη πλησιάζουν παράκτιες περιοχές και ενδέχεται να πλήξουν επανειλημμένα τις ακτές, υπογραμμίζοντας ότι οι πολίτες πρέπει να εκκενώσουν άμεσα και να παραμείνουν σε ασφαλείς τοποθεσίες έως ότου αρθούν όλες οι προειδοποιήσεις.



Παράλληλα, επισήμαναν ότι τα κύματα ενδέχεται να φτάσουν νωρίτερα ή αργότερα από τις προβλέψεις και να είναι υψηλότερα του αναμενομένου, καλώντας όσους βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές να αποφεύγουν τις ακτές και τις εκβολές ποταμών, όπου υπάρχει κίνδυνος υπερχείλισης.